TEST: Peugeot 308 SW 2.0 BlueHDi 150k, francouzská spojka předurčená k dlouhým cestám

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 28. února 2018, 00:01 Google+

Chcete komfortní, reprezentativní a pohodlné kombi, ale nechcete se uchýlit k sousedům z Mladé Boleslavi ani Nošovic? Pak rozhodně nesmíte přehlédnout souseda z Socheaux, kterým je Peugeot 308 SW, tedy kombi. V námi testované variantě byl vybaven vznětovým 2.0 litrovým BlueHDi o výkonu 150 koní a svým prostorem i výbavou nás velice příjemně překvapil

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Peugeot 308 SW

Peugeot 308 SW | foto: onm / AutoRoad.cz / INCORP images

Sdílejte článek

Design a moderní technologie

Peugeot 308 SW současné generace už je na trhu pár let, ovšem tentokrát se nám do rukou dostala jeho nedávno faceliftovaná varianta. A protože už v původní verzi se jednalo o pohledný vůz, nebylo potřeba jeho vzhled nijak výrazně měnit. Nejvýraznější změna se tak odehrála na přídi, kde se logo automobilky přesunulo z kapoty do přepracované masky chladiče. Dále došlo k decentní úpravě předního nárazníku, který navazuje na Full-LED světlomety a úpravě grafiky zadních svítilen.

Další výrazně změny se vztahují k použité technice. Všechny motory totiž nyní splňují přísnější emisní normy Euro 6c a opomenout nelze ani přítomnost nových bezpečnostních a asistenčních systémů, mezi které patří i automatické nouzové brzdění.

Uvnitř vozu zůstalo vše při starém, což má svá pozitiva i negativa. Mezi pozitiva lze zařadit kvalitní zpracování, kvalitní materiály a slušnou ergonomii. Horší je to však s nutností ovládat většinu funkcí přes dotykový displej multimediálního systému, který sice nabízí skvělé rozlišení a bryskní reakce, ovšem jeho ovládání odvádí pozornost od řízení. To ale kritizujeme takřka u každého panelu bez jakýchkoliv "hardware" tlačítek. Samotné uspořádání i-Cockpit pak nemá smysl příliš komentovat - někomu zkrátka sedne, jinému ne. Je potřeba si ho zkrátka vyzkoušet.

Prostornost a praktičnost

Jak už by se od kombíku dalo čekat, místa zde rozhodně není málo, tedy alespoň co se kufru a posádky týče - o tom ale až později. Hned na začátek se pojďme podívat na jednu z největších slabin celého interiéru: nedostatek praktických odkládacích přihrádek. Samozřejmě můžete namítat něco o kapsách ve dveřích, přihrádce před spolujezdcem nebo středové loketní opěrce, ovšem to nestačí.

Oproti konkurenci zde zkrátka Peugeot ztrácí a je to znát kdykoliv si potřebujete odložit klíče, peněženku a mobil. To sice můžete po vozu nějak rovnoměrně uložit, ovšem jakmile se o totéž pokusí i spolujezdec, nastává problém. Za zcela tristní pak v tomto ohledu považuji plýtvání místem před řadící pákou, kde nudný kus plastů rozbíjí pouze lišta s tlačítky výhřevu oken / zamykání a stříbrný chromový proužek CD mechaniky, který má zřejmě dělat společnost osamocenému voliči hlasitosti audia.

img-responsive

Peugeot 308 SW | foto: onm / AutoRoad.cz / INCORP images

Tak, to bychom měli nejpalčivější kritiku a můžeme začít chválit. A že je toho dost. Například přední sedadla nabízí bohatý prostor pro řidiče i spolujezdce, aniž by nějak výrazně tratili cestující v zadní řadě. Za pochvalu také stojí kvalita sedadel, v našem případě manuálně ovládaná  sedadla s elektricky upravitelnou bederní opěrkou a pseudo-masážní funkcí nabízela dostatek opory i komfortu.

Totéž platí i pro zadní sedačky, které si při srovnání s konkurencí nevedou o moc hůře. Malá výtka však směřuje k (kdysi) bílému čalounění interiéru, na kterém se putování auta mezi redakcemi děsivě podepsalo. Pokud tedy hledáte automobil pro převážení dětí, na bílý interiér okamžitě zapomeňte, tedy alespoň pokud nejste ochotni trávit každý týden jeho důkladným tepováním.

img-responsive

Peugeot 308 SW | foto: onm / AutoRoad.cz / INCORP images

Opomenout samozřejmě nemůžeme ani kufr, který podle Peugeotu slibuje v základní konfiguraci 610 litrů prostoru. To samozřejmě není málo, ovšem zajímavé je i jeho řešení. Na podlaze kufru, který je řešen v pravidelných tvarech s odkládacím prostorem po obou stranách, nalezneme kovové kolejnice pro upevnění nákladu pomocí síťky schované pod platem, nechybí háčky na zavěšení tašek a samozřejmostí je i sklápění sedadel přímo z kufru.  Na rodinné dovolené tak bude 308 vítaným parťákem.

Motor, převodovka a jízdní vlastnosti

Pod kapotou námi testovaného vozu byl usazen vcelku příjemný nafťák 2.0 BlueHDI, který disponuje výkonem 150 koňských sil. Ten putuje k předním kolům prostřednictvím automatické šestistupňové převodovky EAT6. Jedná se o rozumnou kombinaci, která s vozem nemá sebemenší potíže, zvláště u motoru stojí za zmínku jeho velice slušná kultivovanost, pružnost i zátah. Menší výtky směřují k převodovce, která je při městském popojíždění poněkud nejistá a občas je cítit drobnější zacukání. Zde však musím uznat, že jsem vůči těmto věcem možná až přehnaně citlivý.

Naopak po vyjetí z města hraje motor s převodovkou doslova labutí píseň. 150 koní se nemusí zdát v dnešní době jako velká sláva, nicméně na okreskách a dálnicích předvádí převodovka s motorem skvělou souhru a vy nebudete mít nejmenší potíže se stoupáním ani předjížděním. Vůz se zkrátka dravě žene kupředu, což ho předurčuje k dlouhým výletům a troufám si říct, že cesta na dovolenou v něm bude doslova radost.

Roli dálničního expresu podtrhuje i podvozek, který se svým naladěním řadí spíše k tužším. Na kvalitních silnicích potěší jistotou, ačkoliv váha na přední nápravě je znát a vůz dává najevo své sklony k nedotáčivosti. Jakmile však sjedete z lepších silnic na typickou českou okresku, situace se začne dramaticky zhoršovat. Propadlé kanály a větší výmoly, které například ve tmě nebo pod kaluží přehlédnete, pak o sobě dají nehezky vědět. Situaci by mohla prospět menší kola, nicméně naše testovací 308 byla obuta na elegantních 18-palcových discích, což na českých silnicích vždy znamená nižší komfort.

img-responsive

Peugeot 308 SW | foto: onm / AutoRoad.cz / INCORP images

Sluší se také zmínit spotřebu, která v tabulkách automobilky vyznívá až neuvěřitelně. A co si budeme nalhávat, oněch 3,7 až 3,9 l/100 km (v závislosti na rozměru obutých kol) je prostě údaj z říše snů. Přiznávám, že během společného týdne jsem Peugeota trápil hlavně na cestách po městě a přilehlých okreskách, ovšem na konci týdne jsme si udělali delší dálniční výlet a spotřeba se pohybovala v rozmezí 6,3 až 6,5 litru. Řidiči s obdivuhodnou schopností sebeovládání se možná dostanou i pod 6 litrů, ovšem osobně by mi ke spokojenosti stačilo i rovných šest.

Bezpečnost

Jak už jsme zmiňovali výše, omlazená 308 SW dostala i nové bezpečnostní asistenty. Nyní tak dokáže nabídnout varování před neúmyslným opuštěním jízdního pruhu, automatické nouzové brzdění, systém rozpoznání dopravního značení, automatické přepínání dálkových světel, systém sledování únavy řidiče, adaptivní tempomat s omezovačem rychlosti, systém autonomního parkování Park Assist a řadu dalších praktických pomocníků.

Peugeot 308 během nárazových testů Euro NCAP (1:58) | zdroj: youtube.com

Crash testy Euro NCAP sice 308 SW nikdy neabsolvoval, nicméně ve variantě hatchback byl Peugeot 308 testován již v roce 2013 a z testu si odnesl rovných 5 hvězdu. V jednotlivých kategoriích uspěl malý hatchback následovně: bezpečnost dospělé posádky 92 %, bezpečnost dětí 79 %, bezpečnost chodců 64 % a bezpečnostní systémy 81 %.

Tabulka

Některá data v tabulce jsou zdvojená, což je způsobenou rozdílnými hodnotami v případě použití rozdílných velikosti pneumatik. Vždy proto byla zvolena minimální a maximální možná hodnota.

Technická data
Pohonné ústrojí:
Typ motoru řadový čtyřválec
Palivo nafta
Zdvihový objem 1997
Max. výkon v kW (koní) 110 (150)
Max. točivý moment v Nm @ ot./min. 370 / 2000
Typ pohonu Přední pohon
Převodovka 6 st. automatická
Jízdní výkony:
Zrychlení z 0 na 100 km/h 8,9 - 9,2 s
Maximální rychlost 210 - 215 km/h
Spotřeba paliva l/100 km
Město   4,4 / 5,0
Mimo město 3,4 / 3,8
Kombinovaná 3,7 / 4,3
Rozměry:
Délka 4 585 mm
Výška 1 472 mm
Šířka 1 863 / 2 043 mm
Hmotnost 1 390 - 1 495 kg
Zavazadlový prostor:
Základní objem 610 l
Se sklopenými sedadly 1 775 l

Peugeot ČR

Cena a příplatky

A na kolik tohle svezení vyjde? Nejlevnější 308 SW s benzínovým motorem 1.2 PureTech 110 ve výbavě Active seženete v akční výbavě již za 395 000 Kč. Mimo akční cenu ale vyjde na 455 000 Kč. S námi testovaným motorem 2.0 BlueHdi a automatickou převodovkou EAT6 ve výbavě Allure už se ale dostáváme a 590 000 Kč, mimo akci pak 670 000 Kč. K tomu je však v našem případě potřeba připočíst i vcelku bohatou příplatkovou výbavu za 166 500 Kč, která zahrnuje:

img-responsive

Peugeot 308 SW | foto: onm / AutoRoad.cz / INCORP images

  • PEUGEOT Full LED Technology: Přední světlomety Full LED s automatickou výškovou regulací, přední LED mlhové světlomety s funkcí přisvícení do zatáčky, dynamická směrová světla, specifický přední nárazník : 30 000 Kč
  • Výsuvná vertikální síť k zachycení vysokého nákladu: 2 500 Kč
  • Visiopark 1 (zpětná couvací kamera) : 12 000 Kč
  • Panoramatické střešní okno s elektrickou sluneční clonou se sekvenčním ovládáním a ochranou proti přiskřípnutí: 18 000 Kč
  • Kolejnice v zavazadlovém prostoru: 4 000 Kč
  • Park Assist (automatické příčné / podélné parkování) + systém sledování mrtvého úhlu (obsahuje HU13 - Elektricky sklopná vnější zpětná zrcátka, PR01 - Přední mlhové světlomety, UB03 - Přední a zadní parkovací asistent): 13 000 Kč
  • Pack Seats: Sedadla řidiče a spolujezdce s elektrickou bederní opěrkou a masážní funkcí (obsahuje NA01
  • Vyhřívaná přední sedadla): 12 000 Kč
  • Navigace 3D: Navigační systém 3D v češtině s integrovanou mapou Evropy a hlasovým ovládáním, doživotní aktualizace zdarma, rádio MP3 (6 reproduktorů, tri-tuner), barevný kapacitní dotykový 9,7” displej + Hands-free Bluetooth + USB + ovládání na volantu + Mirror Screen (MirrorLink / Apple Car Play / Android Auto): 20 000 Kč
  • Hands-free přístup a startování vozu: 13 000 Kč
  • Hliníková kola 18” SAPHIR černá s výbrusem, pneumatiky 225/40 R18 + Náhradní dojezdové kolo: 20 000 Kč
  • Pack Drive Assist Plus: Adaptivní tempomat s funkcí Stop (ACC Stop) + Active Safety Brake (systém automatického nouzového brzdění - kamera + radar) + Distance Alert (upozorní řidiče akustickým a vizuálním signálem na blížící se překážku): 28 000 Kč
  • Metalický lak: 14 000 Kč

Námi testovaný vůz se tak dostal na částku 756 500 Kč. V nejvyšší výbavě GT Line s nejvyšší dostupnou motorizací (tedy tou naší) pak cena činí 640 000 Kč v akci a 730 000 Kč běžně. Málo to tedy rozhodně není, ovšem ve výsledku budete mít při řízení 308 SW pocit, že přesně víte, kam vaše úspory zmizely.

Závěr

A jaký dojem na nás Peugeot nakonec zanechal? Až překvapivě pozitivní. Peugeot dokázal příjemně překvapit a cestování s ním bylo nečekaně komfortní. Podvozek by sice mohl být drobet měkčí a interiér by si zasloužil pár úložných prostor navíc, nicméně ani tohle nemohlo poškodit jinak kladný dojem. Peugeot 308 SW se zkrátka v konkurenci kombíků rozhodně neztratí a v "sousedském" souboji má co nabídnout.

Vytisknout

Diskuze: TEST: Peugeot 308 SW 2.0 BlueHDi 150k, francouzská spojka předurčená k dlouhým cestám

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Automatická myčka je malým technologickým zázrakem

Mokrý bandita okrádá automyčky. Jak jednoduchý trik funguje a na co má silonový…

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud