Fantomasovo legendární létající auto? Po desítkách let se zjistilo, že může fungovat

Fantomasův legendární Citroën DS 19 | foto: youtube.com

Vzpomínáte si ještě na slavný Fantomasův Citroen DS19, ve kterém tajemný padouch unikl svým pronásledovatelům díky skrytým křídlům a tryskovým motorů? Zní to možná neuvěřitelně, ale na něčem podobném nyní pracují konstruktéři v USA. Jejich stroj sice vypadá poněkud odlišně, nicméně hlavní atributy splňuje.

Samson Switchblade, jak se nedávno ohlášený přírůstek do rodiny létajících automobilů jmenuje, je zvláštní v každém ohledu. JEho autoři ho hrdě nazývají prvním létajícím sportovním automobilem, ovšem ve skutečnosti se jedná o tříkolku, která ještě nevzlétla.

První test je naplánován na jaro příštího roku, nicméně už teď víme o Switchblade několik technických zajímavostí. O jeho pohon se bude starat 1.6 litrový benzínový motor V4 o výkonu 190 koní, který bude roztáčet zadní tlačnou vrtuli. Díky němu dokáže Switchblade vystoupat až do výšky téměř čtyř kilometrů, dosáhne rychlosti 321 km/h a jeho dolet je odhadován na 724 kilometrů. Je-li připravený k letu, dosahuje jeho délka 6.3 metru a šířka 8.2 metru.

Pokud se však rozhodnete cestovat postaru, tedy po asfaltu, nastane moment, při kterém si budete připadat jako Fantomas. Díky jedinečné konstrukci totiž dokáže Switchblade zatáhnout křídla do svého trupu a elegantně je skrýt. Stejně tak se složí i prodloužený ocas s kormidlem a křidélky. Rozměry se tak srazí na dílku 5.1 metru a šířku fantastických 1.8 metru. Na zemi pak Switchblade pohání klasická kola spojená s motorem skrze pětistupňovou převodovku. Z technických údajů prozatím známe pouze maximální rychlost 161 km/h.

Jak už to ovšem u podobných strojů bývá, kromě klasického řidičského průkazu budete k ovládání Switchblade potřebovat i licenci pilota malého letadla. Pokud ale často cestujete na velké vzdálenosti, nemusel by to být zas ta velký problém.

Switchblade totiž kromě křídel nabízí i slušnou komfortní výbavu, která zahrnuje kožené čalounění, kvalitní audiosoustavu, couvací kameru a digitální přístrojový štít. Z bezpečnostních asistentů pak potěší integrovaný roll-bar pro cestu po zemi a integrovaný padák pro potíže ve vzduchu.

Technika létajícího vozu Samson Switchblade (0:45) | zdroj: youtube.com

Jak už jsme uváděli, první test je naplánován na jaro příštího roku a první modely by k zákazníkům měly dorazit před koncem roku 2018. Cena je odhadována na 120 000 dolarů (2,6 milionu Kč), ovšem malým háčkem je, že vůz si musí zákazník sám sestavit, případně si připlatit 20 000 dolarů (435 000 Kč) za asistenci z firmy.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy