V Evropě bojuje se zákony, v USA vyvíjí autonomní auta. S jakými novinkami Uber přišel?

Volvo a Uber vyvíjejí technologii autonomního řízení. | foto: Volvo

Společnost Uber zná většina z nás hlavně jako alternativu ke klasickým taxislužbám, které si během let stihly vybudovat nevídaně špatnou pověst. V posledních letech však slýcháme zejména o tom, jak Uber bojuje se zákony i konkurencí, která jen těžko snáší úspěchy tohoto projektu. Už jen velmi málo informací však máme o tom, jak si Uber stojí na poli výzkumu a vývoje autonomních automobilů.

Uber již delší dobu provozuje několik desítek autonomních automobilů, na kterých testuje schopnosti svého systému. Za volantem sice stále sedí člověk, který může kdykoliv převzít řízení, ovšem Uber neustále pracuje na tom, aby byla vozidla zcela soběstačná.

Ještě před koncem tohoto roku by tak na silnice mohla vyjet už druhá generace těchto autonomních strojů, která by opět mohla znamenat velký pokrok na cestě k naprosté samostatnosti. O novinkách se pro Fox News rozpovídal Brian Zajac, jeden z techniků pracujících pro Uber.

Podle jeho slov vypadá nová generace testovacích vozidel prakticky stejně, ovšem pod kapotou došlo k velkým změnám a vylepšením. Tím nejdůležitějším by měly být kamery s vyšším rozlišením, díky kterým bude vůz schopen reagovat rychleji, díky čemuž se nepatrně zvýší i jeho maximální rychlost. Kromě toho také technici vylepšili systém pro čištění kamer, takže nyní by si vozy měly umět poradit i s nepříznivými povětrnostními podmínkami, mezi které patří například hustý déšť.

Kromě novinek spojených s kamerami se ale pár změn událo i v kufru, kde je umístěn počítač s řídícím systémem. Ten v současnosti zabíral docela dost místa, ovšem technikům se podařilo jeho rozměry zmenšit a do budoucna by ho chtěli učinit ještě kompaktnějším, aby zabíral jen naprosté minimum prostoru.

Všechna vylepšení tak přiblížila druhou generaci autonomních aut Uberu ještě blíže k naprosté "samostatnosti", ovšem ta je stále ještě otázkou vzdálené budoucnosti, jak Zajac doplnil.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy