Spalovací motory nejsou mrtvé. S revoluční úpravou mají chytit druhý dech

Návrh revolučního motoru, za kterým stojí Jim Clarke | foto: carscoops.com

Řada automobilek považuje spalovací motory za přežitek doby a většinu svých sil investuje do vývoje hybridních nebo čistě elektrických pohonných jednotek. Bývalý technik, inženýr a vývojář Fordu ale odmítá spalovací motory odepsat a místo toho si registroval revoluční patent, který by mohl vdechnout klasickým motorům druhý dech.

Tím člověkem je jistý Jim Clark, který během své kariéry u Fordu stál u zrodu motorů Modular V8 a Duratec V6. Jeho poslední nápad je však ve světě motorů zcela převratným a mimo jiné by měl výrazně přispět k úspornosti spalovacích motorů. Jeho revoluční nápad přitom vyžaduje jen instalaci menšího turbodmychadla pro každý válec motoru zvlášť a instalaci dvou škrtících klapek.

Instalace samostatného turbodmychadla pro každý válec by vyžadovala jejich výrazné zmenšení, díky čemuž by mohly být instalovány blíže k motoru, zabíraly by méně místa a výrazně rychleji by se plnily. V žádosti o registraci patentu pak Clarke podle webu CarScoops uvádí, že toto řešení by mohlo výrazně omezit tzv. Turbo lag a mělo by přinést takřka okamžitý nárůst točivého momentu.

Web Car and Driver ovšem upozorňuje, že tento návrh motoru zůstává zatím pouze teoretickým, neboť dosud nevznikl žádný prototyp. I tak se ale ukazuje, že spalovací motory mají stále co nabídnout a jejich technika se dá stále vylepšovat. Jednoduše řečeno, spalovací motory nejsou mrtvé a ještě dlouho nebudou.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy