Němečtí technici opět ohromili svět, jejich motor boří zavedené mýty

Revoluční motor z dílny Mercedes-AMG | foto: youtube.com

Technici automobilky Mercedes-AMG, kteří se starají o vývoj a zkoušení motorů i pro vozy Formule 1, dosáhli fantastického úspěchu, když dosáhli 50% termální efektivity motoru během zkoušek v laboratorních podmínkách.

Základ motoru není žádnou novinkou, v F1 je používán již od roku 2014, ovšem technici na něm stále pracují a vylepšují jeho vlastnosti. Podobně jako ostatní motory pohánějící vozy této soutěže je i tento motor 1.6 litrová turbem přeplňovaný šestiválec, ovšem na rozdíl od mnoha konkurentů vyniká nejen ohromným výkonem, ale i příkladnou spolehlivostí a nyní i rekordní termální efektivitou.

Abychom si ujasnili termíny: Termální efektivita je označení používané u spalovacích motorů, které vyjadřuje kolik procent energie ze spalování paliva dokáže motor využít. U běžných benzínových spalovacích motorů se toto číslo pohybuje okolo 20 %, u dieselů se občas dostáváme až na 40%.

Mercedes tak se svým benzínovým motorem a efektivitou přesahující 50 % znovu nastavil laťku v celém automobilovém průmyslu. Snad poprvé se totiž povedlo, aby spalovací benzínový motor více energie užíval, než jí pouze "plýtval". 

Abychom ale zmírnili všeobecné nadšení, je potřeba dodat, že tyto hodnoty byly naměřeny během testování motoru nikoliv v reálných podmínkách. To ovšem nesnižuje úspěchy inženýrů Mercedes-AMG, kteří se tak zapsali do historie vývoje spalovacích motorů.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy