Tesla konečně pokořila 1000 kilometrů na jedno nabití, má to ale malý háček

Tesla Model S 100D s rekordním dojezdem 1078 km na jedno nabití | foto: teslaowners.it

Elon Musk musí mít v posledních dnech ze své společnosti Tesla Motors skutečně velkou radost. Kromě úspěšného zahájení výroby a prodeje dostupného elektromobilu Tesla Model 3 přišla další radostná zpráva z Itálie. Tamní organizaci sdružující majitele vozů Tesla se totiž podařilo pokořit magickou hranici 1000 ujetých kilometrů na jedno nabití v produkčním elektromobilu.

Italské organizaci sdružující vlastníky elektromobilů Tesla "Tesla Owners Italia" se povedlo 4. srpna 2017 překonat magickou hranici dojezdu 1000 kilometrů na jedno nabití. S vozem Tesla Model S 100D urazili za 29 hodin vzdálenost 1078 kilometrů, čímž stanovili světový rekord v dojezdu sériově vyráběných elektromobilů.

Cesta byla naplánována po venkovských silnicích v oblasti Salermo na jihu Itálie. Vůz byl v sériovém stavu, měl nazuty pneumatiky s nízkým valivým odporem a během testu byla vypnuta klimatizace. Za volantem se střídali celkem čtyři řidiči, ovšem všichni využívali i asistenci v podobě Tesla Autopilot, čímž se jim dařilo dosáhnout co nejplynulejší jízdy, která má na dojezd pozitivní vliv.

Během cesty dlouhé 1078 kilometrů spotřebovala Tesla 98.4 kW/h elektrické energie, což se rovná zhruba 8 litrům benzínu. Prezident klubu také nezapomněl zmínit, že takto skvělých výsledků je dosaženo zejména díky 95% účinnosti elektromotorů. Nejefektivnější spalovací motory přitom dokáží pracovat jen s 30% efektivitou. Předchozí světový rekord o hodnotě 901.2 kilometru byl stanoven v Belgii a také s vozidlem značky Tesla, ovšem s modelem S P100D.

Stanovení rekordu si všiml i Elon Musk, který rekordmanům poblahopřál na svém Twitteru.

Nový rekord má však malý háček, který většině lidí poněkud zkazí radost. Průměrná rychlost při rekordní jízdě totiž byla jen pouhých 40 km/h. Vysoký dojezd si zkrátka stále žádá svou daň.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy