Proč jediná Mazda tak vytrvale odmítá elektřinu? Tohle jsou pádné důvody

mazda 2 | foto: Mazda Motor

Celosvětový automobilový průmysl se během několika posledních let zbrkle obrací směrem k elektrifikaci, ovšem stále se najdou výjimky. Jednou z nich je i automobilka Mazda, která snad jako jediná odmítla trend downsizingu a stále si jde svou cestou výroby efektivních spalovacích motorů. A podle posledních zpráv v tom hodlá pokračovat i navzdory elektrifikaci.

Robert Davis, viceprezident amerického zastoupení automobilky Mazda, se na semináři v Michiganu rozpovídal o důvodech, proč Mazda prozatím neplánuje výrobu čistého elektromobilu, ačkoliv se tímto směrem ubírá prakticky celá konkurence.

Tím hlavním důvodem je, jak uvedl web Automotive News, stále nevyužitý potenciál spalovacích motorů, na jejichž inovacích Mazda hodlá pracovat a chce dosáhnout jejich vyšší efektivity. Robert Davis přímo uvedl, že spalovací motory mají stále významnou roli v budoucnosti přepravy. Mazda sice zvažuje zavedení nových technologií v podobě baterií, elektromobilů plug-in hybridů, atd.. Ovšem tyto technologie budou i nadále spolupracovat se spalovacím motorem.

Než se Mazda rozhodne investovat svůj čas, úsilí i finance do přidání elektrifikace do své nabídky, musí si být jistá, že už vyčerpala potenciál spalovacího motoru. V minulých letech navíc automobilka investovala do vývoje spalovacích motorů Skyactiv a Skyactiv-D, které narozdíl od downsizingových motorů nabízí reálně nízkou spotřebu, spolehlivost i nízké emise.

Kromě víry v budoucnost spalovacích motorů však Davis odmítá elektrifikaci i kvůli obavám z vlivu Li-Ion baterií elektromobilů na životní prostředí. Na rozdíl od baterií z telefonů se totiž baterie z elektromobilů mnohem hůře recyklují.

Mazda je pověstná svými kvalitními atmosferickými motory SkyActiv, které najdeme i pod kapotou Mazdy Mx-5 | foto: Mazda Europe

Podle jeho slov tak elektromobily nejsou dlouhodobým řešením, neboť jejich v současnosti nulové emise se nám jednou vrátí zpět, až bude potřeba ony použité baterie recyklovat. Automobilky by se tak místo jednotné snahy o elektromobilitu měly snažit nabídnout zákazníkům něco nového, co bude pozitivní jak pro ně, tak pro životní prostředí.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy