Klimatizace nebo stažená okna: Co se v létě vyplatí víc?

Panel klimatizace, ilustrační foto | foto: pixabay.com

Každé léto se objeví desítky lidí, kteří řeší zda je úspornější chladit auto staženými okýnky, nebo zapnutou klimatizací. Pojďme se tedy podívat na to, kde je ukryta pravda.

Oba způsoby mají svá pozitiva i negativa. U stažených okének nám sice proudí do interiéru čerstvý vzduch, ovšem stažená okna způsobují horší aerodynamické vlastnosti vozu a zvyšují odpor. Pokud použijeme k chlazení klimatizaci, aerodynamika vozu se nijak nezmění, kompresor klimatizace ale vyžaduje přísun výkonu od motoru, což se podepíše na jeho zátěži.

Na celý problém se podíval i YouTuber Jason Fenske z kanálu EngineeringExplained, který se rozhodl přijít celé záhadě na kloub pomocí jednoduchého pokusu. Uvědomil si totiž, že horší aerodynamika i vyšší zátěž klimatizace se podepíše na schopnostech vozu akcelerovat.

Vzal tedy svůj vůz, stáhl okénka a zrychloval z 30 mph (48 km/h) na 70 mph (112 km/h) při zařazeném čtvrtém stupni a plném plynu. Totéž později zopakoval i se zataženými okénky ale naplno spuštěnou klimatizací. Aby měl jistotu, každý pokus 3x zopakoval a později počítal jen s průměrem.

Celý výpočet poté založil na rozdílných časech během zrychlení po 10 mp/h a rozdíl převedl na procenta. Díky tomu zjistil, že během akcelerace z 30 až na 60 mp/h (48-96 km/h) byla akcelerace rychlejší se staženými okny. Až během akcelerace z 60 na 70 mph (96-112km/h) se projevila výhoda klimatizace, ovšem vyjádřeno v procentech se jednalo o desetiny.

 

Samozřejmě můžeme namítat, že se jedná o pokus jen na jednom konkrétním automobilu. Aerodynamika ale platí pro všechny. Stejně tak kompresor klimatizace bude vždy zatěžovat motor. Jediným doporučením na závěr tak je používat klimatizaci až při rychlostech okolo 100 km/h a vyšších.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy