První pokus o ruské létající auto? Jeho řízení zavání pořádným průšvihem

Koncept ruského "létajícího" auta Yagalёt | foto: Yagalёt

Ve světě existuje několik projektů, jejichž cílem je sestavit funkční létající automobil. Většina z nich si klade za cíl postavit stroj, který bude schopen se opravdu vznést a přeletět delší vzdálenost. Ruský tým odborníků sdružených ve společnosti Yagalёt však vyvíjí stroj, který vznese nad silnici jen o pár milimetrů, díky čemuž by měl být schopen nadnést se nad všechny nerovnosti.

Alespoň tak jsme pochopili zprávu, kterou prezentoval web Motor1. Podle jeho informací se ruská společnost Yagalёt snaží vyvinout kompaktní sportovní vůz, který bude doslova létat. Na Fantomase a jeho létající Citroen však zapomeňte, rusové totiž sází na zcela jinou technologii.

Zatímco většina ostatních vývojářů pracuje na létajících automobilech schopných cestovat stovky metrů vysoko na vzdálenost několika kilometrů, Rusové pracují na voze, který bude využívat technologii vznášedel. Z toho co zatím víme se zdá, že většinu času bude vůz použitelný normálně na kolech, ale po zmáčknutí tlačítka by se měl vznést nad zem o pár centimetrů.

Nevíme jak dlouho to má trvat ani jakou to bude mít podobu, neboť v současnosti máme k dispozici pouze jednu skicu. Něco málo však víme o koncepci klasických vznášedel, která se pohybují na jakémsi vzduchovém polštáři a jejich ovládání funguje se zpožděním a není zrovna přesné.

Projekt se v současnosti nachází ve fázi designového vývoje, takže jeho realizace, pokud na ni vůbec dojde, je otázkou mnoha let. Už teď je ale jasné, že nazývat tuto koncepci "létajícím" autem je poněkud odvážné. Stejně tak úplně nechápeme, jak by mohla funkce vznášedla obohatit zážitek z jízdy se sportovním vozem.

O zkřížení auta a vznášedla už se pokoušeli i v Top Gearu. Výsledek nebyl příliš přesvědčivý (8:14) | zdroj: youtube.com

Nechceme tedy dělat předčasné závěry, ale jsme zvědaví, jak se nakonec projekt tohoto na první pohled hezkého roadsteru bude vyvíjet. Kdyby se totiž nejednalo o prezentaci "létajícího auta", ale jen o prezentaci "sportovního roadsteru", byli bychom víceméně nadšeni.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy