Dubaj kráčí vstříc autonomním zítřkům, po její obloze už se prohání bezpilotní taxi

Volocopter se poprvé předvedl během veřejného testu v Dubaji | foto: youtube.com

Většina světa se v poslední době připravuje na masivní přechod od spalovacích motorů k elektromobilům, automobilky investují miliardy co vývoje, jednotlivé státy posilují výrobu elektrické energie a staví se dobíjecí stanice. Dubaj však chce tento krok zcela přeskočit a pomalu se chystá na autonomní létající stroje - pro začátek tedy alespoň Taxi.

Jako nejlepší důkaz těchto záměrů můžeme brát nedávno uskutečněný testovací let autonomní "helikoptéry" Volocopter, do jejíhož vývoje masivně investovala automobilka Daimler a která se nedávno představila na autosalonu ve Frankfurtu. Volocopter je tedy spíše vrtulník křížený s dronem než létající automobil, ovšem své místo si na motoristických webech jistě zaslouží, neboť automobilům by brzy mohla začít šlapat na paty.

Společnost Volocopter se totiž již začátkem tohoto léta domluvila, respektive uzavřela dohodu s dubajským úřadem pro silnice a přepravu, na základě které se uskutečnilo testování možností Volocopteru pro potřeby bezpilotního Taxi nad městem. Tento test pak proběhl právě minulý týden a takto vypadá jeho záznam.

Společnost Volocopter pracuje na svém stroji již řadu let, nicméně až v březnu 2016 se uskutečnil první testovací let s posádkou, který naštěstí dopadl úspěšně. I přes počáteční úspěchy však společnost s vývojem neustrnulo a stále na stroji něco vylepšuje, včetně jeho pohonného systému složeného z 18 rotorů.

První veřejný test bezpilotního taxi Volocopter se uskutečnil v Dubaji (1:53) | zdroj: youtube.com

Díky poslední investici ze společnosti Daimler se pak dá usuzovat, že Volocopter má před sebou zajímavou budoucnost. Rozsah investice sice není znám, ovšem podle webu CarScoops by se mohlo jednat až o částku 29.4 milionu dolarů, tedy cca 650 milionu korun.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy