Americké kladivo je zase nejlepší. Nepotřebuje elektromotor a ujede všem

Bezkonkurenční start. Dodge Challenger SRT Demon používá ultraširoké, téměř závodní pneumatiky Nitto ve spojení se systémem TransBrake | foto: Fiat Chrysler Automobiles

Vždycky jste toužili po dragsteru, ale chtěli jste i auto na normální použití? Pak jste tady správně! Dodge totiž na autosalon v New Yorku odhaluje Challenger SRT Demon, nejextrémnější auto jaké kdy vyrobil. A pojem legalizovaný dragster u něj není jen nadnesené.

Hellcat je už sám o sobě dost působivý motor v neméně působivém stejnojmenném autě. Přidejte si k tomu zvětšený objem kompresoru, dvě palivová čerpadla, úpravu plnícího tlaku, několik nových komponentů a červené pole otáček na hodnotě 6500 za minutu. A dostanete 6.2litrový osmiválec v útrobách Challengeru SRT Demon! V základu má jednotka 373 kW (507 k), použijte ale červený klíč a dostanete 613 kW (819 k) a 972 Nm. A když do nádrže natankujete palivo s oktanovým číslem 100 a vyšším, dostanete přístup k celé síle, tedy 626 kW (852 k) a 1044 Nm!

Poháněna jsou stále zadní kola, byť přes zesílený a řádně upravený osmistupňový automat Torqflite. Nejlepší starty ale stejně přinášejí ultraširoké, téměř závodní pneumatiky Nitto ve spojení se systémem TransBrake. Ten zablokuje přední kola a dovolí motoru vytočit se až na 2350 ot./min tak, aby mělo kupé dokonalý odpich. Ten je z 0 na 97 km/h obdivuhodný – 2,3 sekundy nemají ani hypersporty. Při zrychlení navíc auto vyprodukuje přetížení 1.8 G. Čtvrt míle trvá 9,65 sekundy při rychlosti 225 km/h. A pozor, při akceleraci se umí auto postavit i na zadní. V kufru navíc vozí hned dvě rezervy pro přední kola, které jsou výrazně užší než standardní pneumatiky. To aby ta podobnost k dragsterům byla dokonána.

Bezkonkurenční start. Dodge Challenger SRT Demon používá ultraširoké, téměř závodní pneumatiky Nitto ve spojení se systémem TransBrake | foto: Fiat Chrysler Automobiles

Jinak mají ale nové gumy zcela unikátní složení směsi a také nízký profil, na 20palcových kolech by tak dokonce mohlo, v porovnání s Hellcatem, dojít ke zlepšení komfortu. Hodně se zapracovalo na hmotnosti, celkově je tak auto o 97,5 kilogramu těžší. Byla by to bývala byla lepší hodnota, ale rozšířený bodykit s koly váží necelých 8 kilogramů. A víte, kde se nejvíce šetřilo? Uvnitř! V základu nejsou sedadlo spolujezdce ani zadní lavice, stát ale budou jen symbolický dolarový příplatek. Místo zadních sedadel pak může být ochranná klec, případně držák na helmy. Několik kilo ušetřily i menší, přesto účinnější brzdy.

Že je auto legalizovaným dragsterem dokazuje i volitelný režim Drag (dále režimy Street, Custom, Valet a Eco), jenž upraví nastavitelné odpružení a další komponenty pro co nejlepší odpich z místa. O jízdě po zadních už byla řeč. Kromě rozšířených blatníků má Demon také patrně největší nasávací otvor na kapotě. Jeho plocha je 291,6 cm2. Další vzduch přivádí k motoru otvory v nárazníku a především ve světlech. Zajímavostí je možnost chladit mezichladič kompresoru pomocí klimatizace. A když už je řeč o interiéru, ten bez sedaček dále nabízí jen to nejnutnější, jako třeba couvací kameru, TFT displej na přístrojovém štítu, dva reproduktory a dotykovou obrazovku. Na výběr bude ze 14 barev exteriéru.

Výroba Challengeru SRT Demon bude probíhat jen jeden modelový rok. Celkem vznikne 3300 aut – 3000 pro USA a 300 pro Kanadu. Výroba začne letos v létě, ceny zatím známé nejsou.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy