Stylovější autobus z 30. let nenajdete, White 706 má přitom za sebou desítky let tvrdé služby

Retro autobus Bender White 706 vozil turisty po národním parku Yellowstone od roku 1937 | foto: Rm Auctions

Pokud hledáte stylový způsob jak se přepravovat na delší vzdálenost s partou přátel a kolegů a hromadou zavazadel, ale nechcete tvrdnout v jednom ze stovek různých "klasických" autobusů či minibusů, máme pro vás skvělý tip.

Ano, je jím tenhle žlutý a značně retro vypadající autobus "White 706" z roku 1937, za jehož výrobou stojí karosárna Bender. Navíc se nejedná o jen tak obyčejný autobus, ale o jeden z mála dochovaných vyhlídkových autobusů z Yellowstonského Národního Parku, který za pár dní zamíří do dražby.

Tento autobus je ale výjimečný nejen díky své historii, ale i díky technice. Zatímco na jeho levé straně není po dveřích ani památky, na pravá straně najdeme rovnou čtyři - každé vedou na samostatnou lavici. Vzadu pak nalezneme další dveře, které vedou do prostorného úložného prostoru.

Kromě toho byl tento žlutý autobus vybaven i stahovací látkovou střechou, jejíž mechanismus možná je poněkud primitivní, ale vzhledem k datu výroby a určení plní svůj úděl ideálně - tedy pokud nezačne z nenadání pršet.

Celkem bylo mezi lety 1936 až 1938 vyrobeno 98 těchto strojů, ovšem v provozuschopném stavu se jich zřejmě dochovalo jen velmi malé procento. Tento kousek je ale nejen funkční, ale také renovovaný a vybavený vcelku modernější technikou. Pod jeho kapotou je 4.9 litrový řadový šestiválec Ford spolupracující s automatickou převodovkou, autobus dostal posilovač řízení i brzd, elektrickou palivovou pumpu a také 12V elektrický systém, který v předválečném období nebyl k dispozici.

Samotná aukce se uskuteční 5. října a pořádat ji bude, jak jinak než, RM Sotheby. Odhadovaná cena tohoto skvěle zachovalého a lehce modernizovaného autobusu se odhaduje na cca 30.000 až 40.000 dolarů, což je v přepočtu cca 656 - 875 tisíc korun. Za takovou částku ale stylovější autobus rozhodně neseženete.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy