Ford dostal tvrdou ránu, Brexit ho stál přes 1,8 miliardy korun

Ford Logo | foto: M-Sport/McKlein

Automobilka Ford zaznamenala během třetího čtvrtletí tohoto roku obrovskou ztrátu na evropských trzích. Viníkem ztráty 65 milionů liber, tedy více než 1,8 miliardy korun, přitom má být vystoupení Británie z Evropské Unie, tzv. Brexit.

Americký automobilový gigant Ford si během třetího čtvrtletí tohoto roku nevedl vůbec špatně, ovšem jeho ekonomické výsledky celkem razantně poznamenala ztráta 65 milionů liber na evropském trhu. Podle šéfa ekonomického oddělení automobilky je pak téměř jisté, že za tuto ztrátu může vystoupení Velké Británie z EU.

V ostatních částech světa si ale Ford nevedl vůbec špatně. Celkový zisk společnosti se odhaduje na 1,2 miliardy liber, tedy v přepočtu cca 34 miliard korun. Velké úspěchy slavila automobilka zejména na severoamerickém trhu, kde se skvěle daří vozům typu Pick-up a SUV. Špatně si ale nevede ani trh jihoamerický, asijský ani středovýchodní. 

Evropa tak byla jediným trhem, kde Ford utrpěl ztráty. Web AutoExpress citoval ředitele ekonomického oddělení Boba Shankse, podle jehož slov byl evropský trh jediným překvapením. Zároveň si je však téměř jist tím, že za ztrátami stojí tzv. Brexit efekt.

Nový Ford Fiesta | foto: Ford

Jak ovšem dodává AutoExpress, ztráty by mohly být zapříčiněny i tím, že Ford masivně investoval do kampaně spojené s uvedením nové Fiesty na evropské trhy.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy