Údržba luxusního sporťáku: Je skutečně tak drahá, jak se povídá?

Na kolik vyjde běžný servis Mercedes-AMG C63? | foto: youtube.com

K vlastnictví rychlých nebo exkluzivních automobilů se váže jedno moc hezké pořekadlo "Kdo chce opici, musí mít na banány". Jakmile si totiž koupíte exkluzivní vůz, nastoupíte do nekonečného kolotoče servisu a údržby, a to něco stojí. Jak je to ale s běžnou údržbou, jakou je třeba výměna oleje?

Pokud toužíte po výkonném a skvěle vypadajícím voze, ale nechce se vám investovat do nepraktického italského supersportu, pak je Mercedes-AMG C63 S Coupe skvělou volbou. Je komfortní, praktický, pořádně rychlý a vypadá skvěle!

Jeho 4.0 litrový dvakrát přeplňovaný motor o výkonu 503 koní s točivým momentem 700 Nm dokáže akcelerovat z klidu na 96 km/h za fantastických 3.8 sekundy a potrápit dokáže i mnohem dražší sporťáky. Jak už to tak ale bývá, každý superhrdina i superstroj má své slabé stránky. V případě vozů AMG to pak bývá právě cena údržby.

Je to ale skutečně tak zlé, jak se povídá? O svou zkušenost se rozhodl podělit právě majitelů tohoto úchvatného Mercedesu. Zajel tedy do autorizovaného servisu a nechal si udělat kompletní výměnu oleje. A kolik že ho to stálo? Za olej, nový filtr a práci zaplatil 152 dolarů, tedy cca 3 500 korun. Pokud vezmeme v úvahu, že stejná procedura stojí majitele Octavie v autorizovaném servisu cca 1 500 korun, pak to není tak zlé, nemyslíte?

Ještě než do komentářů rozepíšete své protesty ve stylu "základní servis a už je to 2x dražší?", rovnou vám dám za pravdu. Pokud by se jednalo například o výměnu brzd či některých dílů podvozku, rozdíl mezi cenami dílů a práce pro obyčejný vůz a Mercedes by byl několikanásobně vyšší.

Na kolik vyjde běžný servis Mercedesu-AMG? (10:11) | zdroj: youtube.com

Nám ale šlo o srovnání toho úplně nejběžnějšího servisu, který absolvujeme všichni stejně, tedy nejpozději do 15.000 ujetých kilometrů. Opotřebení brzd a podvozku je u každého vozu i řidiče subjektivní a dá se uspíšit úplně stejně na Mercedesu i na Octavii - zvláště té služební.

V případě vozu na videu pak ještě došlo na další opravy, mezi kterými byla oprava špatného pozičního světla a špatně slícovaného zadního nárazníku. Protože byl ale vůz koupen jako nový a stále v záruce, platil jeho majitel pouze za výměnu oleje.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy