Hromadná žaloba na německý automobilový průmysl? Merkelová ji připouští

Ilustrační foto | foto: youtube.com

Německá kancléřka Angela Merkel v rámci předvolebního boje přestala chránit automobilový průmysl a prohlásila, že lidé mohou hromadně podat žalobu proti německému automobilovému průmyslu kvůli nadměrně znečišťujícím dieselovým motorům. Nicméně žaloba prý musí být "správně navržena".

K náhlému zostření rétoriky Angely Merkelové došlo poté, co ji její hlavní volební sok Martin Schulz nařkl během rozhovoru pro televizní stanici ARD z blokování možnosti hromadné žaloby proti německému automobilovému průmyslu. Podle něj je totiž evidentní, že samotná osoba podávající žalobu proti koncernu VW nebo Daimleru zkrátka nemá šanci na úspěch.

Merkelová na to samozřejmě musela reagovat během svého rozhovoru pro televizní stanici ZDF, kde nařčení odmítla a připustila, že možnost podání hromadné žaloby na německý automobilový průmysl za nadměrně znečišťující dieselové motory je v principu možná. Podle ní by však takový krok, respektive taková žaloba, musela být dobře navržena.

Vzhledem k tomu, že německý automobilový průmysl zaměstnává přes 800.000 lidí, je plně pochopitelný jistý protekcionismus. To se ostatně projevilo i při vyjádření Merkelové k zákazu spalovacích motorů, kdy tento krok u Britů a Francouzů ocenila, ovšem v případě Německa mluvila o vzdálené budoucnosti a hájila nutnost dieselových motorů.

Pouhé čtyři týdny před volbami se samozřejmě volební souboje přiostřují a tak proti sobě oba kandidáti vytahují kdeco. Na hlavu Merkelové se tak mimo jiné snesla i kritika za přístup k Turecku nebo za ne/zvládnutí migrační krize. 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy