Přehlídka čisté mobility e-SALON uvádí významné české premiéry i bohatý doprovodný program

Audi e-tron | foto: Petr Boháč

Po vynucené pandemické pauze se koná třetí ročník veletrhu čisté mobility e-SALON. Událost evropského významu uvede nejnovější ekologické vozy, motocykly, dobíjecí technologie, novinky z oblasti infrastruktury moderní mobility a další unikáty. Akce, jejímž spoluorganizátorem je TV Prima, proběhne ve dnech 11. až 14. listopadu na výstavišti PVA EXPO PRAHA. Úvodní den patří médiím a odborníkům, pro širokou veřejnost bude akce zpřístupněna od 12. listopadu. Generálním partnerem veletrhu e-SALON 2021 je Skupina ČEZ.

Veletrh e-SALON je svou komplexností a velikostí událost evropského významu a mnozí výrobci během něj představují klíčové produkty svých značek v české premiéře. Nejinak tomu bude také letos, kdy automobilové novinky obsadí Haly 3 a 4. Například korejská automobilka KIA přiveze, coby jeden z leaderů elektrifikace v České republice, na e-SALON několik modelů – hlavní hvězdou bude Kia EV6, dále pak Kia Sportage Plug-in Hybrid a e-Niro.

Kia Sportage EV | foto: Petr Boháč

ŠKODA AUTO, automobilový leader českého trhu, představí na letošním veletrhu e-SALON nejen čistě elektrické či plug-in hybridní modely, ale ukáže také všechny navazující služby, které jsou součástí celého ekosystému elektromobility mladoboleslavské automobilky. Ford se pochlubí sportovně střiženým sportovním SUV Mustang Mach-E, Porsche supersportem Taycan, Taycan Cross Turismo či Panamera 4S E-Hybrid Sport Turismo a Mitsubishi technicky zajímavým SUV Eclipse Cross PHEV, které umí být „malou elektrárnou“ na cestách pro nejrůznější spotřebiče.

Porsche Taycan | foto: Petr Boháč

Mezi hlavní taháky se určitě zařadí i novinka značky Dacia s názvem Spring, která se stane nejlevnějším elektromobilem na trhu s cenovkou pod půl milionu korun. Značka Renault se na veletrhu bude prezentovat prvním modelem nové generace „nativních“ elektromobilů Renault – novým Megane E-Tech 100% elektrickým, který je zároveň prvním modelem pyšnícím se novým logem značky. Představuje přelomový design, který porušuje zákonitosti tradičního kompaktního hatchbacku.

Návštěvníci uvidí i nejnovější model Tesla Y. Audi ukáže nejen Q4 e-tron Sportback, ale i e-tron GT. Veřejnost se seznámí i s dalšími vozy mnoha automobilových značek, které v čisté mobilitě něco znamenají. Nebudou chybět značky Hyundai s modely Tucson PHEV, Santa Fe PHEV, Ioniq 5, Kona EV či vodíkové Nexo.

Volkswagen představí celou rozrůstající se rodinu ID. Na letošním e-SALONu představí ID.4 ve vrcholné GTX verzi s pohonem všech kol. Další premiérou v rodině ID. bude SUV kupé ID.5, které se v České republice představí vůbec poprvé. A vůbec poprvé také představí koncept ID. LIFE, který odpovídá vizi městské elektromobility příští generace a ztělesňuje trvalou udržitelnost, digitální technologie a nadčasový design. Svoji premiéru bude mít i CUPRA BORN. Svět užitkových vozů budou, mimo jiné, zastupovat značky GOUPIL či tradiční značka VW, která předvede hned několik modelů dodávek, a to VW Multivan highlite a eCrafter.

Multivan eHybrid | foto: VW / Petr Boháč

Testovací jízdy
Návštěvníci e-SALONu si mohou unikátní modely vozů otestovat na vlastní kůži. Testovací jízdy totiž nabídne v areálu PVA EXPO PRAHA téměř každá z automobilek. Pro zájemce je připravena registrace, kde si budou moci vybrat z prezentovaných značek a přihlásit se na testovací jízdu – k zapůjčení je více než 25 vozů různých značek. Pro návštěvníky je připraveno i testování elektromotorek, elektrokol a dalších elektro vozítek.

Na veletrhu se představí i řada výrobců dobíjecích stanic, dodavatelů energií, i výrobců elektrokol, která jsou v této době velmi populární. Nechybí ani výrobci vozítek pro imobilní osoby, manipulační a komunální techniky či výkonné elektrické nakladače společnosti Kovaco Electric.

K vidění budou např. produkty společností Mountfield, Shimano, Unicorn, Phoenix Contact, Schrack Technik, TPC Industry a dalších. V průběhu výstavy bude možné navštívit i přednášky na zajímavá témata, která budou určena jak odborné (čtvrtek, pátek), tak široké veřejnosti (o víkendu). Součástí výstavy budou i doplňky, služby, aplikace a legislativa spojené s alternativními pohony vozidel.

Testovací vozy | foto: Petr Boháč

Zábavu pro veřejnost chystá i spoluorganizátor akce TV Prima. Nebudou chybět známé tváře z obrazovky, tentokrát herci seriálu Slunečná, které mohou návštěvníci v pátek, v sobotu i neděli potkat na autogramiádě, vždy odpoledne v PVA EXPO PRAHA. Více na www.e-salon.cz.

Elektromobilita je pro energetiku logickým trhem, Skupina ČEZ se jí proto systematicky věnuje již přes 10 let. Provozujeme největší síť veřejného dobíjení v ČR s více než 320 stanicemi. Rychlodobíjecí stanice vznikají i díky podpoře z evropského programu CEF (Connecting Europe Facility). Současně nabízíme širokou paletu souvisejících služeb a produktů pro jednotlivce, firmy, municipality a kraje.  

My jsme samozřejmě nemohli chybět a navštívili jsme e-Salon již včera. Postupně vám přineseme reportáže o největších zajímavostech včetně českých premiér nových modelů a krátký test Fordu Mustang Mach-E.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy