Elektrické SUV s dojezdem 360 km za méně než 300 tisíc Kč: Dali byste mu šanci?

-mdo / AutoRoad.cz, 29. ledna 2019, 13:09 Google+

Elektrická auta se zatím ve většině světa nedostala do mainstreamu kvůli kombinaci vysoké ceny a nízkého dojezdu. V Číně je však situace poněkud jiná a zájemci si mohou vybrat z rozsáhlé nabídky dostupných elektroaut, která často překvapí i technikou.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
BYD Yuan EV360

BYD Yuan EV360 | foto: 汽车之家

Sdílejte článek

Z Číny většinou slyšíme o nových startupech, nabízejících technologiemi a displeji nabité vozy s futuristickým designem a úchvatnými údaji. Na tamním trhu se však už dnes dají koupit elektrická auta všech kategorií, která nabízí použitelný dojezd a zároveň dostatečně nízkou cenu, aby se daly nazvat lidovými elektromobily.

img-responsive

BYD Yuan EV360 | foto: 汽车之家

Příkladem úspěšného vozu je BYD Yuan EV360. Toto malé SUV, velikostí srovnatelné například s Fordem EcoSport, se v elektrické verzi nabízí od léta 2018 a na domácím trhu jde o jedno z nejúspěšnějších elektrických vozidel, s prodeji kolem 5 tisíc kusů měsíčně. 

Dříve notorická kopírka BYD z jihočínského Shenzhenu se na svých nových vozech naučila používat originálnější design a i když Yuan stále dost připomíná právě Ford EcoSport, o kopii nejde. Ostré linky karosérie a v Číně populární plovoucí C sloupek, spolu s novou maskou nazvanou Dragon face a navrženou bývalým designérem Audi Wolfgangem Eggerem, vozu dodávají moderní vzhled. Zajímavým prvkem je náhradní kolo připevněné na pátých dveřích po vzoru teréňáků, které u moderního malého SUV působí poněkud nepatřičně, ale stylově. V interiéru se více projevuje nízká cena vozu, i tak ale působí moderně a vzhledově odkazuje na design exteriéru. Samozřejmostí je displej infotainmentu už v základu. 

img-responsive

BYD Yuan EV360 | foto: 汽车之家

Pohon zajišťuje elektrický motor o výkonu 70 kW a 180 Nm, nejvyšší verze pak disponuje dvěma motory o celkovém výkonu 160 kW a 310 Nm. Ani jedna nebude stačit na honičky s Teslou, dynamiku však díky okamžité dostupnosti maximálního točivého momentu nabídnou dostatečnou. Nejdůležitějším faktorem je dojezd a ten díky kapalinou chlazené lithiové baterii o kapacitě 42 kWh dosahuje 360 km při konstantní rychlosti 60 km/h a více realistickou 305 km pro běžnou jízdu. Rychlonabíjení do 80 % kapacity podle BYD trvá půl hodiny, na běžné nabíječce pak do plna za 7 hodin. V nejbližší době se má do prodeje dostat i verze s větší baterií, která by měla poskytnout dojezd až 500 km.

Za základní verzi vozu Číňané zaplatí pouhých 80 tisíc CNY, neboli 267 tisíc Kč. I nejvyšší verze se dvěma motory vyjde na stále velmi slušných 334 tisíc Kč a to navíc s výbavou zahrnující vše, co by jste v moderním SUV očekávali. Tyto ceny už zahrnují vládní dotace, které Čína poskytuje přímo výrobcům. BYD na vůz standardně poskytuje záruku na šest let, nebo 150 tisíc kilometrů. 

img-responsive

BJEV EX360 | foto: 汽车之家

Ve stejně cenové kategorii však BYD Yuan EV360 musí bojovat s dalšími podobnými vozidly, například malým elektrickým SUV pekingského výrobce BAIC. Jeho model BJEV EX360 stejně jako BYD vychází z dřívějšího spalovacího vozu, konkrétně Senova X25 a na trhu je už třetím rokem, specifikace má však na svojí cenu také více než přijatelné. Design BJEV EX360 je konzervativnější, nabízí však stylový interiér s nezbytným displejem infotainmentu a výdechy klimatizace ve tvaru loga BAIC.

Pohon obstarává 80 kW a 230 Nm elektrický motor, pohánějící přední nápravu, který postačuje pro maximální rychlost 125 km/h. Lithiová baterie o kapacitě 48 kWh postačuje pro dojezd 360 km při rychlosti 60 km/h a 318 km v realističtějším stylu. Cena začíná stejně jako u BYD na 267 tisíc Kč, za nejvyšší verzi s veškerou výbavou, která ale disponuje stejným výkonem jako základ, dáte 330 tisíc Kč.

Vytisknout

Diskuze: Elektrické SUV s dojezdem 360 km za méně než 300 tisíc Kč: Dali byste mu šanci?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Subaru Forester

OFF ROAD TEST: Subaru Forester – jak zvládá náročný terén ?

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

reklama

Doporučujeme

Ilustrační foto

Volant může být špinavější než záchodové prkénko, tvrdí studie. Jak tomu…

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud