10 specialit vylepšeného Lexusu LC Coupe

AutoRoad.cz, 15. září 2020, 00:40 Google+

Model LC Coupe se řadí k nejpozoruhodnějším a nejpokrokovějším vozům, jaké kdy Lexus vyrobil. Je to mistrovský kousek moderního automobilového designu. Vůz je však výjimečný i mnoha dalšími zajímavými detaily.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Lexus odhaluje nové vlajkové kupé LC v modelovém provedení 2021

Lexus odhaluje nové vlajkové kupé LC v modelovém provedení 2021 | foto: Lexus

Sdílejte článek

LC spojuje řadu úchvatných prvků, od propracované technologie lakování přes tvarování klik dveří až po nýty sloužící ke spojování dílů vozu. Každý z těchto prvků je sám o sobě příkladem puntičkářského důrazu na detail a kvality řemeslného zpracování, kterou Lexus vkládá do každého ze svých modelů.

Modrý lak podle přírodních zákonů
Působivý zářivě modrý odstín křídel tropického motýla je ve skutečnosti jen optický klam. Vzniká jen díky způsobu, jakým křídla odrážejí světlo. Přesně tak vznikl i odstín modrého laku Structural Blue s pigmentem z mikročástic, které napodobují odraz světla. Když se na LC díváme zpříma, modrá působí mimořádně energicky. Odkloníme-li pohled v určitém úhlu, odstín výrazně potemní, čímž vzniká efekt akcentující křivky kupé. Samotný proces lakování je tak složitý, že kapacita lakovny činí pouhé tři vozy denně, přičemž výroba bude omezena na pouhých 300 kusů.

img-responsive

Lexus LC Convertible nabízí poprvé látkovou střechu | foto: Lexus

Ještě promyšlenější maska chladiče
Maska ve tvaru vřetene je typickým prvkem nových vozů Lexus a vždy zachycuje klíčový charakter příslušného modelu. V případě LC Coupe se maska chladiče skládá ze stovek samostatných bloků tvořících rastr s markantním 3D efektem. Zezdola nahoru se mění rozměry použitého vzoru i jeho optické napětí. Použitý design není izolován od zbytku vozu, ale pramení z něj dynamické křivky, které ubíhají směrem dozadu přes celou karoserii až po záď. Chybí horní hrana chromového rámečku masky a místo ní je zde zlom, který do designu masky vtahuje samotnou kapotu motoru.

img-responsive

Lexus odhaluje nové vlajkové kupé LC v modelovém provedení 2021 | foto: Lexus

Zářivý jas LED světlometů
Lexus využil novou technologii a vytvořil pro kupé LC ultra kompaktní LED světlomety s čočkami typu PES (Polaric Ellipsoid System), jejichž průměr je ve srovnání s běžnými LED zdroji ani ne poloviční. I přes malé rozměry zaručují vynikající osvětlení s možností navrhovat štíhlé a elegantní jednotky světlometů. Součástí každé jednotky jsou tři LED projektory a světla denního svícení s typickým uspořádáním světel vozů Lexus.

Designová výplň dveří
Náležitá pozornost byla věnována i zdokonalování kabiny, zejména v oblasti výplní dveří. Ty zaujmou nařasením s plynulými a ostře definovanými křivkami, které rozehrávají atraktivní stínohru. Použití chromových akcentů a kontrastních materiálů čalounění přináší vysokou kvalitu a napomáhá ke vzniku luxusní atmosféry v celé kabině.

Zapuštěné kliky dveří
LC jako první vůz značky Lexus používá zapuštěné kliky dveří. Z povrchu dveří tak po jejich zaklapnutí nic nevyčnívá, a tudíž nic nemůže narušovat vymodelované křivky karoserie ani aerodynamické vlastnosti vozu. Po vysunutí kliky se na 15 sekund automaticky osvítí plocha dveří bezprostředně pod ní. Po zavření intenzita světla pomalu slábne až do úplného zhasnutí.

Aerodynamika na zádi
Má se obecně za to, že přívody vzduchu jsou nezbytné pro účely chlazení, avšak v případě LC mají důležitý podíl i na aerodynamice vozidla. Vstupy na zádi bezprostředně za dveřmi uhlazují proudění vzduchu dolů po bocích vozu, čímž napomáhají potlačovat ruchy a hluk. Z pohledu řidiče to znamená intenzivnější pocit těsného kontaktu zadních kol s povrchem vozovky, což zásadně vylepšuje jízdní chování a dynamické schopnosti kupé.

img-responsive

Lexus odhaluje nové vlajkové kupé LC v modelovém provedení 2021 | foto: Lexus

Oranžový interiér z Manhattanu
Pro interiér LC v modelovém provedení 2020 uvedl Lexus novou atraktivní barevnou variantu. Oranžový odstín Manhattan se inspiroval známým manhattanským slunovratem (Manhattanhenge) - dvakrát do roka se tu zapadající Slunce přesně srovná s průhledem v proslulém rastru ulic New Yorku. Uvedený odstín na palubě kupé evokuje exkluzivní avantgardní atmosféru.

Nýty pro lepší jízdu i větší bezpečnost
Samoprůrazné nýty používané při výrobě LC Coupe sice vidět nemůžete, ale bezpochyby oceníte jejich přínos pevnosti a tuhosti vozu, který přispívá k agilnímu jízdnímu chování i lepší ochraně posádky v případě nehody. Nýty představují inovativní způsob spojování různých typů kovů tam, kde nelze použít tradiční svařování. U modelu LC slouží ke spojování hliníku a oceli ve spodní části karoserie. Pro dokonalou přesnost je montáž řízena laserovým paprskem.

Řazení pod volantem
Lexus usiluje o to, aby řidič po usednutí za volant získal pocit, že dokonale splynul s vozem, a proto se při navrhování všech detailů uplatňují postupy zaměřené na člověka. Kromě jiného jde i o provedení páček pod volantem sloužících k ručnímu řazení. Jsou vyrobeny z moderní a na dotek příjemné hořčíkové slitiny, jejich tvar dovoluje instinktivní použití i při různých polohách rukou řidiče na volantu. Špičkový design a provedení jsou zárukou prvotřídního vzhledu a zpětné vazby.

img-responsive

Lexus odhaluje nové vlajkové kupé LC v modelovém provedení 2021 | foto: Lexus

Pevnější a lehčí karoserie
LC Coupe se vyznačuje dokonalým vyvážením. Při jeho výrobě se uplatňují kovy a materiály přispívající k vyšší pevnosti i úspoře hmotnosti. Kapota a přední blatníky jsou proto z lehkého hliníku, který zároveň snižuje riziko případného zranění chodců. Na dveře se používá směs materiálů, včetně výlisků z kompozitního materiálu na bázi uhlíkových vláken (CSMC) a hliníku. Použitá konstrukce ušetřila přibližně polovinu hmotnosti typických dveří, a přispěla tak k nízkému těžišti a vynikajícím jízdním schopnostem LC.

Vytisknout

Diskuze: 10 specialit vylepšeného Lexusu LC Coupe

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Anytime carsharing expanduje. Přidává 70 coroll a plánuje 500 vozů do konce roku

Chcete v Praze parkovat v obchodním centru zadarmo? Můžete, ale musíte na to…

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud