Povinné omezovače rychlosti a černé skříňky: EU schválila přísnější bezpečnostní požadavky

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 26. března 2019, 11:48 Google+

Evropští zákonodárci se shodli na zavedení přísnějších bezpečnostních požadavků u nových automobilů prodávaných na evropském trhu od roku 2022. Kromě jiného se tak ve vozidlech dočkáme povinných omezovačů rychlosti, černých skříněk a autonomních asistenčních systémů. EU si od nových požadavků slibuje úbytek dopravních nehod i lepší ochranu řidičů, chodců a cyklistů.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Které modely nejčastěji překračují povolenou rychlost?

Které modely nejčastěji překračují povolenou rychlost? | foto: blog.autointhebox.com

Sdílejte článek

Evropský Parlament, Rada i Komise schválily poměrně obsáhlý seznam bezpečnostních opatření, které se mají od roku 2022 vztahovat na všechny nové automobily prodávané v EU. „Tato legislativa dláždí cestu k záchraně tisíců životů v příštích letech," uvedla zpravodaj Parlamentu Róża Thun. „Zavádí pokročilé systémy, které uživatelům automobilů pomáhají, namísto pouhého informování."

Nová pravidla budou po výrobcích vyžadovat instalaci téměř 30 různých systémů. U nových vozidel (vozy, které ještě nebyly navrženy) budou požadavky platit od května 2022. Pro existující modely by pak předpisy měly vstoupit v platnost od května 2024.

Jedním z nejzásadnějších bezpečnostních systémů má být tzv. Intelligent Speed Assistance (ISA), což je ale pouze hezký název pro omezovač rychlosti. „ISA bude řidiči poskytovat zpětnou vazbu vždy v případě překročení rychlosti a to v závislosti na informacích z map nebo dopravního značení. To pro nás učiní silnice nejen bezpečnější, ale také pomůže řidičům vyhnout se pokutám za překročení rychlosti," uvedla Thun.

A zatímco tisková zpráva na European Parliament News hovoří vcelku smířlivě, podle informací webu AutoExpress by měl systém ISA v závislosti na datech z rozpoznaných značek nebo / a informací z GPS automaticky omezovat výkon motoru tak, aby nedocházelo k překračování rychlosti. Jak web AutoExpress dále uvádí, ETSC (European Transport Safety Council, který prosazuje zavedení omezovačů) pouze doporučuje zavedení vypínače pro spuštění a vypnutí omezovače, což by mělo zajistit „podporu přijetí veřejnosti při zavedení." Současně to však naznačuje, že do budoucna by mohla být pravidla ještě přísnější.

Spuštěný omezovač systému ISA by sice mělo být možné obejít prudkým sešlápnutím plynového pedálu, nicméně při opětovném nastartování se má systém znovu aktivovat. ETSC navíc dále doporučuje, aby systém v případě delšího překračování povolené rychlosti spustil zvukový signál a zobrazil vizuální varování, dokud se vůz nevrátí opět pod rychlostní limit.

Kromě kontroverzního systému ISA však EU požaduje povinnou instalaci i dalších systémů, které už některé automobilky do svých vozů standardně montují a které mohou mít skutečně pozitivní vliv na bezpečnost na silnicích. K nim patří například systém automatického nouzového brzdění, systém udržování jízdy v pruhu, varování před únavou, couvací senzory nebo příprava na instalaci zámku, který nedovolí nastartovat v případě zaznamenání alkoholu v dechu řidiče.

Systém ISA v praxi | zdroj: youtube.com

Další možná poněkud kontroverzní opatření se pak vztahuje k povinné instalaci záznamových zařízení, tedy jakýchsi černých skříněk. Ty by měly v případě nehody zaznamenávat data o automobilu těsně před nehodou, což by mělo expertům zajistit dostatek informací k analýze dopravních nehod a k jejich předcházení.

Nová pravidla by však měla zajistit i přesnější crash-testy, které se kromě zkoumání tradičních nárazů do přední / boční části automobilu zaměří i na čelní skla a jejich vliv na zranění chodců nebo cyklistů. Změny by se měly dotknout i nových náklaďáků a autobusů, u kterých bude vyžadována lepší ochrana chodců a cyklistů.

Prozatímní dohodu ještě musí potvrdit výbor stálých zástupců členských států (COREPER) a 2. dubna ještě Výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů. Poté bude návrh předložen Parlamentu a Radě ministrů EU ke konečnému schválení.

Vytisknout

Diskuze: Povinné omezovače rychlosti a černé skříňky: EU schválila přísnější bezpečnostní požadavky

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

Škoda Octavia s paketem Dynamic Plus

Škoda Octavia Dynamic Plus: Nový paket zdůrazňuje eleganci a sportovní charakter

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud