Počty nehod na silnicích stále rostou, prosinec bývá zvlášť kritický pro chodce a seniory

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 10. prosince 2018, 10:59 Google+

Celostátně roste počet nehod, mrtvých i zraněných. Bohužel také citelně narostl počet mrtvých motocyklistů i chodců. Velké rozdíly také panují mezi kraji – největší nárůst mrtvých zaznamenali statistiky ve Středočeském kraji, naopak výrazný pokles se udál na Ústecku.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: pixabay.com

Sdílejte článek

Do konce letošního listopadu došlo v České republice k celkově 96 355 dopravním nehodám vyšetřovaným Policií ČR, při kterých přišlo o život 514 osob. Dalších 2 271 utrpělo zranění těžké a 23 456 lehké. Oproti stejnému období roku 2017 narostl počet nehod o 1 296 (tj. o 1,4 %). Zvýšil se i počet jejich obětí, a to o 57, tedy 12,5 %. O 79 (3,6 %) více bylo i těžce zraněných a o 723 (3,2 %) narostl i počet zraněných lehce.

Během prvních jedenácti měsíců letošního roku zemřelo na českých silnicích celkem 267 cestujících v osobních automobilech. Dále pak zahynulo 99 chodců a 89 motocyklistů (vč. jezdců na malých motocyklech a mopedech). „Sami chodci zavinili smrtelnou nehodu v 19 a motocyklisté v 57 případech,“ upřesňuje dopravní expert Roman Budský. Dále pak zahynulo 37 cyklistů, 20 osob jedoucích v nákladních automobilech a 2 v autobusech.

Více mrtvých bylo z řad cestujících v osobních vozidlech (o 35), na motocyklech (o 25) a chodců (o 12). Naopak o 6 méně obětí bylo z řad cyklistů a o 5 méně z řad osob jedoucích v nákladních automobilech. „Dlouhodobě platí, že viníci ujedou od zhruba každé šesté vyšetřované nehody. Tak tomu bylo v průměru i za letošních jedenáct měsíců. Bohužel však letos o 4 narostl počet jejich obětí, a to na celkových devět,“ říká Roman Budský.

Alkohol asistoval u 4 206 dopravních nehod. To bylo o 314 případů více než loni. Při těchto nehodách přišlo o život 28 osob, meziročně o 13 méně. Ve 22 případech byla hladina alkoholu vyšší než 1 promile, nicméně meziročně došlo k poklesu o 13 usmrcených. Alkohol ve spojení s drogami byl zjištěn u dalších 45 nehod, o život přišla 1 osoba. Samotné drogy pak asistovaly u 226 nehod, jejich následkem zemřeli 4 lidé.

Počet mrtvých meziročně vyšší v osmi krajích

V osmi krajích se počet obětí nehod zvýšil, v šesti snížil. Nejvíce lidí zemřelo na silnicích Středočeského kraje (98), zde také došlo k největšímu nárůstu, a to o 37 případů. Celkem 55 mrtvých si vyžádaly nehody v Jihočeském kraji (meziročně více o 13 případů, což je druhý největší nárůst v rámci celé ČR). Dalších 48 lidí zahynulo v Moravskoslezském a 43 v Jihomoravském kraji. Na Plzeňsku zemřelo 40 osob, to je ovšem o 10 méně než loni. Na Vysočině přišlo o život dalších 34 a na Olomoucku 32 lidí. Po 30 mrtvých bylo na Pardubicku a Ústecku (nicméně v tomto kraji to bylo obětí o 14 méně, což je v rámci celé ČR nejlepší výsledek). Následuje Praha s 27 usmrcenými a kraje Zlínský (21 mrtvých), Karlovarský (20 usmrcených) a Královéhradecký (19 obětí). Nejméně se umíralo na Liberecku, zde zaznamenaly statistiky celkově 17 usmrcených, což je meziročně o 4 méně.

img-responsive

Nehody a celkové počty usmrcených a zraněných při dopravních nehodách, ke kterým došlo do konce listopadu 2018, vč. meziročních změn (zdroj: PČR) | foto: Roman Budský, dopravní expert

V prosinci bývají nejohroženější chodci a starší lidé

Z dlouhodobých statistik vyplývá, že poslední měsíc roku je nadprůměrně nebezpečný pro chodce a dále pak pro osoby v seniorském věku. „Chodci by opravdu měli pamatovat na své zviditelnění pro řidiče pomocí kvalitních reflexních doplňků. Nadprůměrně často si vybírají svou smrtelnou daň i nehody, jejichž příčinou je nepřiměřená rychlost jízdy. Možná překvapivě je prosinec měsícem, kdy je podíl lidí usmrcených při nehodách s asistencí alkoholu či jiných omamných látek na celkovém počtu obětí nehod nejnižší,“ uzavírá Roman Budský.

Vytisknout

Diskuze: Počty nehod na silnicích stále rostou, prosinec bývá zvlášť kritický pro chodce a seniory

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Ilustrační fotografie

Chcete zlepšit své řidičské umění? Vyzkoušejte amatérské závody pro každého!

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud