Donald Trump dostal novou limuzínu? Premiéra nové Bestie proběhla v tichosti

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 24. září 2018, 12:04 Google+

Kdekoliv se objeví americký prezident, tam ho obvykle doprovází i jeho Bestie. Tím samozřejmě nemyslíme první dámu, ale speciálně vybavenou limuzínu, která má zajistit prezidentovo bezpečí i v těch nejhorších nočních můrách každého bezpečnostního experta. Donald Trump ovšem podědil svou limuzínu ještě po svém předchůdci a tak byla jen otázka času, kdy si převezme svůj nový model. A ten se nyní nenápadně představil v ulicích Manhattanu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Prezident Trump nastupuje do své nové "Bestie" (Twitter/Dan Scavino Jr.)

Prezident Trump nastupuje do své nové "Bestie" (Twitter/Dan Scavino Jr.) | foto: twitter

Sdílejte článek

O příchodu nové generace americké prezidentské limuzíny se mluvilo již několik let, ovšem letos až se objevily i první záběry z testování, ke kterým dokonce automobilka GM, která byla tajnou službou pověřena stavbou tohoto speciálu, vydala vlastní stanovisko potvrzující dokončovací práce na voze.

Přesné datum premiéry však stále nebylo známo a tak svět zatím sledoval, jak se modernizoval vozový park prezidenta ruského, který dostal vůz značky Kortezh, a prezidenta čínského, který jezdí limuzínou tradiční čínské prezidentské značky Hongqi. Od 23. září 2018 však jezdí novou limuzínou už i Donald Trump, který na Wall Street Heliport nasedl do nové generace Bestie a vydal se na Manhattan.

Vozy s označením Beast, tedy Bestie, jsou doslova srdcem každé prezidentské kolony. Vzhledem k jejich speciálním vlastnostem a častému používání tak není divu, že dochází k jejich rychlému opotřebení. Navíc zastarává i jejich technické a hlavně bezpečnostní vybavení, které je na vozech zřejmě tím nejdůležitějším. Ještě před kompletním vyřazením ze služby se však starší generace "Bestií" zařadí do vozového parku pro osoby vysoké důležitosti (VVIP) či osoby, u kterých nehrozí takové riziko útoku. Obvykle se tedy jedná o přední politiky, případně o viceprezidenty. 

Vraťme se ale k nové generaci Bestie, která se poprvé ukázala na videu pod maskovací fólií v dubnu tohoto roku. Záběry, které prezentovala televizní stanice Fox News, byly doprovázeny i komentářem přímo z automobilky GM, která byla tajnou službou pověřena postavit novou generaci Bestie. Podle informací byla limuzína výsledkem kontaktu uzavřeného již v roce 2014, který vyšel na 15.8 milionu dolarů. Tou dobou měla být limuzína v závěrečné fázi testů a její představení bylo odhadováno na konec léta tohoto roku. A to se celkem povedlo.

Nová limuzína se sice snaží napodobit design vlajkové lodi automobilky, kterým je prémiový sedan CT6, tady ovšem jakákoliv podobnost končí. Bestie totiž není postavena na platformě klasického automobilu, ale na speciálním rámu obrněného náklaďáku. Technické parametry jsou z pochopitelných důvodů tajné, web TheDrive však již nyní zveřejnil některé prvky výbavy, se kterými bude možné u nové generace rozhodně počítat. Především půjde o několik vrstev různých neprůstřelných a odolných materiálů, které pomohou odrazit přímý útok i zákeřné exploze nástražných zařízení.

Průjezd prezidentské kolony, ve které se poprvé objevuji o nová generace Bestie | zdroj: youtube.com

Právě kvůli specifickému podvozku, který má odolat i výbuchu min, dostal vůz tradičně vysokou siluetu. Díky speciálně odladěnému podvozku by si však i tato pojízdná pevnost měla zachovat skvělé jízdní vlastnosti. Ostatně agenti, kteří jsou k jejímu řízení vybráni a cvičeni, musí zvládat řadu únikových manévrů a to i ve vysoké rychlosti nebo úzkých prostorech. Úkolem limuzíny totiž není jen útok vydržet, ale současně mu dokázat uniknout.

I kdyby ale bylo nejhůře, vůz je vybaven automatickým hasicím systémem, který by měl ochránit posádku před nebezpečí plamenů v případě požáru. Chybět nemohou ani run-flat pneumatiky vyztužené kevlarem, které poskytnou vozu možnost pokračovat v cestě i po několika zásazích. Kabina je utěsněna od vnějšího prostředí a dokáže vytvořit vnitřní prostředí splňující armádní požadavky na ochranu před radiací, biologickými nebo chemickými zbraněmi.

K samozřejmostem patří také systém nočního vidění nebo speciální komunikační zařízení, která dokáží propojit kolonu s přísně zabezpečenou bezdrátovou sítí. Ve speciální chladničce je také uloženo několik dávek krve stejně skupiny, jakou má prezident Trump. S jejím využitím se však počítá jen v případě, že by se na místo nemohl dostat speciální sanitní vůz, který amerického prezidenta na jeho cestách vždy provází.

Obrané prvky prezidentské limuzíny jsou drženy v tajnosti, mnozí však věří, že by mohlo jít o opatření typu kouřové clony, možnosti vypouštět olej na silnici, vystřelování klamných cílů nebo dokonce možnost pustit elektrický náboj do klik. Poslední obrannou linií jsou pak agenti na palubě, kteří jsou vybaveni ručními zbraněmi.

Americká tajná služba cvičí ochranu prezidenta jedoucího v koloně | zdroj: youtube.com

Limuzína amerického prezidenta je tak zřejmě jedním z nejlépe hlídaných, chráněných a zabezpečených vozidel na světě, ovšem ani ona nedokáže spati vše. Jedná se sice o schopný ochranný prostředek, neméně důležité jsou ale i další stroje v koloně, jak zdůrazňuje web TheDrive. Nic by navíc nefungovalo bez mnoha hodin příprava cvičení, díky je ochranný tým dokonale sehraný. Vysokou prioritou je ale samozřejmě i plánování a spolupráce s místními bezpečnostními složkami, ať už se prezident vydá kamkoliv.

Vytisknout

Diskuze: Donald Trump dostal novou limuzínu? Premiéra nové Bestie proběhla v tichosti

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Škoda Vision RS

Škoda na pařížském autosalonu: Jaké novinky nás čekají?

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud