Test Lexus NX 300h 4x4 E-FOUR, prémiové SUV jde vlastní cestou

Petr Boháč / AutoRoad.cz, 10. srpna 2020, 15:12 Google+

Do redakčního testu jsem dostal prémiové SUV Lexus NX 300h 4x4 E-FOUR. Lexus jde s tímto modelem vlastní cestou a NX se v podstatě nedá srovnat s jinými vozy na našem trhu. Zda je to dobře nebo špatně si můžete udělat obrázek sami po přečtení následujícího testu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Lexus NX 300h

Lexus NX 300h | foto: Petr Boháč

Sdílejte článek

Zvenčí
Lexus NX stejně jako ostatní vozy japonské automobilky poznáte od konkurence na první pohled podle typické masivní masky chladiče, jenž zabírá velkou část masky. Dále vpředu zaujmou trojité LED světlomety a LED denní světlomety ve tvaru znaku firmy Nike.

Dále na karoserii zaujme propracovaná změť křivek, které rozbíjejí velkou boční plochu a Lexus díky nim nevypadá zavalitě. Je to nejen estetické, ale hlavně účelné. S křivky, s pomocí spoileru na patách dveří a upravených zpětných zrcátkách, napomáhají k optimalizaci proudění vzduchu okolo vozu, čímž snižují spotřebu, aerodynamický hluk a zlepšují příčnou stabilitu.

img-responsive

Lexus NX 300h | foto: Petr Boháč

Uvnitř
Na to, jak Lexus NX vypadá zvenčí moderně, působí jeho interiér lehce oldschoolově. Za multifunkčním volantem se nachází sice digitální přístrojová deska, ale vypadá jako by obsahovala klasické analogové budíky, což není na škodu, jsou přehledné a dobře čitelné. To, že se nejedná o analogové budíky poznáte až v režimu SPORT. Levé budíky , které předtím zobrazovaly aktuální využíváný výkon pohonné jednotky, se promění v otáčkoměr.

Dále je na palubní desce nečekaně velká změť tlačítek na ovládání všeho možného. Poklonu si zaslouží ty, kterémi se ovládá ventilace vozu. Jsou na pohled i na dotek takřka dokonalé. Co mě ale myšlenkami odneslo do dob dávno minulých, je přítomnost CD přehrávače, to se dnes již opravdu nevidí. Také u ovládání infotainmentu šel Lexus proti proudu. Funkce na obrazovce se ovládají pomocí touchpadu.

Ač interiér působí lehce zastarale, je to příjemné prostředí na krátké i dlouhé cesty. Zpracování i použité materiály jsou kvalitní jak na pohled, tak i na dotek. Místa je v obou řadách sedadel velkoryse  dost a do zavazadlového prostoru se může vejít slušných 555 litrů bagáže.

img-responsive

Lexus NX 300h | foto: Petr Boháč


Pod kapotou
NX 300h 4x4 E-FOUR spoléhá na plně hybridní pohon s možností jízdy čistě na elektrický pohon. Jeho hlavní součástí je zážehový čtyřválec s Atkinsonovým cyklem. S objemem 2494 ccm dokáže vyvinout nejvyšší výkon 114 kW (155 koní) při 5700 ot./min. a 210 N.m. při 4200 ot./min. točivého momentu. Kromě něj jsou ve voze dva elektromotory. První pro pohon přední nápravy má výkon 105 kW (143 koní) a točivý moment 270 N.m., ten druhý pro pohon kol zadní nápravy má výkon 50 kW (68 koní) a točivý moment 139 N.m.

img-responsive

Lexus NX 300h | foto: Petr Boháč

Jízda
Po uvelebení se v pohodlných sedačkách jsem hledal ideální pozici za volantem. Byl jsem velmi zaskočen kombinací manuálně nastavitelné sedačky s elektronicky stavitelným volantem, což je trochu úlet. Ve voze sedím výš a tedy mám dobrý přehled o dění před vozem, zároveň nelze přehlédnout jeho nemalé rozměry.

S přibývajícími kilometry mohu hodnotit nastavení podvozku a celkový jízdní dojem. Podvozek je tužší než jsem čekal, vůz se nehoupe a nenaklání, jízda je pohodlná bez nějakého natřásání, či nepříjemných ran od dorazů. Kola neodskakují a dobře kopírují i ne zcela hladký povrch našich silnic a nesilnic.

Ač řízení není úplně přeposilované a kola dobře drží, sportovní náčiní Lexus NX rozhodně není. Pohonné ústrojí, ne že by bylo slabé, ale síly na rozdávání rozhodně nemá, hatchback s 1,5 turbobenzínem bude pravděpodobně rychlejší. Mohutnému SUV vyhovuje plynulá a klidná jízda, při které bude svou posádku hýčkat pohodlím a hlavně tichem. Jelikož se jedná o plnohodnotný hybrid, dá se jezdit čistě na elektřinu a musím dodat, že v Lexusu se jim naladění pohonu povedlo. Při jízdě po okresních silnicích v rychlostech okolo 90 km/h jel vůz na benzín a zároveň dobíjel baterie.  Když jsem pak vjížděl do obce a zpomalil na 50 km/h, vůz automaticky zhasl spalovací motor a většinu obcí jsem projel lokálně bezemisně.

Jízda po městě je příjemná, mimo město bez závodních ambicí takřka dokonalá. Kde ale Lexus NX ztrácí, to jsou dálnice. Při rychlostech do 130 km/h ještě není žádný problém, ale jakmile tuto rychlost překročíte, motor se okamžitě vytočí do nesmyslných výšek. Neadekvátně stoupne spotřeba a posádku otravuje kvílení vytočeného motoru.

Spotřeba
Silnou stránkou Lexusu NX 300h je jednoznačně jeho spotřeba. I přes nemalé rozměry a 2,5 litrový benzínový motor se díky dobře fungujícímu hybridnímu pohonu dá s vozem jezdit úsporně. Poskakování po ucpané Praze udává spotřebu blížící se k 10 litrům, avšak když jsem v podvečer absolvoval průjezd z jedné strany Prahy na druhou, nestačil jsem se divit zobrazenému průměru 2,9 litru na 100 km. Celkově jsem v městském provozu jezdil lehce pod 6 litrů na 100 km.

Dobré hodnoty vykazuje Lexus i při jízdě po okresních silnicích. S lehkou nohou se dá jezdit okolo 5,5 litrů a i při svižnější jízdě se spotřeba příliš nepřehoupne přes 7 litrů. Trošku horší je to po dálnici. Tam při ustálených 130 km/h jezdí Lexus za rovných 8 litrů na každých 100 km.  Jízda vyšší rychlosti je pak kvůli kvílícímu motoru nepříjemná a spotřeba stoupá k nesmyslným hodnotám.

Celková průměrná spotřeba na konci testu byla 7,1 litrů na 100 km. To je hodnota srovnatelná třeba s Peugeotem 508 2.0 BlueHDi.

img-responsive

Lexus NX 300h | foto: Petr Boháč

Cena
Cena základního provedení s pohonem pouze předních kol startuje na částce 1.050.000 Kč, což za prémiové SUV s výkonem takřka 200 koní není vůbec špatné. Za čtyřkolku se připlácí 140.000 Kč. Testované provedení v nejvyšší výbavě s cenou od základního provedení trochu odskočilo. V showroomech Lexusu za něj chtějí 1.710.000 Kč. Není to málo, ale za tuto cenu máte plně vybavené luxusní SUV, které nabízí více muziky, než kolik za tuto cenu nabízejí německé prémiovky.

Závěr
Závěrečné hodnocení je z mého pohledu pozitivní. Nejedná se o vůz úplně pro každého, jelikož cena 1,7 milionu není málo a jako dálniční křižník je Lexus takřka nepoužitelný. Ale umím si představit, že bydlím ve vilce na širší periferii většího města a rád navštěvuji odlehlejší horské chaty. V takovém případě bych si Lexus NX dokázal představit v garáži. A představa je to velmi příjemná.

img-responsive

Lexus NX 300h | foto: Petr Boháč

Plusy:

- luxusní interiér i jízda

- spotřeba

Mínusy:

- jízda po dálnici

- lehce zastaralý interiér

Typ motoru:

hybridní R4 + 2x elektromotor

Palivo:

Benzín + elektřina

Zdvihový objem:

2494 ccm

Maximální výkon hybridní soustavy:

145 Kw (195 koní)

Točivý moment:

270 N.m + 139 N.m

Převodovka:

E-CVT

Poháněná kola:

4x4

Délka:

4630 mm

Šířka:

1845 mm

Výška:

1645 mm

Rozvor:

2660 mm

Zavazadlový prostor:

555 litrů

Provozní hmotnost:

1905 kg

V-max:

180 km/h

0-100 km/h:

9,2 s

Spotřeba:

5,3 /5,1 /5,2 l/100 km

Vytisknout

Diskuze: Test Lexus NX 300h 4x4 E-FOUR, prémiové SUV jde vlastní cestou

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Lexus zlepšuje viditelnost v noci a zvyšuje bezpečnost na silnicích

PŘÍMO OD VÝROBCE. Prémiové vozy za lákavou cenu na internetu? Předváděcí,…

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud