Test: Honda HR-V 1.5 VTEC TURBO CVT Sport, nad očekávání zábavný crossover

Petr Boháč / AutoRoad.cz, 10. prosince 2019, 19:48 Google+

Redakce autoroad.cz dostala do týdenního testu Hondu HR-V. A rovnou v té nejvyšší specifikaci. Relativně nenápadný vůz schovává pod kapotou stádo 182 koní.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Honda HR-V

Honda HR-V | foto: Petr Boháč

Sdílejte článek

Exteriér
Honda se svým modelem HR-V míří do oblíbeného segmentu středně velkých crossoverů. Jestli si ještě pamatujete předchozí generaci z konce 90. let, pak mi zcela jistě dáte za pravdu, že ta současná vypadá nesrovnatelně lépe.

Při čelním pohledu nejlépe vynikne kontrast mezi perleťovou bílou barvou karosérie Platinum White, černé masky a spoileru. Přední světlomety sází na technologii fullLED. Při pohledu z boku dál pokračuje kombinace bílé s černou. Černý je "B" sloupek, 18" lité disky kol, zrcátka a ukryté kliky zadních dveří. Tento detail můžete znát například z Alfy Romeo 156. V zadní části vozu zaujmou dvojice koncovek výfuku a příplatkový střešní spoiler.

img-responsive

Honda HR-V | foto: Petr Boháč

Interiér
Interiér v barevné kombinaci černé a tmavě červené působí na pohled i na dotek kvalitně. Co se zpracování týče, nemám co bych Hondě mohl vytknout. 
Po usednutí za tříramenný volant zaujmou velké analogové budíky. Jejich čitelnost je dobrá za jakýchkoliv světelných podmínek. Za hezký detail považuji osvícení ohraničení rychloměru. Při klidné a úsporné jízdě svítí zeleně, při zvýšené spotřebě se zbarví do bíla. "Třetí budík" je digitální a je zde možné volit zobrazení různých informací o jízdě. Jeho rozlišení je na dnešní dobu slušně řečeno nedostavěné. Podobnou grafiku si pamatuji u oblíbené hry z půlky 90. let jménem Tamagoči. Zde by u Hondy měli opravdu přidat. Co mě v interiéru potěšilo je umístění displeje infotainmentu. Jedná se o mnou první testovaný vůz, který ho má integrovaný do přístrojové desky. U ostatních aut byl umístěn uprostřed nahoře a působil tak nějak násilně dodělávaný. Horší je to s jeho grafikou, ta je spíše podprůměrná a co se navigace týče, byla nejednou poněkud zmatená a tvrdohlavě se mě snažila hnát zbytečně o desítky kilometrů delší cestou.

Nad očekávání velkorysý prostor nabízí druhá řada sedadel. Dle vyjádření figuranta, s výškou 188 cm a váhou 115 kg, by se "dozadu pohodlně vešel s dalšími dvěma chlapy stejné velikosti". Také prostor pro zavazadla ukrývá slušných 448 litrů objemu, kdy po sklopení zadních sedadel vzroste o dalších víc než 1000 litrů na celkových 1473. Co je ale hlavní, podlaha je dokonale rovná. Já se svými 181 cm si do zavazadlového prostoru pohodlně lehnu.

img-responsive

Honda HR-V | foto: Petr Boháč


Pohonné ústrojí
Honda HR-V ve výbavě Sport je k dispozici pouze s jedním motorem. Je jím přeplňovaný řadový čtyřválec o objemu 1498 ccm. Maximální výkon je 134 kW (182 koní) a točivý moment má hodnotu 220 N.m. v rozmezí 1700 - 5500 ot./min. Prostřednictvím bezestupňové automatické převodovky CVT jsou poháněna kola přední nápravy. Převodovka CVT je doplněna 7 virtuálními rychlostními stupni, které se dají řadit pádly pod volantem.

img-responsive

Honda HR-V | foto: Petr Boháč


Jízda
Milým překvapením pro mě byly jízdní vlastnosti testované Hondy HR-V. Čekal jsem houpání a výrazné náklony karoserie v zatáčkách. Hned po pár minutách za volantem mě vůz vyvedl z omylu. Podvozek je tužší a po nějakém pohupování tu není ani památky. I přes takový podvozek a 18" kola, s relativně malým profilem, byla jízda pohodlná. Nástrahy městské džungle s retardéry a dlažbou překonával vůz velice komfortně.  Celkově mi jízdní projev připomíná spíše dobře postavený hatchback než zvýšený crossover.

Pod přední kapotou je umístěn přeplňovaný čtyřválec o objemu 1498 ccm, který na přední kola posílá 134 kW (182 koní). Motor po sešlápnutí plynového pedálu zrychluje okamžitě bez sebemenší prodlevy turbodmychadla. Akceleraci doprovází příjemně hutný zvukový projev motoru. Kombinace slušného výkonu, relativně nízké váhy a dobře naladěného podvozku, zabezpečuje sportovní jízdní vlastnosti. Svižné ježdění po okreskách plných zatáček zvládá Honda s přehledem a grácií. Jediné, co mi trochu kazí radost ze sportovní jízdy, je automatická převodovka CVT. Ve městě je k nezaplacení, ale na nějaké sportovnější řádění  to není. 

Spotřeba
HR-V je spíše auto do města, tak začneme spotřebou právě tam. Bydlím v Praze, takže o jízdu ve městě nebylo nouze - jak ranní, tak noční, kdy není dopravní špička, ale i té, při které poskakujete v kolonách vždy maximálně o 5 - 10 m. V prvním případě si motor řekne v průměru o něco málo nad 6 litrů, v tom druhém se spotřeba vyšplhá k 8 litrům.

Jízda mimo město, kde jsem jezdil svižně na horní hranici maximální povolené rychlosti, se spotřeba ustálila v průměru na 6,2 litrech.  Eco jízda, s co možná nejlehčí nohou na plynu, udává spotřebu 5,3 litrů. Naopak sportovní jízda s častým využitím všech 182 koní pod kapotou, posunula spotřebu na 9 litrů .

Vyšší stavba vozu, a tím i horší odpor vzduchu, se negativně projevila na dálnici. Při ustálené rychlosti 130 km/h jsem s Hondou jezdil za 7,8 litrů. Takže ustálená dálniční rychlost nedělá dobře převodovce CVT. Proto bych doporučil těm, kteří budou jezdit velké vzdálenosti po dálnici, aby volili manuální převodovku.

Výsledná spotřeba po týdenním testu dosáhla 7,1 litrů na 100 km. To považuji za velice slušný výsledek, vzhledem k častému ježdění v pražských kolonách a dynamickému potenciálu motoru.

img-responsive

Honda HR-V | foto: Petr Boháč

Cena
Honda HR-V startuje na částce 509 900 Kč. Tato částka v sobě zahrnuje vůz s atmosféricky plněným motorem 1,5 i-VTEC s výkonem 96 kW (130 koní) a manuální 6 stupňovou převodovkou. Pokud chcete přeplňovaný motor, který byl v testovaném voze (a to vážně chcete), musíte si připravit částku 699 900 Kč na verzi Sport. Za převodku CVT se platí dalších 35 000 Kč. Testovaný vůz byl navíc vybaven příplatkovým střešním spoilerem, který k novému vozu pořídíte za příplatek 9 000 Kč. Celková částka se tedy vyšplhá na 743 900 Kč. Téměř třičtvrtě miliónu není málo, ale dostanete takřka kompletně vybavený prostorný vůz s výkonem a úsporným motorem.

Závěr
Celkově na mě udělala jízda s Hondou HR-V příjemný dojem. Jezdí daleko lépe než jsem čekal. Interiér je pohodlný, prostorný a  dobře zpracovaný. Trošku bych zapracoval na grafice zobrazení informací o jízdě a displeji infotainmentu, jinak bych Hondě neměl téměř co vytknout.

Plusy
- interiér
- jízda 
- výkonný a úsporný motor

Mínusy
- grafika informací o jízdě a displej infotainmentu
- zmatená navigace
- CVT a sportovní jízda nejdou k sobě

Typ motoru:

přeplňovaný R4

Palivo:

benzín

Zdvihový objem:

1498 ccm

Výkon:

134 Kw (182 koní)

Točivý moment:

220 N.m.

Převodovka:

CVT-7

Poháněná kola:

přední

Délka:

4349 mm

Šířka:

1790 mm

Výška:

1605 mm

Rozvor:

2610 mm

Zavazadlový prostor:

448/1473 litrů

Provozní hmotnost:

1452 kg

V-max:

200 km/h

0-100 km/h:

8,6 s

Spotřeba:

7,6 / 5,1 / 6,0 l/100 km

Vytisknout

Diskuze: Test: Honda HR-V 1.5 VTEC TURBO CVT Sport, nad očekávání zábavný crossover

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Star Wars

Fanoušek Star Wars si v garáži postavil repliku vznášedla Luka Skywalkera

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud