TEST: Peugeot 2008 1.5 BlueHDi - Jaké je nejprodávanější malé SUV českého trhu?

-mdo / AutoRoad.cz, 2. dubna 2019, 09:35 Google+

Pohled na žebříčky nejprodávanějších vozů v Česku ukáže jednu anomálii mezi malými SUV, těm totiž naprosto vládne postarší model Peugeotu. Peugeot 2008 jsme si proto půjčili na test, ve verzi 2008 GT Line 1.5 BlueHDi S&S EAT6.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Peugeot 2008 GT Line

Peugeot 2008 GT Line | foto: Michal Dokoupil / AutoRoad.cz

Sdílejte článek

Peugeot 2008 je na českém trhu nejprodávanějším vozem jak Peugeotu, tak celé kategorie malých SUV. To i přesto, že se ve výrobě drží už od roku 2013 a brzy jej tedy čeká generační obměna. V nabídce Peugeotu model 2008 nahradil kombi verzi malého modelu 208, což jen ukazuje masivní přechod zákazníků k SUV. 2008 na první pohled vypadá spíše jako malé MPV, bohaté oplastování a ližiny však značí příslušnost k malým SUV. Technika je stejně jako u dalších moderních Peugeotů s dvěma nulami sdílená s malými osobáky, ani u 2008 tak nemůžete počítat s pohonem všech kol. Oproti těm ale dostanete více místa, vyšší polohu za volantem a snadnější nastupování.

img-responsive

Peugeot 2008 GT Line | foto: Michal Dokoupil / AutoRoad.cz

Námi testovaná 2008 dostala nejvyšší výbavu GT Line, která začíná na 515 tisících Kč. S vybranou motorizací, tedy naftovým čtyřválcem 1,5 BlueHDI o výkonu 120 koní a ve spojení s automatickou převodovku pak na 535 tisících. Spolu s příplatkovou výbavou jako vyhřívaná sedadla, panoramatické střešní okno a couvací kamera se cena testovaného kusu dostala na 580 tisíc Kč.

Designově stojí 2008 po faceliftu z roku 2016 někde na pomezí mezi starým a novým designovým jazykem Peugeotu. Na přídi se tak nachází typická vertikální maska se svislými lištami a červeným nápisem Peugeot. Po stranách však daleko do boku zasahují protáhlá oblá světla, která byla pro Peugeot typická v předchozí dekádě. Už i na 2008 však světla dostala dnes typický prvek, dráp zasahující z nárazníku hluboko do světlometu. Na bocích zaujme hlavně netradiční prosklení, připomínající spíše MPV, díky nízko zasahující spodní linii a nezvyklého schodu za B sloupkem. Ten kopíruje zvyšující se střechu a připomíná boční prosklení Škody Roomster, na rozdíl od té však 2008 zvýšenou linii jen imituje pomocí černého kusu plastu, na jiných výbavách pak chromovaným plastem. Právě toto je asi nejkontroverznější designový prvek 2008, při pohledu na prodeje se ale zdá, že potenciálním zákazníkům až tolik nevadí. Světlomety na zádi už dostaly typickou grafiku se třemi svislými rudými linkami, symbolizujícími drápanec lva. SUV ztvárnění podtrhuje bohaté oplastování blatníků a prahů, spolu s výraznými ližinami. I přes svůj věk 2008 vypadá pořád svěže, facelift s novou maskou pomohl malému SUV přiblížit se povedenému stylu současných Peugeotů.

img-responsive

Peugeot 2008 GT Line | foto: Michal Dokoupil / AutoRoad.cz

Podobně jako venku je to i v interiéru, kde se mísí nový přístup s tím starým. 2008 jako jeden z prvních modelů dostal první variantu interiéru, který Peugeot nazývá i-Cockpit. To tedy znamená malý volant, kaplička přístrojů v pozici vysoko na palubce a centrálně umístěný displej infotainmentu, sloužící k ovládání palubních systémů. Oproti modernějším modelům však 2008 stále nabízí i fyzické ovladače pro klimatizaci, s vlastním malým displejem a volič jízdních režimů zatím nepřipomíná knipl stíhačky. Stále se zde setkáte i s mechanickou ruční brzdou, i když s poněkud nezvyklým tvarem.

Interiér i přes stáří působí příjemně, je zde ale jasně cítit určitá nedoladěnost, kterou Peugeot dosáhl až s další generací. Volant není zkosený v horní části a může tak občas překážet při pohledu na kapličku přístrojů. Dotykový 7“ displej infotainmentu je z nějakého důvodu natočený směrem od řidiče a chybí mu tlačítka urychlující přístup do jednotlivých menu. U minulého testu Peugeotu jsem si stěžoval na neustálé problémy s připojením telefonu ve vozech francouzské značky. 2008 proto překvapila, i přes své stáří zde připojení přes kabel i přes Bluetooth po většinu doby fungovalo bezchybně, až na občasné nepochopitelné záseky, jako nemožnost spustit audio po připojení přímo z displeje auta apod.

img-responsive

Peugeot 2008 GT Line | foto: Michal Dokoupil / AutoRoad.cz

Při jízdě se důležité jízdní informace zobrazují na malém displeji mezi analogovými ukazateli, zvolit si požadované údaje můžete pomocí ovládání na volantu. Například čtení dopravních značek, což je docela užitečná funkce, se ale zobrazuje pouze na displeji infotainmentu a to jen při použití GPS. Pokud radši jezdíte s navigací od Googlu v režimu Android Auto, o tuto funkci přijdete. Otravné je také automatické zapínání rádia při každém nastartování, které nejde vypnout. Tuto připomínku ale Peugeot asi dostával často a u novějších modelů se s tímto otravným prvkem už nesetkáte. Audio v GT Line je hezky vykreslené a nabízí i solidní basy. Trochu problém mi dělalo přepínaní na volantu, otočné tlačítko je příliš citlivé a často místo jednoho songu přepne v playlistu rovnou o dva nebo tři dále. Zdůraznil bych asi ještě i podivně umístěné tlačítko otvírání střešního okna, které se nachází pod loketní opěrkou a i když jsem si uvědomoval jeho pozici, vždy jsem měl problém je při jízdě nahmatat. Příjemná je ale možnost ovládat klimatizaci i bez nutnosti přecházení mezi menu na displeji, na vše stačí pár ťuknutí do fyzických tlačítek na středovém panelu.

Úložných míst vepředu 2008 nabízí spíše poskrovnu, schránka v loketní opěrce je opravdu malá a místo pro odkládání mobilu zapojeného přes USB je zároveň i držákem pro dva nápoje, musíte si tedy vybrat jestli je důležitější hezky uložený mobil, nebo nápoj. Sedačky s vyhříváním jsou pohodlné a drží tělo v zatáčkách, ve výbavě GT Line s červeným prošíváním navíc i skvěle vypadají. Pohodlná je i zadní lavice, dostatek je místa jak na nohy, tak na hlavu. Kufr ve standardní pozici disponuje poněkud podprůměrným objemem 350 litrů, při sklopení druhé řady sedaček se zvýší na 1194 litrů.

img-responsive

Peugeot 2008 GT Line | foto: Michal Dokoupil / AutoRoad.cz

Pod kapotou testovaného vozu pracuje čtyřválcový diesel BlueHDi o objemu 1499 ccm a výkonu 130 koní a 300 Nm. Ten nepřišel o typický drnčivý zvuk nafťáku, který se i přes slušné odhlučnění kabiny uvnitř občas ozývá silněji, než by bylo potřeba. Na rozdíl od nedávno testované 3008 s totožnou motorizací ale 2008 dostala automatickou šestistupňovou převodovku EAT6. Ta se dle mého názoru k charakteru malého SUV, zaměřeného spíše na komfortní a úspornější jízdu než sprintování po okreskách hodí mnohem více než manuál. Automat ve 2008 řadí rychle a plynule, i když občas tahá do zbytečně vysokých otáček. Pokud vám chybí máchání rukou, máte stále možnost, převodovka EAT6 nabízí i možnost manuální změny stupňů, do manuálního módu stačí přesunout páku voliče z polohdy D do polohy M. 1200 kg těžké vozidlo se ale s tímto motorem a převodovkou chová výrazně dravěji než těžší 3008. Ta byla spíše pro klidnější řidiče, 2008 ale dokáže ochotněji zrychlovat i ve vyšších rychlostech a svižně projíždět klikaté okresky. Odpružení 2008 je spíše komfortní, i při jízdě mimo silnici se tedy posádka neomlátí o dveře. Zároveň ale není jízda houpavá jako tomu bývá u vozů konkurence, na silnici se 2008 drží přilepená k asfaltu.

2008 se tváří jako SUV a nabízí i systém nazvaný Advanced Grip Control. Ten pomocí otočného ovladače na středovém tunelu mění nastavení podvozku například pro sníh nebo bláto. S autem jsem se proto vydal na zablácené polňačky a vyzkoušel, jak se mu bude líbit mimo jeho domácí prostředí. Přes nerovnosti, bahnité louže i další nástrahy se malinké SUV přenášelo statečně, nikdy se nezastavilo ani v místech, kam bych se s běžným hatchbackem nikdy nepustil. Rozdíly v jízdě bez zapnutého systému Advanced Grip Control a s ním jsem ale nepozoroval.

img-responsive

Peugeot 2008 GT Line | foto: Michal Dokoupil / AutoRoad.cz

Dieselový čtyřválec by měl potěšit i spotřebou, kterou Peugeot udává jako 4,5/3,8/4,0 litru. Ve městě se mi dařilo při normální jízdě držet někde kolem 5 – 5,5 litrů, na okreskách pak kolem 5. Při výjezdu na dálnici se bez nějakého divočení dá držet konstantně na 7 litrech. Nádrž ve 2008 má kapacitu 45 litrů, což není moc, ale díky nízké spotřebě se dá na jednu nádrž dojet přes 600 kilometrů.

Nejpopulárnější malé SUV v Česku dokáže i po letech na trhu zaujmout. Nabízí pohledný design, který jej odlišuje od konkurenčních konzervativnějších modelů. To samé se dá říct i o interiéru, který se snaží působit jinak, stále je ale pohledný a především funkční. Při výběru naftové 1,5 a automatické převodovky je navíc 2008 stále dosti agilní vůz, který nebude nikdy brzdou provozu. I přes jasné zaměření na silnice se s 2008 můžete bez obav vydat i do lehčího terénu, zvýšený podvozek se postará o použitelnou průchodnost, oplastování boků pak o klid a o bezpečí lakovaných částí karosérie.

img-responsive

Peugeot 2008 GT Line | foto: Michal Dokoupil / AutoRoad.cz

Technická data
Pohonné ústrojí:
Typ motoru čtyřválec
Palivo nafta
Zdvihový objem 1 499 ccm
Max. výkon v kW (koní) @ ot./min. 88 (120) / 2 750
Max. točivý moment v Nm @ ot./min. 300 / 1 750
Typ pohonu přední kola
Převodovka automatická
Jízdní výkony:
Zrychlení z 0 na 100 km/h 9,5 s
Maximální rychlost 193 km/h
Spotřeba paliva l/100 km
Město 4,5
Mimo město 3,8
Kombinovaná 4,0
Rozměry:
Délka 4 159 mm
Výška 1 556 mm
Šířka 2 004 mm
Hmotnost 1 200 kg
Zavazadlový prostor:
Základní objem po kryt 350 l
Objem při sklopených sedadlech 1 194 l

Peugeot ČR

Vytisknout

Diskuze: TEST: Peugeot 2008 1.5 BlueHDi - Jaké je nejprodávanější malé SUV českého trhu?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

Hyundai Tucson N Line

Stylové Hyundai Tucson N vstupuje na český trh, v limitované edici představuje…

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud