Vyzkoušeli jsme nový Peugeot Rifter v nejatraktivnější konfiguraci. Stojí za to?

-jka / AutoRoad.cz, 20. září 2018, 21:15 Google+

Součástí včerejší prezentace bylo i představení nového Rifteru - nástupce modelu Partner Tepee. Oproti svým sourozencům (Berlingo, Combo Life) přiznal Peugeot tomuto modelu nového jméno, ale nemusíte se bát - Partner se bude vyrábět i nadále, jen již jako čistě užitkový. Nový Rifter se pak tváří jako dokonalý rodinný univerzál, a tak jsme sáhli po cenově dostupné verzi a vyzkoušeli, jak jezdí.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Peugeot Rifter

Peugeot Rifter | foto: Jan Káňa, Autoroad.cz

Sdílejte článek

Média nás Rifterem masírují již nějaký ten pátek, a nutno říci, že nejen veřejnost, ale i já sám mám od tohoto auta vysoká očekávání - mohl by začínající rodině nabídnout vše, co potřebuje. Automobil jako takový, oproti svému předchůdci, nabízí nejen zcela nový designový jazyk, ale i více prostoru, což bylo v případě vedle sebe stojích vozidel Rifter a Partner Tepee krásně vidět. Rifter tak tvoří jakýsi střed mezi bývalým Partnerem a velice oblíbeným a praktickým modelem Traveller. 

Velká chvála Peugeotu patří za myšlenku, kterou obdivuji již několik let u některých japonských automobilek, a tedy, že paket Safety (obsahující vybrané bezpečnostní prvky) je součástí základní výbavy. Ano, bezpečnost by prostě měla být na prvním místě, zvláště pak u čistě rodinných automobilů. Klasický Rifter můžete pořídit v 5ti i 7mi místné verzi, přičemž kromě klasické délky je nabízena i verze Long, která je za příplatek 25 000 korun a je o 35 cm delší. 

Peugeot Rifter 4x4 Concept (1:07) | zdroj: Peugeot

Největší třešičkou však zůstává verze 4x4 Concept, která by se měla objevit v nabídce v průběhu příštího roku. Problémem však zůstává cena, jelikož je přestavba na pohon 4x4 zařizována přes firmu Dangel, se kterou Peugeot spolupracuje již 35 let - jedná se však o ruční práci, a tak cena za přestavbu na pohon všech kol činí 200 000 korun. 

Ale zpět nohama na zem - jako začínající rodina musíte přemýšlet především nad pořizovací cenou, a tak byl náš cíl jasný - opustit cenový strop, a najít a otestovat tu nejdostupnější konfiguraci. Rifter ve výbavě Active startuje s motorem 1.2 PureTech (110k, MAN6) na částce 475 000 korun, kterou lze však díky akčním cenám srazit až k ceně 390 000 korun. My jsme tedy zůstali u základního výbavového stupně Active, nicméně pod kapotou se ukrýval motor s největším prodejním potenciálem - naftový agregát 1.5 BlueHDi se 100 koňmi a 5ti stupňovým manuálem. Cena byla kupodivu přívětivá - z ceníkových 525 000 se díky akci proměnila v příjemných 420 000 korun.

img-responsive

Peugeot Rifter | foto: Jan Káňa, Autoroad.cz

I přes obuté "plecháče" a "poklice" překvapivě nevypadal testovaný vůz vůbec zle, což můžete nejlépe posoudit sami - jedná se o model zcela vpravo na úvodní fotografii. Slabší to již bylo při usednutí za volant - vstupní cena a základní výbava se prostě musela někde podepsat, a interiér působí spíše užitkovým dojmem. Samotné jízdní vlastnosti jsou však v pořádku - na strmost řízení si uživatel rychle zvykne a naftový agregát příjemně zabírá již od spodních otáček. Na rozbitých okreskách na severu Prahy působil nový Rifter trochu uskákaně, nutno však dodat, že tyto silnice byly příliš i na Caddy Alltrack. 

V čem však Rifter exceluje na výbornou je zcela jistě prostor, který toto auto nabízí. Ať už se jedná o 775 litrů základního objemu krátké verze, nebo 4000 litrů objemu dlouhé verze po střechu, úložné prostory i maximální délky převážených předmětů - po této stránce musí Rifter zaujmout každého. 

img-responsive

Peugeot Rifter | foto: Jan Káňa, Autoroad.cz

Jaké je tedy resumé? Pokud sáhnete po základní výbavě Active, neočekávejte žádný luxus. Pokud se však poohlížíte po praktickém a prostorném rodině / užitkovém voze, Rifter by ve vašem hledáčku rozhodně neměl chybět!

Vytisknout

Diskuze: Vyzkoušeli jsme nový Peugeot Rifter v nejatraktivnější konfiguraci. Stojí za to?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Tesla Model 3

Tesla řeší nový problém. Co tentokrát komplikuje dodávky Modelu 3?

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud