TEST: Škoda Superb 1.8T Laurin & Klement: luxusní cestování bez klapotu dieselu stále dává smysl

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 11. srpna 2018, 07:05 Aktualizováno 11.8.2018, 15:41 Google+

Škoda Superb je velice příjemným vozem, který je na silnicích zastoupen v hojných počtech. Většina z nás ho má však spojený převážně s cestováním na dlouhé vzdálenosti a tím pádem i s některým z úsporných dieselových motorů. My jsme si ovšem pro změnu vyzkoušeli Superb osazený benzínovým motorem 1.8 TSI o výkonu 132 kW v kombinaci se 7- stupňovou DSG převodovkou, který na nás skutečně zapůsobil. Celý zážitek z týdenního testování navíc povznášela výbava Laurin & Klement, která nás na cestách doslova hýčkala.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Škoda Superb L&K 1.8 TSI

Škoda Superb L&K 1.8 TSI | foto: onm / AutoRoad.cz / INCORP images

Sdílejte článek

Škoda Superb se nám v redakci naposledy objevila před skutečně dlouhou dobou a tak jsme se rozhodli, že je na čase si ji opět připomenout. Přeci jen se stále jedná o vlajkovou loď mladoboleslavské automobilky, která slibuje zákazníkům mnohé. 

Pro společný týden jsme dostali Superba s motorem 1.8 TSI o výkonu 132 kW spojený se sedmistupňovou automatickou převodovkou. Tento motor je vlastně zlatým středem z palety benzínových motorů, neboť výše už bychom nalezli pouze dvoulitr o výkonu 162 kW a vrcholné provedení s 206 kW a pohonem 4x4.

Náš Superb navíc přicestoval ve vrcholné výbavě Laurin & Klement, což už samo o sobě slibuje komfortní cestování. Kromě toho ale nechyběla ani vcelku bohatá příplatková výbava, která posunovala zážitky se Superbem zas o něco výše. Kde tedy začít? Pojďme nejdřív na motor.

Přeplňovaný benzínový čtyřválec o objemu 1798 cm3 nabídne řidiči 132 kW (180 k) a ve spojení s automatickou převodovkou 250 Nm točivého momentu. Zajímavostí však je, že s manuální převodovkou získáte točivý moment 320 Nm. Samotný výkon je s automatem dostupný až ve vyšších otáčkách, naopak maximální točivý moment je dostupný v podstatně širším spektru otáček.

Vzhledem k pohotovostní hmotnosti vozu 1510 kilogramů, ve spojení s DSG převodovkou o 10 kilogramů více, je 180 koní naprosto dostačujících pro běžný cestovní styl. Rozhodně se tedy nemusíte bát, že byste byli brzdou provozu, ostatně stovku vůz pokoří za 8.2 sekundy a maximální rychlost dosahuje až 230 km/h. Předjíždění tedy není problém, čemuž napomáhá i dostatečně rychlé podřazování převodovky i možnost manuálního řazení pádly pod volantem.

Většinu řidičů však bude nejspíš zajímat, jak velký má motor apetit. Podle tabulek výrobce by měla průměrná spotřeba dosahovat rovných 6 litrů, my jsme se však většinou pohybovali okolo osmi. Pravdou však je, že jsme většinu času cestovali po okreskách a po městě. Během několika výletů na dálnici se však zdálo, že by se spotřeba dala srazit minimálně o půl litru dolů.

Velký podíl na spotřebě však má i jízdní styl a ten do velké míry ovlivňoval Adaptivní podvozek DCC. Ten je možné nastavit do režimů Normal, Comfort a Sport, ovšem již v základním nastavení poskytuje Superb velice komfortní jízdu, která řidiči dopřeje pohodlí a současně poskytuje dostatek jistoty.

Jakmile se však vůz přepne do režimu Comfort, okamžitě máte pocit, jako by před vámi někdo žehlil silnice a odstraňoval z nich všechny díry a nerovnosti. Podvozek pracuje bravurně a posádka vozu je doslova hýčkána. Pokud jste ale přecitlivělí na mořskou nemoc, možná zas tak nadšení na našich cestách nebudete. Jediný vyložený problém nastane jen v momentě, kdy na Komfortní režim zapomenete a pokusíte se jet dynamičtěji - v vůz pak začne nepříjemně odskakovat a člověk během prvního pokusu o ostřejší průjezd zatáčky pochopí, kde udělal chybu. Stačí však pár kliknutí a je po starostech.

img-responsive

Škoda Superb L&K 1.8 TSI | foto: onm / AutoRoad.cz / INCORP images

Naopak v režimu sport celý vůz krásně ztuhne a i s výkonem 180 koní se dá užít překvapivě dost zábavy. Hrátky na zakroucených okreskách ale raději rovnou pusťte z hlavy. Vůz se sice snaží a nechá si líbit hodně, ovšem i tak se dříve nebo později projeví hmotnost 1.5 tuny, se kterou se musíte aktivně poprat. Navíc - rozpískat pneumatiky u takového vozu zkrátka člověku nepřinese žádnou velkou radost.

Tohle auto jednoduše nemá ohromit dynamikou, ale plavností a komfortem. To ostatně pocítíte vždy, kdy do něj usednete. My jsme měli to potěšení usedat do hnědých kožených sedadel, která byla vybavena funkcemi vyhřívání i ventilace - a věřte, že právě druhá zmíněná vlastnost je v posledních týdnech nebývale příjemnou. Elektricky nastavitelná sedadla nabízí bohatou škálu nastavená a současně se chlubí vysokou měrou komfortu. Tomu odpovídá i komfortní boční vedení.

Co se prostoru týče, nemá smysl cokoliv komentovat. Ať se podíváte na přední nebo zadní řadu sedadel, vždy uvidíte téměř nadbytek prostoru. Stokrát omílaným tématem je velikost kufru, kde opět není co vytknout. Nechybí háčky na tašky, příruční svítilna, možnost sklápět zadní sedadla, 12V zásuvka na příslušenství a promyšlený síťový program. Pod podlahou se navíc ukrývala příplatková ocelová (neplnohodnotná) rezerva, za kterou si připlatíte 2 100 Kč.

Tím se dostáváme k příplatkové výbavě, která je opět poměrně bohatá a zahrnuje střešní okno (24 700 Kč), nezávislé topení (23 800 Kč), lehká kola Trinity (8 500 Kč), Akustická přední boční skla a Sunset (8 300 Kč), malý kožený paket (5 000 Kč), Palek L&K Comfort (16 000 Kč), pakety Safety (25 000 Kč) a Multimedia (30 000 Kč), couvací kameru (9 000 Kč), progresivní řízení (3 400 Kč), poněkud zbytečnou funkci masážního sedadla řidiče (3 700 Kč) a nejmenší položkou byl malý koš na odpadky za rovných 400 Kč.

img-responsive

Škoda Superb L&K 1.8 TSI | foto: onm / AutoRoad.cz / INCORP images

Abychom nemuseli všechny aspekty výbavy rozebírat do detailu, řekněme si alespoň, že posádka na zadních sedadlech měla k dispozici kromě vlastního nastavení klimatizace i USB porty a zásuvku na 220V. Sedadlo řidiče bylo vybaveno velice jednoduchou masážní funkcí, ovšem od té toho příliš nečekejte. Příjemným bonusem byla přihrádka před řadící pákou, která byla vybavena bezdrátovým nabíjením telefonu. Velké střešní okno s roletkou pak do interiéru vozu propouštělo dostatek světla a opticky ho tak ještě zvětšovalo. Člověk si zkrátka v Superbu připadá skvěle za všech okolností a je jedno, zda sedíte vpředu či vzadu.

Technická data
Pohonné ústrojí:
Typ motoru řadový čtyřválec
Palivo benzín
Zdvihový objem 1 798
Max. výkon v kW (koní) @ ot./min. 132 (180) / 5 100 - 6 200
Max. točivý moment v Nm @ ot./min. 250 / 1 250 - 5 000
Typ pohonu Přední pohon
Převodovka automatická 7 st. DSG
Jízdní výkony:
Zrychlení z 0 na 100 km/h 8.1 s
Maximální rychlost 230 km/h
Spotřeba paliva l/100 km
Město 7.2
Mimo město 5.1
Kombinovaná 5.9
Rozměry:
Délka 4 861 mm
Výška 1 468 mm
Šířka 1 864 mm
Pohotovostní hmotnost 1 495 kg
Zavazadlový prostor:
Základní objem 625 l.
Se sklopenými sedadly 1 760 l.

Škoda Auto

img-responsive

Škoda Superb L&K 1.8 TSI | foto: onm / AutoRoad.cz / INCORP images

Všechno hezké ale musí jednou skončit a v případě zapůjčeného Supa to nejspíš bude pohled do ceníku. Testovanou motorizaci můžete v nejnižší výbavě Ambition pořídit již od 831 900 Kč, ovšem ve variantě L&K už vás vyjde na 967 900 Kč. S veškerou příplatkovou výbavou se ale námi testovaný vůz vyšplhal až na 1 124 500 Kč. A teď se nabízí tradiční otázka, jestli to za to stojí.

Na tu vám konkrétní odpověď nejspíš nikdo nedá, neboť vždy záleží na vašich potřebách, ročním nájezdu, preferencích a rozpočtu. Za podobné peníze totiž můžete pořídit jak hezky vybaveného Kodiaqa s pohonem všech kol a sedmi sedadly, nebo také Octavii RS 245, která vám nabídne hodně ostré svezení. Ostatně recenzi obou vozů najdete v sekci Testy Aut.

img-responsive

Škoda Superb L&K 1.8 TSI | foto: onm / AutoRoad.cz / INCORP images

Pokud ale hledáte reprezentativní a komfortní vůz, který vás spolehlivě a bezpečně odveze na služební cestu na druhé straně republiky, ale i dovolenou na druhé straně Evropy, není důvod proč si Superb nevybrat. Benzínový motor je navíc kultivovaný a s lehkou nohou na plynu se vám nejspíš povede dostat jeho spotřebu i pod osm litrů. 

Vytisknout

Diskuze: TEST: Škoda Superb 1.8T Laurin & Klement: luxusní cestování bez klapotu dieselu stále dává smysl

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Takto dopadl koncept luxusního SUV Marussia F2.

Zbídačené vraky vzácných ruských prototypů. Jakou mají cenu?

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud