Nejlepší české auto? Exkluzivní test nejsilnější Škody Karoq, kterou v obchodě nekoupíte

-jka / AutoRoad.cz, 8. ledna 2018, 13:02 Google+

Závěrem minulého roku jsme v naší automobilové redakci přivítali to nejlepší, co nám loňský rok dokázal nabídnout - alespoň tak zní resumé české ankety Auto roku, kterým se stala Škoda Karoq. Naše štěstí však spočívalo ještě v jedné věci, k testu jsme totiž dostali nejsilnější motorizaci, kterou Karoq nabídne. V nabídce se však objeví až za několik měsíců, my vám ale již nyní můžeme říci, jak si téměř dvousetkoňový motor dokáže s novým českým SUV poradit.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Škoda KAROQ 2,0 TDI 140 kW 4x4 DSG

Škoda KAROQ 2,0 TDI 140 kW 4x4 DSG | foto: Olga Káňová, Autoroad.cz

Sdílejte článek

Posledním štěstíčkem bylo samotné načasování testu vzhledem k počasí, které nám snad vůbec poprvé hrálo do karet, a umožnilo plnohodnotný test pohonu 4x4. Zatímco jste mohli ve večerních zprávách sledovat informace o sněhových kalamitách, nekonečných kolonách a uzavřených silnicích, my byli na místě natáčení a užívali si pohonu všech kol, který ani na uzavřených horských cestách Karoqa nezastavil. 

Kam nám to jen světlá výška umožňovala, posouvali jsme se směle vpřed a bylo úplně jedno, zda máme pod koly sníh či led. Nejsilnější naftový dvoulitr je totiž spřažen výhradně s automatickou převodovkou DSG a pohonem všech kol, takže všude tam, kde měla auta s pohonem pouze jedné nápravy s rozjezdy problémy, stačilo dát klidně plný plyn a o vše ostatní už se elektronika postarala sama. Výsledkem byl svižný rozjezd i na tak kluzkých místech, na kterých jste museli z vozu vystupovat s velkou opatrností.

img-responsive

Škoda KAROQ 2,0 TDI 140 kW 4x4 DSG | foto: Olga Káňová, Autoroad.cz

Hned na začátku se tedy nebojím podepsat pod fakt, že pohon všech kol funguje u Škody Karoq výborně a lze se na něj spolehnout. Zkušené řidiče dokáže takové auto na špatně sjízdných silnicích i bavit, pro ty méně zkušené je přítomnost elektronických pomocníků silně osvobozující. Důležité však je, že vás tohle auto i v zimních podmínkách vždy dopraví do cíle a je jedno, zda za volantem sedí žák autoškoly či zkušený horal. 

Design

Po stránce designu Karoq loajálně ctí svého většího a staršího bráchu - Škodu Kodiaq. Na první pohled je dokonce těžké je rozeznat a pokud je nespatříte vyloženě zaparkované vedle sebe, nepomůže vám ani fakt, že Karoq je prostě menší. Jednoduchá pomůcka však existuje - Pokud se podíváte na přední nárazník testovaného vozu, spatříte černý pruh, který je na svých koncích vytažen směrem vzhůru a můžeme říci, že vytváří dojem úsměvu. Tento prvek bychom u Kodiaqa hledali marně, jeho černé plasty mají tvar přesného protáhlého obdélníku, bez jakýchkoliv přesahů. 

Rozdíl mezi vozy prozrazují i zadní světlomety, které více (Kodiaq) či méně (Karoq) zasahují do pátých dveří obou vozidel. Nejlépe je však rozdíl patrný z přiložených fotografií, které byste si měli prohlédnout. Na těch je zřejmý i rozdílný C sloupek zadních dveří, jejichž okénko je u většího Kodiaqu rozděleno na dvě části. Opět doporučuji prohlédnout přiložené fotografie pro lepší pochopení - teď už se mezi těmito vozy neztratíte.

S trochou studu pak musím přiznat, že mě velmi překvapilo, jak velký je o auto zájem a jak moc se Karoq lidem líbí. Kombinace designu Škody Kodiaq a kompaktních rozměrů však menšímu SUV prostě sluší. 

Interiér

img-responsive

Škoda KAROQ 2,0 TDI 140 kW 4x4 DSG | foto: Olga Káňová, Autoroad.cz

Uvnitř námi testovaného vozu naleznete standardní výbavu odpovídající verzi Style a některé z dalších prvků příplatkové výbavy. Již samotná výbavová řada Style obsahuje elektricky sklopná vnější zrcátka s osvětlením nástupního prostoru, stříbrný střešní nosič, LED hlavní a mlhové světlomety, systém bezklíčového odemykání a startování KESSY, vyhřívaný kožený multifunkční volant, vyhřívání předních i zadních sedadel, barevný Maxi Dot, signalizace vzdálenosti parkování vpředu i vzadu a 8" Infotainment Amundsen. Myslím, že tento seznam je vyčerpávající a dostatečně ukazuje, jak vysoko je tato výbavová řada postavena.

Všemi očekávaný digitální přístrojový panel jsme v testovaném voze neměli, ten bude k dispozici až v průběhu prvního čtvrtletí letošního roku. O dostatečný pocit komfortu se však postaraly další prvky příplatkové výbavy - LED ambientní osvětlení, navigační Infotainment Columbus s ovládáním gesty a panoramatická střecha, jejíž podpis na prosvětlenosti interiéru je doslova k nezaplacení. 

Nebyla by to Škoda, abychom uvnitř vozu nenalezli spousty úložných prostor a chytrých řešení. Loketní opěrka mezi řidičem a spolujezdcem se tak proměnila v Jumbo box, který svým velkorysým prostorem pojme i drobnou elektroniku jako tablet, netbook či digitální fotoaparát. Prostor jde navíc přepažit vkládatelným dílem, jehož přihrádky pak dobře poslouží na drobné mince, klíče a dva nápoje. O svůj odkládací či pracovní prostor nepřijdou ani cestující vzadu - v opěradlech obou předních sedadel mohou být zabudovány sklopné stolky s držáky na nápoj. 

K dispozici je samozřejmě také dnes již čím dál běžnější virtuální pedál, který umožňuje bezdotykové otevírání a zavírání zavazadlového prostoru. Horní polohu pátých dveří si navíc můžete individuálně nastavit, například podle výšky stropu v garáži. Interiér Škody Karoq umožňuje také uspořádání zadních sedadel Varioflex - všechny tři zadní sedadla lze nezávisle na sobě sklápět či vyjímat. Vyjmout sedadlo zvládne jedna osoba bez jakéhokoliv náčiní. Při sklopení zadních sedadel vznikne prostor o objemu 1 605 litrů, při vyjmutí zadních sedadel se prostor rozšíří na 1 810 litrů.

Motor

Jak již bylo řečeno na začátku, pod kapotou testovaného vozu se ukrýval naftový dvoulitr o výkonu 140 kW. Tento motor můžeme znát již ze Škody Kodiaq, kde tvoří vrcholnou nabídku motorizací. K dispozici jsme tedy měli 400 Nm. točivého momentu při 1750 - 3250 ot./min. a výkon 190 k při 3500 - 4000 ot./min. Hůře se již odpovídá na technická data týkající se zrychlení, neboť tato pohonná jednotka zatím v katalozích ani cenících Škody Karoq nefiguruje.

img-responsive

Škoda KAROQ 2,0 TDI 140 kW 4x4 DSG | foto: Olga Káňová, Autoroad.cz

Pokud však budeme vycházet z výsledků tohoto motoru v poněkud větší a těžší Škodě Kodiaq, můžeme počítat s maximální rychlostí kolem 210 km/h a zrychlením z 0 na 100 km/h těsně pod 9 vteřin. My jsme orientačně naměřili hodnotu 8,6 vteřiny. V otázkách průměrné spotřeby pak velmi záleží na stylu jízdy. Nejčastěji jsme na ukazateli viděli hodnoty kolem 7,5 litru, na dlouhé trase však nebyl problém dosáhnout hodnoty 6,1 - 6,2 litru / 100 km. 

Verdikt 

Škoda Karoq je auto na vysoké úrovni, které dokazuje kvality mladoboleslavské automobilky. Po stránkách designu i funkčnosti tento automobil nemá nic, co bychom mu mohli vytknout. Karoq je nejlepší možný nástupce Škody Yetti, dokonale pak konkuruje svému většímu sourozenci. Jedinou nevýhodou ve srovnání s Kodiaqem mohou být menší rozměry, ty se však nepodepisují na prostoru pro posádku. Pokud tedy nehledáte vyloženě sedmimístný vůz, Škoda Karoq pro vás může být tím pravým. Navíc, oproti Kodiaqu ušetříte 130 až 150 tisíc korun (při srovnání stejného motoru 2,0 TDI 110 kW 4x4).

Díky široké škále pohonných jednotek, svěžímu designu, vyspělým technologiím, vyšší světlé výšce i pohonu všech kol navíc Karoq cílí na neuvěřitelně obsáhlou paletu potenciálních zájemců. Jediným otazníkem pak může být výběr té správné pohonné jednotky a příplatkové výbavy, která dokáže s výslednou cenou pěkně zahýbat. Pro zajímavost, námi testovaný vůz obsahoval příplatkovou výbavu za 220 000 korun.

I přesto, že testovaná motorizace ještě nezná svou přesnou cenu, lze očekávat přibližné částky 750 000 (Ambition) a 810 000 korun (Style). Pro srovnání, vstupní motorizaci Škody Karoq tvoří pohonná jednotka 1,0 TSI 85 kW s cenou 529 900 korun (Ambition). 

Technická data
Pohonné ústrojí:
Typ motoru 2,0 TDI
Palivo diesel
Zdvihový objem 1968 cm3
Max. výkon v kW (koní) @ ot./min. 140 (190) / 3500 - 4000
Max. točivý moment v Nm @ ot./min. 400 / 1750 - 3250
Typ pohonu 4x4
Převodovka automatická 7stupňová DSG
Jízdní výkony:
Zrychlení z 0 na 100 km/h není stanoveno
Maximální rychlost není stanoveno
Spotřeba paliva l/100 km:
Město / mimo město / kombinovaná není stanoveno
Rozměry:
Délka 4382 mm
Výška 1607 mm
Šířka 2025 mm
Hmotnost (provozní) 1591 kg
Zavazadlový prostor:
Základní objem / sklopená sedadla 521 / 1630 litrů
Cena testovaného vozu:
Není stanovena. Cena stejně vybaveného vozu s motorizací 2,0 TDI 110 kW 4x4 DSG je 996 900 korun. 

Škoda Auto

Vytisknout

Diskuze: Nejlepší české auto? Exkluzivní test nejsilnější Škody Karoq, kterou v obchodě nekoupíte

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

Nový Nissan Leaf

V Norsku se prodalo víc elektromobilů, než vozů se spalovacím motorem. Je v tom…

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud