TEST: Volkswagen up! Beats 1.0 TSI: Zvučná motokára

ar5, 25. prosince 2016, 16:10 Google+

Letošní rok byl doslova nabitý automobilovými novinkami, přičemž se mezi nimi objevilo také několik modelů s logem Volkswagenu. Kromě omlazeného Amaroka a Golfa se letos dostalo také na nejmenšího zástupce značky. Ten nese označení up! a jeho facelift se postaral o příchod nového litrového motoru, vylepšil design a obohatil příplatkovou výbavu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Volkswagen up! Beats 1.0 TSI (2016)

Volkswagen up! Beats 1.0 TSI (2016) | foto: Roman Havlín

Sdílejte článek

Design

Letošní modernizace se postarala o hezčí a dospělejší tvář nejmenšího VW v nabídce. Může za to lehce inovovaný přední nárazník anebo přední světlomety, jenž dostaly LED diody pro denní svícení. V rámci modernizace najdeme na zádi přepracovaná světla s tmavším pozadím, která tomuto miniautu náramně sluší.

img-responsive

Volkswagen up! Beats 1.0 TSI (2016) | foto: Roman Havlín

Obecně tenhle 3,6 metru dlouhý pětidvéřový automobil vypadá dospěle a ve srovnání se svými sourozenci Škodou Citigo a Seatem Mii nikterak nezaostává. Pokud pak zvolíte hudební edici Beats, boční dveře ozdobí v jejich spodní části barevné pruhy, sloupky dveří dostanou navíc loga s písmenem B.

Novinkou jsou také některé designy kol v nabídce a rozšíření se dočkala paleta laků. Celkově je tak nový up! nabízen s 13 laky karoserie. A mimochodem, víte o tom, že na tohoto německého prcka se dají nazout až 17" litá kola? 

Interiér

S modernizací vozu přišly i některé vnitřní změny. Ty se projevily tak, že výbava vozu se může nově pyšnit novými prvky. Naše hudební edice Beats je na první pohled rozpoznatelná podle log s písmenem "B" na výškových reproduktorech vpředu. Nechybí ani decentní nápis edice na palubní liště před spolujezdcem a celkově sedm reproduktorů se zesilovačem o výkonu 300 Wattů. Pokud si pak kabinu porovnáme s loni testovanou Škodou Citigo, prakticky zde najdeme jen minimum rozdílů.

Přední sedadla dostala specifický vzor, kombinující kůži, jemnou Alcantaru a látku. Integrované opěrky hlavy po vzoru Škody Octavia RS pak dokáží s klidem podepřít hlavu většiny z vás a v sedačkách vpředu se díky našemu testu rozhodně nebudou tísnit ani dva muži širších rozměrů do výšky 185 cm. Škoda jen, že ani po modernizaci vůz nedisponuje podélným nastavením volantu.

img-responsive

Volkswagen up! Beats 1.0 TSI (2016) | foto: Roman Havlín

Jelikož jsme měli v redakci pětidvířko, nemohlo nedojít ani na posez "sám za sebe". Kdo by snad čekal, že se dozadu posadí pohodlně dva dospělý, je čirý blázen. Tohle auto je totiž určeno především pro mladší páry nebo začínající řidiče. Dozadu proto posadíte snad jen menší děti, kdokoliv "dospělejší" se zde bude logicky cítit značně stísněný, a to hlavně v oblasti místa pro kolena. Za volantem se však řidič bude cítit nadmíru pohodlně, jelikož jeho sedadlo nabízí široký rozsah nastavení.

TEST: Škoda Citigo dostala sportovní edici Monte Carlo! Jak jezdí?

Při pohledu do kufru a tabulek výrobce zjistíte, že díky hlubokému dvojitému dnu naložíte do auta až 251 litrů zavazadel. To je naopak jedna z velice solidních hodnot na trhu, a to nemluvíme o objemu při sklopených sedadlech. Ten totiž činí neuvěřitelných 959 litrů!

Motorizace

Modernizace nejmenšího modelu z nabídky VW má ale největší pozivitum po motorové stránce. Nově se totiž pod kapotu konečně dostal litrový tříválec o výkonu 66 kW a točivém momentu 160 Nm. Tím pádem zde máme nejsilnější up! v prozatimní nabídce. Za rok by totiž měla přijít úplně ta samá verze, ovšem s označením GTI a ještě vyšším výkonem a dalšími úpravami.

Díky tomu se tohle miniautíčko dokáže rozjet z nuly na stovku za 9,9 sekundy a jeho maximálka se dokáže dostat až k hranici 190 km/h. To jsou vcelku šílené hodnoty, se kterými dokážete potrápit leckterý větší a výkonnější vůz. Naše zkušenosti z průběhu testu mluví za vše, tenhle prcek dokáže s odvážným řidičem za volantem na okresce rozpoutat pravé peklo, které někteří majitelé konkurenčních značek těžko snášeli.

img-responsive

Volkswagen up! Beats 1.0 TSI (2016) | foto: Roman Havlín

S motorem přitom spolupracovala manuální pětistupňová převodovka, která má příjemně krátké dráhy řazení. Díky tomu se z jízdy stávala ještě větší radost a ve spojení s pohotovostní hmotností 1002 kg se jedná o regulérní silniční motokáru. Motor jde snadno do otáček, líbí se mu vytáčení do hranice mezi 5 až 6 tisící otáčkami, kde se jeho syté sportovní vrčení dostává až k uším posádky.

Pokud jej ale nebudete vytáčet až k omezovači, v kabině panuje klid. Naopak hluk od podběhů kol by mohl být o něco menší, ovšem i tak v porovnání se Škodou Citigo z loňského roku je na tom modernizovaný up! lépe. A jak je na tom nový litrový turboUp! se spotřebou? Možná se budete divit, ale i v zimním období si vůz neřekl o více jak pět litrů na sto kilometrů v průměru. Pokud jsme se pak nechali okouzlit potenciálem motoru a chtěli s upem potrápit některé další řidiče, i tak se spotřeba nedostala přes sedm litrů! Tohle auto je prostě skvělé, a to nejen po stránce výbavy nebo vzhledu.

Jízdně je na tom up! po faceliftu opravdu hodně dobře. Díky 90 koním pod kapotou, manuální převodovce a sebejistému podvozku se jedná o minikáru, se kterou jsme si užili velkou porci zábavy. Asi málokdo by řekl, že tříválcová krabička na kolech vám dá stejné emoce, jako dvousetkoňový warmhatch, jenže ona je to čistá realita. Posilovač řízení je naladěn tak, že řidič přesně ví, co se děje pod předními koly, takže není problém jet s autem tak, že přesně poznáte, kdy se blíží jeho limit a půjde po tečně ven ze silnice.

A jak to vypadá, když si s touto začnete užívat točivé okresky? Zatáčky dokáže up! krájet jako máslo, posádka se jen díky větším náklonům karoserie musí držet dveřních madel a do kabiny proniká hlasitý a krásně vrčející zvuk litrového agregát. Nějak tak to může vypadat, když se stejně jako my ponoříte do chutí po pořádně zábavné jízdě s maličkým autem s manuálem a hmotností kolem jedné tuny.

Závěr

Hudební edice nového Volkswagenu up! na nás zanechala hodně dobrý dojem. Krom toho, že výkon audiosoustavy dělá z vozu pojízdnou diskotéku, se tahle verze hodí pro mladistvé řidiče, milující rychlost. Když ovšem pomineme audio, novinka z Německa nabízí přehršel výbavy, solidní jízdní stabilitu, 90 koní dokáže v případě litrového TSI dělat doslova divy a po stránce spotřeby vás up! hned nevysaje do sucha. A negativa? Těch popravdě moc není. Málo místa vzadu se nedá považovat u vozu této kategorie jako velké mínus. Možná lehce houpavější podvozek dokáže v zatáčkách potrápit žaludek některých cestujících, popřípadě fakt, že šířka sedáků vpředu by mohla být o něco větší.

Celkové hodnocení: 90 %

Základní cena vozu: 265 900 Kč

Cena testované verze: 343 400,- Kč

KLADY

- roztomilý design

- komunikativní řízení

- audiosoustava Beats

- výkon a spotřeba

ZÁPORY

- chybějící loketní opěrka

- pro někoho úzké sedáky vpředu

Pohonná jednotka
Objem motoru: 999 cm3
Palivo: benzin
Převodovka: manuální 5st.
Nejvyšší výkon: 66 kW při 5000 - 5500 ot./min
Největší točivý moment: 160 Nm při 1500 - 3000 ot./min
Zrychlení z 0 na 100 km/h: 9,9 sekundy
Nejvyšší maximální rychlost: 185 km/h
Rozměry
Délka x šířka x výška: 3600 x 1641 x 1504 mm
Rozvor: 2407 mm
Objem kufru: 251 / 959 litrů
Objem palivové nádrže: 35 litrů
Vytisknout

Diskuze: TEST: Volkswagen up! Beats 1.0 TSI: Zvučná motokára

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Tesla Model X od Unplugged Performance je unikátním kouskem.

Z cifry za doplňky se vám protočí panenky! Stejnou Teslu Model X ale nikde…

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud