TEST: Suzuki Vitara 1.6 DDiS 4x4 AllGrip: Evoque pro masy

ar3, 21. listopadu 2016, 14:37 Google+

Automobily od japonské Suzuki se vždy chlubily nadprůměrnými jízdními vlastnostmi na vozovce i mimo ni. Proto jsme k testu nové Suzuki Vitara přistupovali plni očekávání. Jak na nás Vitara s naftovou šestnáctistovkou zapůsobila?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Suzuki Vitara

Suzuki Vitara | foto: Petr Míka, AutoRoad.cz

Sdílejte článek

Design

Vnější podoba nové Vitary se nechává inspirovat u většího offroadu Grand Vitara. Z tohoto designu přebírá základ, který dále rozvíjí směrem do sportovna. Výsledkem tak je velice líbivý design, který se snad částečně snaží připodobnit se Range Roveru Evoque. Tedy alespoň v mých očích to tak je. Netušíme, zda se Suzuki u britského SUV inspirovali záměrně či nikoli, ale i kdyby ano neřekl bych proti tomuto záměru ani půl slova.

img-responsive

| foto: Petr Míka, AutoRoad.cz

Na rozdíl od většiny malých crossoverů Vitara působí na silnici opravdu výrazně.  Kladně hodnotím i možnost personalizace. Suzuki vám dovoluje zvolit si z opravdu pestrého spektra barevných variant. Dále zde existuje možnost dvoubarevného lakování (jako v případě testovaného kusu) a vybrat si můžete i barevné provedení interiérových detailů nebo masky chladiče. Jako jediný zápor vidím na designu Vitary její zadní část. Ta je totiž až nápadně podobná Subaru XV a postrádá tak punc originality.

Interiér

V kabině vozu na nás čekalo příjemné překvapení. Vůz byl vybaven příjemnými sedačkami s koženými bočnicemi a semišovou středovou částí. Sedadla nabízela po nastavení pohodlnou řidičskou pozici a příjemně nás podržela při průjezdu rychlými zatáčkami. Podle sedadel se dá očekávat, že Suzuki svou Vitarou cílí zejména na dámskou klientelu. Sedadla se totiž i v nejnižší možné poloze nacházejí stále dosti vysoko.

img-responsive

| foto: Petr Míka, AutoRoad.cz

To ovšem není výtka. Díky tomu se může řidič Vitary těšit ze skvělého výhledu. Tedy pokud nepočítáme výhled šikmo před. Ten je totiž blokován poměrně masivním A-sloupkem a v táhlých zatáčkách je tak třeba mít se na pozoru. Dovolím si utrousit i pár poznámek k jednotlivým ovládacím prvkům v kabině vozu. Ty jsou rozmístěny na jedničku. Tedy až na dva. Jedná se o tlačítka, ovládající palubní počítač vozu. Ty se nacházejí na dvou tyčkách vystupující z kapličky přístrojů. Skutečně nechápu, proč je Suzuki nemohla umístit například na volant.

Na tom se sice nachází dost tlačítek, jsou ale přehledně rozmístěny a dvě navíc by volantu jistě neublížily. Velice kladně na mě v průběhu testování působila jednoduchá dotyková obrazovka. Kolem ní se nenachází žádné velké množství tlačítek. Vše je řešeno dotykovými prvky, což interiéru dodává na přehlednosti.

Jediné fyzické tlačítko, které mi scházelo bylo kolečko k rychlejšími ovládání hlasitosti rádia. Po přesunutí na zadní sedadla jsem byl rovněž příjemně překvapený. Vitara je skutečně na malý crossover nadmíru prostorná. A co víc, zadní sedadla si do nabízeného pohodlí nezadají skutečně nic s těmi vpředu. Kufr se chlubí objemem 375 litrů. Zavazadlový prostor ale nepotěší jen svým objemem, ale i praktickými kapsami v bocích nebo praktickým dvojitým dnem.

Samozřejmě velice dobře vím, že Suzuki hraje především na nízkou cenu. Přesto si nemohu odpustit jedu uštěpačnou poznámku. Ta se týká použitých materiálů. Suzuki jednoduše šetřilo kde jen mohlo. Levně tak působí například i mechanismus dveří nebo víka kufru, o levných plastech v interiéru nemluvě.

Jízda a motorizace

Vitara je nabízena pouze s dvojicí motorů. S šestnáctistovkou zážehovou nebo vznětovou. Naším redakčním testem prošla druhá z těchto možností. Již při prvním seznámením s vozem na mě motor působil poměrně hrubším chodem. Do čtyř tisíc otáček se zdá mnohdy až líným. Za touto hranicí se ovšem probudí a dokáže nabídnout i slušnou porci řidičské zábavy. Dojem lenosti ovšem dokáže částečně eliminovat jízda v režimu Sport, který nabízí ostřejší reakce plynového pedálu.

Právě tento režim dokáže ve spojení s přesným řízením Vitary a brilantním pohonem všech kol 4x4 AllGrip rozdávat radost na všechny strany. Při rychlém průjezdu zatáčkou je krásně cítit práce zadní nápravy, která vůz „tlačí do zad“. Pohon všech kol se skvěle osvědčil i při jízdě v terénu, kdy nás Vitara ani jednou nenechala na holičkách a ochotně projížděla i rozbité lesní cesty.

img-responsive

| foto: Petr Míka, AutoRoad.cz

Na těchto lesních cestách ve ve skvělém světlo ukázal i podvozek vozu, který dokáže jak v těchto podmínkách, tak i na vozovce skvěle filtrovat nerovnosti a jedinou vadou na jízdním komfortu tak byly pneumatiky s nižší bočnicí. Na druhou stranu právy tyto pneumatiky poskytovaly Vitaře skvělou stabilitu. Řidič si tak musí vybrat, dá-li přednost komfortu nebo stabilitě při ostré jízdě. Zpět ale k motoru. Ten byl v testovaném voze spárován s pětistupňovým manuálem. Zde by se nabízelo zkritizovat chybějící šestku, bylo by to ovšem naprosto zcestná.

Pátý převodový stupeň je totiž dostatečně dlouhý nato, aby motor nehnal do vysokých otáček ani při dálničních rychlostech. Na závěr je samozřejmě třeba zmínit spotřebu vozu. Ta se po ukončení redakčního testu ustálila na hodnotě 6,2 litru na 100 km, což je rozhodně pozitivní číslo, s ohledem na to, že eko-jízda rozhodně nepatří mezi mé koníčky.

Resumé

Abych byl upřímný, Suzuki Vitara ve mně zanechala skutečně mnoho pozitivních dojmů. Při vracení testovaného vozu mi bylo dokonce líto, že se s ní musím rozloučit, což se mnoho testovaným vozům nepovedlo. Vitara svým jízdním projevem dokázala, že Suzuki umí postavit vůz, který se nezalekne terénu, zabaví vás na silnici, a navíc je opravdu líbivý. Jako částečný zápor vidím hrubší dieselový agregát. Ten sice potěší svou úsporností na delších cestách, ale do města skutečně nehodí. Další velká výtka směřuje k již zmíněné kvalitě použitých materiálů. Zejména u dveří a to včetně pátých je při otvírání a zavírání cítit skutečnost, že Suzuki šetřilo jak mohlo. Doufejme tedy, že nešetřilo příliš a Suzuki si udrží i v případě Vitary pověst spolehlivosti a odolnosti. Jízdně je totiž na vysoké úrovni.

Celkové hodnocení: 85 %

Základní cena vozu: 386 700 Kč

Cena testovaného vozu včetně příplatků: 557 900 Kč

KLADY

- skvělý pohon 4x4

- pohodlný podvozek

- silný a úsporný vznětový agregát

ZÁPORY

- kvalita zpracování

Pohonná jednotka
Objem motoru: 1 598 cm3
Palivo: nafta
Převodovka: pětistupňová manuální
Nejvyšší výkon: 88 kW při 3 750 ot./min.
Nejvyšší kroutící moment: 320 Nm při 1 750 ot-/min.
Zrychlení z 0 na 100 km/h: 12,4 s
Nejvyšší maximální rychlost: 180 km/h
Spotřeba dle výrobce: (město/mimo/kombinovaná): 4,7/4,0/4,2 l
Rozměry
Délka x šířka x výška 4 157 x 1 775 x 1 610 mm
Rozovor: 2 500 mm
Objem zavazadelníku: 375 l
Objem nádrže: 47 l
Vytisknout

Diskuze: TEST: Suzuki Vitara 1.6 DDiS 4x4 AllGrip: Evoque pro masy

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Lamborghini Huracán LP 610-4 ve službě letiště v italské Bologni

Letiště v italské Bologni dostalo novou posilu. Piloti letadel mohou jen závidět

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud