TEST: Kia Sportage 1,7 CRDi (85 kW) 4x2: Proč ji Češi tolik milují?

ar3, 1. září 2016, 13:40 Google+

Kia Sportage je v naší redakční garáži poměrně dobře známým modelem. Ostatně jsme Sportage podrobili redakčnímu testu již dvakrát. V obou případech se jednalo o vrcholné verze s dieselovým i benzínovým motorem. Při pohledu do tabulek prodejnosti tyto modely ale zcela zastíní verze s 1,7 litrovým dieselovým motorem. Abychom přišli na to, proč Češi tolik milují Sportage s tímto motorem, podrobili jsme ji našemu důkladnému testu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
KiaSportage 1,7 CRDi 85 kW 4x2

KiaSportage 1,7 CRDi 85 kW 4x2 | foto: Petr Míka, AutoRoad.cz

Sdílejte článek

Design

O exteriéru nové Sportage toho bylo namluveno a napsáno již mnoho. Proto si jej shrneme pouze v několika větách. Nejvýraznějším rysem současné generace Sportage je především její charakteristická příď, která rozděluje přihlížející na dva nesmiřitelné tábory. Mnozí jej považují za nehezký a vzpomínají na opěvovanou minulou generaci.

Já osobně považuji vzhled nové Sportage za odvážný a osobitý, který odliší vůz v záplavě moderních crossoverů. Zadní část již tolik dramatická rozhodně není. Přesto dokáže zaujmout, především červenou linií, propojující obě zadní svítilny. Jediné, co mě na zmíněné červené linii mrzí je fakt, že neobsahuje žádnou formu osvícení a je tvořen pouze odrazkami.

Interiér

Interiér potěší především svou prostorností a hlavně jednoduchostí a přehledností. Každé tlačítko je přesně tam, kde by ho člověk hledal. Na poměry svého segmentu se může Sportage také pochlubit kvalitními a hlavně příjemnými materiály v interiéru.

img-responsive

| foto: Petr Míka, AutoRoad.cz

Za volantem člověk najde velice rychle příjemnou řidičskou pozici. Výhled z vozu je více než dobrý. Za celou dobu testování jsem si na něj stěžoval pouze jedenkráte a to když jsem najížděl do velice táhlé zatáčky, kdy mi ve výhledu částečně překážel masivní A-sloupek. Na zadní lavici trochu zamrzí kratší sedák. Naopak potěší dostatek prostoru pro kolena a hlavu. Zavazadelník nabízí objem 491 nebo 504 litrů, v závislosti na přítomnost rezervního kola či lepící sady.

Jízda a motorizace

Jak jsem již uvedl na začátku testu, měl jsem tu čest testovat Sportage již ve dvou variantách. V obou případech se testované vozy chlubily velkými devatenáctipalcovými koly. Ty vozu neskutečně slušely a při ostré jízdě se do nich mohl vůz pořádně opřít. Při přejíždění drobnějších nerovností. Právě tento problém byl u posledního testovaného kusu zcela eliminován. Za to můžeme děkovat především sedmnáctipalcovým kolům. Velká bočnice pneumatik sice neposkytuje při ostré jízdě takovou oporu jako sportovnější „devatenáctky“ a vůz se na nich znatelně hrne po tečně ze zatáčky. Při klidné jízdě ale řidič ocení jejich tlumicí schopnosti.

Podvozek Sportage v kombinaci s tímto obutím nerozhodí ani větší nerovnosti. Víceprvkové zavěšení kol svou práci odvádí jednoduše na jedničku a navíc bez zbytečného hluku. Hluk se do kabiny navíc nedostává ani od valících se kol. Poměrně rozporuplné je v mých očích řízení nové Sportage. To je sice příjemně přesné a má navíc i slušný odpor. Bohužel komunikace mezi volantem a řidičem je prakticky nulová a stejně jako u většiny moderních crossoverů tak nezbývá než odhadovat co se s předními koly zrovna děje.

img-responsive

| foto: Petr Míka, AutoRoad.cz

Jak jsme již zmínili, pod kapotou testovaného kusu pracoval naftový agregát 1,7 CRDi, který posílal svou sílu 85 kW na přední nápravu. Tento motor rozhodně nepatří mezi ty nejkultivovanější. Na druhou stranu musíme vypíchnout jeho velice příjemný nástup. Nedochází u něj k žádnému výraznému zátahu. Naopak, síla motoru přichází lineárně. Maximální točivý moment motor poskytuje v rozmezí od 1250 až po 2750 otáček za minutu. Motor sice dokáže táhnout až k hranici 4500 otáček, za kterou přichází prudký výkonový pokles, nejlépe se ale cítí právě kolem hranice 2000 otáček za minutu. V těchto otáčkách motor pracuje příjemně, s dostatkem výkonu pro poklidnou jízdu. Pokud ovšem toužíte po dramatičtějším projevu, rozhodně se poohlédněte po silnějších agregátech. Přeci jen Sportage nepatří k nejlehčím vozům a 85 kW nemusí každému postačovat.

Nesmíme vás samozřejmě připravit ani o hodnotu průměrné spotřeby. Po ukončení redakčního testu se spotřeba vozu ustálila na 6,9 litrech na 100 km. Je třeba podotknout, že Sportage se nějakého šetření během testování nějakých úlev nedočkala a poctivě jsme střídali jízdu ve městě, po okreskách i po dálnici. S motorem spolupracovala šestistupňová manuální převodovka. Ta disponuje velice přesnými drahami. Ty jsou navíc příjemně krátké a k jejímu chodu nemám prakticky žádné výtky.

Resumé

Přiznám se, že po zkušenostech s dvoulitrovou verzí Sportage a s pohonem všech kol jsem měl z předokolky s motorem 1,7 CRDi poměrně slušné obavy. Ty byly ale po několika kilometrech zažehnány. I slabší motor si dokáže s vozem této velikosti poměrně slušně poradit a nemusíte se bát, že byste na dálnici nějak brzdili provoz. Při jízdě rozhodně neočekávejte dramatičnost a už vůbec ne sportovního ducha. Naopak se můžete těšit na velice příjemnou jízdu, bez rušivého hluku od podvozku.

Celkové hodnocení: 87%

Základní cena testovaného vozu: 459 980,- Kč

Cena testovaného vozu včetně příplatků: 612 880,- Kč

 

Motorizace
Obejm motoru: 1685 cm3
 Palivo: nafta 
Nejvyšší výkon:  85 kW při 4000 ot/min
Nejvyšší točivý moment:  280 Nm mezi 1250 - 2750 ot/min
Zrychlení z 0 na 100 km/h: 11,5 s
Nejvyšší rychlost: 176 km/h
Spotřeba (město/mimo/kombinovaná) 5,7/4,2/4,7 litru
Průměrné emise: 124 g/km

Můžete zadat zdroj dat

 

Vytisknout

Diskuze: TEST: Kia Sportage 1,7 CRDi (85 kW) 4x2: Proč ji Češi tolik milují?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Škoda Kodiaq odhalena únikem, oficiální premiéra bude už dnes v podvečer.

FOTO: Škoda Kodiaq odhalena únikem, vážně připomíná Range Rover Evoque

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud