TEST: Jaguar XF 3.0 S AWD Supercharged: Dravec se čtyřmi ostrými drápy

ar5, 15. srpna 2016, 07:30 Google+

Před dvěma měsíci jsme vám prozradili, jak jezdí nový Jaguar XF s naftovým dvoulitrem a pohonem zadní nápravy. Tenkrát jsme z britského nováčka byly doslova odvařeni, jenže to jsme ještě netušili, že to nejlepší na nás teprve čeká. Do rukou se nám totiž dostala vrcholná specifikace XF S AWD, která ve svém názvu skrývá benzinový šestiválcový třílitr o výkonu 380 koní. Ten je posílán skrze automat ZF na obě nápravy, přičemž přednost dostává stále "zadek". Díky tomu zde máme divokou šelmu, která dokáže konkurenci slušně zatopit pod kotlem.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Jaguar XF 3.0 V6 S AWD

Jaguar XF 3.0 V6 S AWD | foto: Roman Havlín

Sdílejte článek

Design

Už dříve jsme si zde řekli, že nová generace sedanu XF je oproti předchůdci o 7 mm kratší a o 3 mm nižší. Rozvor narostl o 51 mm a nyní nabízí 2690 mm. Koeficient odporu vzduchu činí 0,26 Cx, což je znát i na velmi dynamicky ztvárněném designu. Jeho ostré tváři pomáhá v základu přítomný S paket, který dodává některé specifické designové prvky.

img-responsive

Jaguar XF 3.0 V6 S AWD | foto: Roman Havlín

Mezi ně se řadí sportovní přední nárazník, širší nástavce prahů, spojler na víku kufru a velká litá 19" kola. Zkrátka zde máme sedan kombinující sportovnost, eleganci a luxus. To vše pak podtrhuje tmavě modrý lak karoserie a loga S na zádi a přídi. Upřímně se nám takhle kombinace moc líbí a ve spojení s tmavými okny dává XF S znát, že za jeho volantem bude málokdy sedět řidič "andílek".

Interiér

Jestliže jste si mysleli, že XF vás už ničím nepřekvapí, pak by jste si měli zkusit námi testované ostřejší Sko. Po otevření dveří nás velice zaujala sportovní sedadla čalouněná kůží Taurus a velurem s reliéfním logem S. Posez je v nich naprosto bravurní a i delší dálniční trasy v nich řidič se spolujezdcem ztráví bez problémů. Oko snad každého zájemce o vůz pak spočine na sportovním koženém volantu s výhřevem (výhřev je za příplatek) anebo na digitální palubní štít, jehož rychloměr končí cifrou 320.

img-responsive

Jaguar XF 3.0 V6 S AWD | foto: Roman Havlín

Co se týče ovladačů, s novou generací došlo k uklizení některých tlačítek. Nehrozí tak přeplácaný střed palubní desky a řidič ví přesně, kde a čím ovládat jakou funkci. Stejně jako minule se pod čelním oknem táhla decentní lišta s logem výrobce. Někoho by mohl zarazit vcelku rozměrný středový tunel, který může především v řidiči probudit stísněnost.

Jenže to je jeden velký klam, místa je hlavně vpředu víc než dost, a to ve všech směrech. Vzadu je to o něco horší, tudíž osoby vyšší jak 180 cm si zřejmě budou stěžovat na málo místa nad hlavou. Opět musíme zmínit naši nedávnou výtku, která směřuje k ovladačům stahování bočních oken. Jejich umístění je poměrně nepraktické a na klasickém místě u levé ruky řidiče místo nich najdete čtyři tlačítka na uložení paměti sedadel.

Pokud je někdo z vás milovníkem kvalitní hudby, pak rozhodně musíme doporučit příplatkový audiosystém Meridian s výkonem 825 wattů. Další zajímavostí jsou ve standardu vyklápěcí výdechy klimatizace, které zajíždí a vyjíždí v závislosti na tom, zda máte nastartovaný motor či spuštěnou klimatizaci. V základní výbavě verze S je toho ale tolik, že by to vydalo na samostatný odstavec. Prakticky zde máte veškerou výbavu, na kterou si vzpomenete, takže lze počítat s červenými brzdovými třmeny, adaptivním tempomatem nebo dvouzonovou automatickou klimatizací.

Agresor schovaný vnitru

Někomu stačí říct šestiválec, 380 koní, 450 Nm točivého momentu a má hned jasno, o co se vlastně jedná. Právě takový výkon nabízelo námi testované XF S. Pro lepší záběr a sprint z místa byl vůz vybaven pohonem všech kol AWD a všemu sekundovala rychlá automatická převodovka s osmi stupni od firmy ZF. Právě motor je tím hlavním, co z verze XF S dělá zabijáka konkurence. Ve spojení s lehkou vahou a absencí turbodmychadla (motor má kompresor) se z tohoto sedanu občas stával silniční dravec, který budil respekt snad naprosto všude.

U XF máte k dispozici defacto jen dva jízdní režimy - Normal a Dynamic, protože ekologický mód vůz do jisté míry pouze otupí a "mokrý" režim se pro změnu hodí maximálně na silnici pokrytou sněhem nebo silnou vrstvou vody. I v normálním nastavení se však dá z motoru ždímat neskutečná porce výkonu a právě dolování všech 380 koní patřilo mezi naše oblíbené činnosti. Během toho si totiž dvojice výfuků občas hlasitě ufrkla, jejich hluboké tóny byly slyšet i několik stovek metrů daleko a v kabině se posádka mohla častokrát přesvedčit, že není nad pořádný hutný zvuk, který vychází odjinud než z reproduktorů...

img-responsive

Jaguar XF 3.0 V6 S AWD | foto: Roman Havlín

I přes základní hmotnost přesahující hranici 1,7 tuny bylo naprosto reálné zrychlení z klidu na stovku za 5,3 sekundy. Nejvyšší maximální rychlost pak je elektronicky omezena na 250 km/h, ovšem s jistotou můžeme říci, že nebýt tam omezovač, dalších třicet kilometrů v hodině by si motor na delší rovince s chutí dal. Vynikajícím pomocníkem jsou i pádla pro řazení pod volantem, se kterými můžete svého XF S hnát za otáčkami až do omezovače. V něm automat ZF neodřadí až do chvíle, kdy k tomu řidič nedá pokyn.

Na vlhkém povrchu se hodí pohon všech kol a ačkoliv v základu jde většina výkonu na zadní nápravu, autu nedělalo problém bleskurychle přenést až 50 % výkonu na předek. V táhlé zatáčce pak stačilo přišlápnout plyn a rázem se vůz srovnal a jel jako po kolejích. Někdo by si však mohl říkat, že čtyřkolka je méně zábavná a tak pro něj výrobce připravil identickou verzi, která posílá všech 380 koní výhradně dozadu. Krocení této bestie ale vyžaduje zase o něco větší řidičský um.

Otázkou je, zda tomu všemu stačí podvozek, který nenabízí žádné speciální adaptivní režimy. Vůz však neustále analyzuje povrch, po kterém právě jede a podle toho upravuje tuhost tlumičů. Sám řidič si však nemá možnost zvolit, zda chce měkkčí nebo tvrdší naladění. To nám ale ve výsledku vůbec nevadilo, protože XF S žehlilo místy rozmlácené české silnice s přehledem a jen větší díra, spára nebo nerovnost poslala do kabiny tvrdší ducnutí, jenž prozradilo, že tohle už bylo i na podvozek XF hodně. 

img-responsive

Jaguar XF 3.0 V6 S AWD | foto: Roman Havlín

Řidičsky se ovšem jedná o velmi zábavné auto, které je obrovská radost řídit. Posilovač řízení by sice mohl do volantu posílat více informací a ve sportovním režimu chybí jeho větší tuhost, ale jinak se XF S hnalo za zvolenou stopou jako divoká kočka za myší. Za ostrého zvuku šestiválce pak není divu, že řidič zapomene sledovat, kolik mu vlastně zbývá paliva v nádrži. A zde nastává drobný problém. I přes fakt, že tohle auto si nebude kupovat žádný spořílek, naše nejnižší průměrná spotřeba dosáhla devíti litrů na 100 km. Pokud jsme se pak chtěli trošku "svést" a zjistit, co vlastně kompresorový šestiválec dokáže, pak na nás svítila číslovka začínající dvacítkou. V extrémním režimu není problém jet i za třicet na sto, ale v tu chvíli využíváte potenciál XF S AWD naplno a řidič má plné ruce práce s krocením uřvané prskající bestie.

Závěr

Prozatím nejostřejší Jaguar XF s písmenem S v názvu je něčím, co dokáže na silnici vzbudit větší rozruch, než by se dalo čekat. Jedná se o velmi sexy pohledný sedan, který dává okolí velmi malé náznaky toho, co vlastně dokáže. Pokud se s ním pak někdo bude chtít vyřádit na okresní silnici, nebo vytrestat "lepiče", který se cpe na váš zadní nárazník, rázem se rozpoutá ukrutná bouře, kterou řidič dobrovolně nebude chtít zastavit. Popravdě ho zastaví až svítící kontrolka palivoměru, která i přes objem nádrže 74 litrů bude svítit celkem často. Jenže víte co? Právě tento vůz je důkazem toho, že na palivu se nemá šetřit. Každý projetý litr benzinu se totiž vrátí celé posádce tak, že si odnese nezapomenutelný řidičský zážitek a pokud si někdo bude chtít s XF S poměřit síly, měl by si proti němu vzít silnější a řidičsky zábavnější kalibr. Ten se hlavně s ohledem na druhý atribut hledá v dnešní době poměrně těžce.

Celkové hodnocení: 96 %

Základní cena testovaného vozu: 1 950 520 Kč

Cena testované verze s příplatky: 2 202 439 Kč

KLADY

- sexy vzhled

- vynikající přesné řízení

- vysoký výkon

- útulný interiér

- odhlučnění a výbava

ZÁPORY

- občas se zasekl infotainment

- vyšší spotřeba

- méně místa pro hlavu vzadu 

Pohonná jednotka
Objem motoru: 2 995 cm3
Palivo: benzin
Převodovka: automatická 8st.
Výkon: 380 koní při 6 500 ot./min.
Točivý moment: 450 Nm při 4 500 ot./min
Zrychlení z 0 na 100 km/h: 5,3 sekundy
Maximální nejvyšší rychlost: 250 km/h
Spotřeba (město /mimo / kombinovaná): 11,9 l / 6,7 l / 8,6 l
Emise CO2: 204 g/km
Rozměry
Délka x šířka x výška: 4 954 x 2 091 x 1 457 mm
Rozvor: 2 960 mm
Objem kufru: 505 litrů
Objem palivové nádrže: 74 litrů
Vytisknout

Diskuze: TEST: Jaguar XF 3.0 S AWD Supercharged: Dravec se čtyřmi ostrými drápy

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Čtyři úžasné hypersporty na jednom okruhu.

VIDEO: Čtyři hypersporty najednou jsou úžasná podívaná, ani nemusí jet naplno

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

  2. Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud