TEST: Škoda Rapid Spaceback Scoutline 1,6 TDI: Malý drsňák

ar3, 23. května 2016, 08:29 Google+

Škoda Rapid Spaceback patří v našich končinách mezi oblíbeného zástupce nižší střední třídy. V loňském roce Škoda představila paket Scoutline, který má zvýšit jeho atraktivitu. Na to, co nového verze Scoutline přináší a v čem se liší od běžného Spacebacku, jsme se podívali v našem redakčním testu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Škoda Rapid Scoutline 1,6 TDI

Škoda Rapid Scoutline 1,6 TDI | foto: Petr Míka, AutoRoad.cz

Sdílejte článek

Dává Scout a Scoutline vůbec smysl?

Oplastované verze běžných kombíků a hatchbacků, dnes nabízí nejedna automobilka. Mezi ně patří již od roku 2007 i česká Škoda, která se do rodiny výrobců oplástovaných kombíků, zařadila uvedením Octavie druhé generace ve verzi Scout. Ta skvěle kombinuje výhody praktického kombíku s terénními schopnostmi, které mu zaručují pohon všech kol a vyšší světlá výška podvozku. 

Octavie druhé i třetí generace ve verzi Scout smysl dávala a stále dává. Škoda se ovšem rozhodla do této kategorie zařadit i vozy, které nedisponují ani zvýšeným podvozkem, a dokonce ani pohonem všech kol (Fabia Scout/Scoutline, Roomster Scout), které již velký smysl nedávají. Bylo pro nás tedy otázkou, čím překvapí oplastovaná verze lidového Rapidu.

img-responsive

Škoda Rapid Scoutline 1,6 TDI | foto: Petr Míka, AutoRoad.cz

Plasty mu sluší

Začneme samozřejmě u designu vozu. Již samotný Rapid Spacebek patří dle mého názoru, mezi nejhezčí škodovky současnosti a výbava Scoutline na tom rozhodně nic nemění. Ba naopak. Díky plastovým stříbrným nárazníkům a tmavým prahům, působí vůz mnohem mohutnějším a hodnotnějším dojmem, který podtrhují sedmnáctipalcová kola. Nezbývá tedy než přiznat, že výbava Scoutline v kombinaci se zářivou, pistáciově zelenou barvou, Rapidu neobyčejně sluší a stává se prakticky kdekoli středem pozornosti celého okolí.

Interiér

img-responsive

Škoda Rapid Scoutline 1,6 TDI | foto: Petr Míka, AutoRoad.cz

Přesuňme svou pozornost k interiéru. Ten se v porovnání s běžným Rapidem neliší ani v nejmenším detailu. Což ovšem není na škodu. Vaše ctěné pozadí se může těšit na posezení ve velice příjemných sedačkách, které nabízí i slušné boční vedení. I přes své menší rozměry nabízí Rapid slušný prostor pro cestující na předních i zadních sedadlech. O ergonomii ovládacích prvků se snad není za potřebí zmiňovat. Koncern Volkswagen se zde nezapře, každé tlačítko je tam, kde byste ho čekali, pohyb v multimediálním systému je jednoduchý, svižný a intuitivní.

Původ nezapře

Co ovšem může Rapid Spaceback Scoutline srážet v očích zákazníka na kolena, to jsou použité materiály v interiéru. Ačkoli se celá palubní deska tváří, jako vyrobená z příjemného měkčeného plastu, jenž známe z Fabií, jedná se o plast tvrdý jako týden starý rohlík. Není se ale čemu divit. Ačkoli cena oplastované verze Scoutline začíná na 400 000 korunách, stále jde jen o lépe vybavený Rapid, jehož ceny startují již na hodnotě 314 900 korun. 

Co se ovšem Škodovce musí přiznat, je skvělá praktičnost interiéru. Rozhodně se nemusíte bát, že budete trpět nedostatkem odkládacích protostor. V zavazadlovém prostoru nechybí ani soustava praktických sítěk nebo gumové plato pro snadnou údržbu.

Jízda a motorizace

img-responsive

Škoda Rapid Scoutline 1,6 TDI | foto: Petr Míka, AutoRoad.cz

Stejně jako nemůžete čekat zázraky od interiéru, nelze očekávat od levného zástupce nižší střední třídy zázraky, ani při jízdním projevu. Pro jistotu uveďme, že Rapid Spaceback Scoutline se podvozkově v ničem neodlišuje od běžného Spacebacku. Ten je tedy tvořen přední poháněnou nápravou, převzatou z Volkswagenu Polo a zadní vlečnou, vypůjčenou od Octavie první generace.

Řízením je Rapid Spaceback Scoutline typickou škodovkou. V porovnání s konkurenty, je řízení nadprůměrně přesné, a to i kolem středové polohy. Zamrzí ovšem malá zpětná vazba volantu. Brzdy patří rovněž mezi nadprůměr své třídy.

Při jízdě se Scoutline ukazuje jako příjemný společník. Podvozek působí poměrně tvrdým dojmem. To ovšem mohlo být způsobeno přítomností sedmnáctipalcových příplatkových kol. Osobně bychom tedy zvolili z nabídky kol běžná šestnáctipalcová, která rozhodně přispějí k jízdnímu komfortu. V zatáčkách se Rapid chová předvídatelně a poskytuje řidiči slušnou oporu.

To nejlepší na závěr

img-responsive

škoda rapid | foto: Petr Míka, AutoRoad.cz

Ačkoli v porovnání jízdního komfortu s konkurencí, dosahuje Rapid Scoutline opravdu nadprůměrného hodnocení. To, co se nám na voze zalíbilo nejvíce, je motor 1,6 TDI (85 kW) v kombinaci s pětistupňovou manuální převodovkou. Motor pracuje s nadšením již od nízkých otáček a poskytuje více než dostatečný výkon. Navíc se ukázal jako překvapivě úsporný. Při běžné jízdě po okreskách v kombinaci s několika kilometry na dálnici hlásil palubní počítač skvělých 4,5 litru na 100 kilometrů. Motor je navíc skvěle odhlučněný. Při nastartování jsou sice cítit jemné vibrace a jeho projev je hlasitější, ale stačí, aby se motor dostal do provozní teploty, a rázem o jeho práci posádka ani neví.

Ruku v ruce s vydařeným motorem jde i pětistupňová manuální převodovka s příjemně krátkými drahami a zdravým mechanickým odporem. Jediné, co se dá převodovce vytknout, je absence šestého rychlostního stupně, který bychom nejednou ocenili, zejména při dálničním tempu.

Resumé

Škoda Rapid 1,6 TDI patří mezi špičku v segmentu nižší střední třídy. Přispívají k tomu sebejisté jízdní vlastnosti i prostorný interiér, se skvělým rozložením jednotlivých ovládacích prvků. Co se týče paketu Scoutline, nesmíte čekat, že se z Rapidu rázem stane malý offroad. Jediné, čeho se dočkáte, je na poměry nižší střední třídy, vskutku bohatá výbava a zvýšení designové atraktivity vozu. Je ovšem otázkou, do jaké míry je pro vás odlišení se od ostatních, důležité. Cena Rapidu Scoutline s motorem 1,6 TDI totiž startuje na 501 900 korunách. Pokud přičteme příplatkovou výbavu testovaného vozu, dostaneme se na hodnotu 576 100 korun. Což je cena, za kterou můžete mít sluně vybavenou větší Octavii. Stačí totiž přihodit pár desítek tisíc a namísto malého Rapida si můžete pořídit rovnou Superb.

Celkové hodnocení: 91%

Základní cena vozu: 399 900 Kč

Cena testovaného vozu: 576 100 Kč

KLADY

+ design

+ skvělý motor

+ přesná převodovka

+ přesné řízení

+ nízká spotřeba


ZÁPORY

- vysoká cena

- ve vyšších rychlostech nestabilní podvozek

- vyšší nakládací hrana zavazadelníku

- chybějící šestka

Motorizace:
přeplňovaný čtyřválec
objem: 1 598 cm3
nejvyšší výkon: 115 koní při 4 400 ot/min.
nejvyšší točivý moment: 250 Nm při 1 500 ot/min.

Výkon:
nejvyšší maximální rychlost: 186 km/h
zrychlení z 0 na 100 km/h: 12 sekund
spotřeba dle výrobce (město/mimo/kombinovaná): 4.1 l / 5 l / 3.4 l
objem palivové nádrže: 55 litrů

Vytisknout

Diskuze: TEST: Škoda Rapid Spaceback Scoutline 1,6 TDI: Malý drsňák

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Volkswagen Golf přelétl kruhový objezd

VIDEO: Řidič Volkswagenu přeskočil kruhový objezd. Vypadalo to jak z Kobry 11

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud