TEST: Peugeot 208 1,6 BlueHDI S&S - Je úsporný, je rychlý, bude to ale stačit?

ar3, 7. dubna 2016, 08:00 Google+

Francouzský konkurent Škody Fabie prošel v loňském létě faceliftem. Naším redakčním testem již modernizovaná verze prošla, stále nám ale bylo záhadou, jak se bude chovat jeho vrcholné provedení s nejsilnějším dieselovým motorem.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Peugeot 208 1,6 BlueHDI 120k S&S

Peugeot 208 1,6 BlueHDI 120k S&S | foto: Petr Míka, AutoRoad.cz

Sdílejte článek

Roztomilý drobeček

Design vozu je poměrně rozporuplný. Vůz se svou přední částí snaží působit ostře, ale to se mu vůbec nedaří. Nejčastější reakcí, kterou od přihlížejících při pohledu na jeho zaoblené tvary zaslechnete je: „Jé, to je ale roztomilý drobeček.“ Tedy, pokud je dotyčný ženského pohlaví.

img-responsive

peugeot 208 | foto: Petr Míka, AutoRoad.cz

Celkově ale musíme říci, že na nás design vozu působil velmi pozitivně. Při delším zkoumání totiž zjistíte, že designeři Peugeotu „dvě stě osmičku“ rozhodně neodflákli. Naopak si vyhráli s detaily typu: originální tvar předního skla, žebrování masky chladiče, tvar předního nárazníku nebo originální řešení grafiky zadních světel, znázorňující trojici lvích drápů. Vůz byl vyveden v líbivé barvě Ice Grey.

Interiér

Při usednutí do testovaného automobilu nás většinou jako první zaujmou sedadla. V 208 tomu ale bylo jinak. Ne že by sedadla byla nějak nevýrazná, to rozhodně ne. Nabízí totiž skvělou oporu co se týče bočního vedení a celkově rozhodně patří mezi nadprůměr ve své třídě. Tím, co nás ale zaujalo jako první, je malý, roztomilý volant. Při prvních několika kilometrech jsem byl lehce vyveden z míry jeho velikostí.

Opravdu se ale jedná o otázku zvyku a po chvíli o tom, že je volant nějak jiný než ostatní, nebudete ani vědět. Volant není originální jen svou velikostí, ale i tvarem. Ač nepatřím mezi skalní fanoušky zploštělých volantů, musím uznat, že tvar věnce se Peugeotu opravdu povedl.

Volant je v 208 umístěn níže než bývá zvykem. To z důvodu, aby měl řidič lepší výhled na kapličku přístrojů, která je umístěna velice atypicky. Mnozí mí kolegové toto originální řešení interiéru odsuzují. Já mohu naopak s čistým svědomí prohlásit, že jsem ani jednou neměl s viditelností na přístroje problém a ani jsem neměl pocit, že mi nízko umístěný volant odřezává stehna od zbytku těla.

I zbytek interiéru je povedený a opravdu přehledný. Ale s čím jsem po dobu testování bojoval, je umístění ruční brzdy. Ta je „ukrytá“ pod loketní opěrkou a pro pohodlné odbrzdění vozu musíte zmíněnou opěrku pokaždé zdvihnout, což po několika dnech opravdu začne lézt na nervy.

Co se týče prostornosti, nemá si řidič ani jeho spolujezdec na co stěžovat. Horší je to již s místem pro cestující na druhé řadě sedadel. Cestující se sice nemusí bát otlačených kolen. Kamenem úrazu ale je menší prostor pro ramena, což naprosto vylučuje cestování s třemi osobami na zadních sedadlech. Peugeot se může pochlubit i velikostí kufru 285 litrů a řadí se mezi nadprůměr ve svém segmentu.

Motorizace a jízda

Jak jsme již zmínili v úvodu testu, pod kapotou testovaného vozu pracoval nejsilnější dieselový agregát – 1,6 BlueHDI 120 S&S.

Ten se projevoval příjemně tichým a kultivovaným chodem, s dostatkem výkonové rezervy k snadnému předjíždění. Výrazný zátah se dostavoval kolem 3.500 otáček za minutu a za hranicí 4.000 otáček za minutu již výkonová křivka stagnuje. Jediný zápor, který jsem na chodu motoru pozoroval, byla výraznější turbo díra.

K pořízení vozu s dieselovým agregátem nás bude samozřejmě zajímat i jeho spotřeba. Ta se při klidné jízdě pohybuje lehce nad pěti litry. Nemusíte se ale bát na plynový pedál šlápnout. Při ostrém jízdním tempu si malý Peugeot žádá zhruba 6,5 litru na sto kilometrů.

S motorem spolupracuje šestistupňová manuální převodovka. Ta je zakončena masivní hliníkovou koncovkou. Ta skvěle sedí do ruky a přítomnost masivního hliníku působí opravdu hodnotně, zároveň si ale nese i svá negativa. Při ranní jízdě totiž koncovka opravdu nepříjemně studí do ruky. Co se týče chodu samotné převodovky, drahám by rozhodně neškodila vyšší přesnost.

Naladění podvozku představuje skvělý kompromis mezi komfortem a zdravou tuhostí. Menší i větší nerovnosti filtruje s přehledem a nerozhodí ho ani ostrá jízda po úzkých, klikatých okreskách.

Stejně jak jsme si pochvalovali odhlučnění motoru, si musíme postěžovat na odhlučnění podvozku. Posádku nijak neobtěžují pohyby zavěšení. Naopak hluk valících se kol je zejména při dálničním tempu opravdu nepříjemný a cestující musí při komunikaci výrazně zvyšovat hlas.

Resumé

Puegeot 208 je skutečně povedené malé auto. Zaujme netradičním vzhledem exteriéru i velice originálním interiérem. Potěší příjemným jízdním projevem i nízkou spotřebou. Naopak zamrzí méně přesná převodovka a hluk od valících se kol. Jedná se o skvělou volbu pro lidi, toužící po malém automobilu, se kterým se snadno zaparkuje a jenž navíc poskytne na silnici i slušnou dávku zábavy a přitom dokáže svého řidiče alespoň částečně vymaní ze zástupu Fábií.

Celkové hodnocení 90%

Základní cena testovaného modelu: 245 200,- Kč

Cena testované verze včetně příplatků: 458 700,- Kč

Klady:

+ svěží vzhled
+ kultivovaný a výkonný motor
+ nízká spotřeba

Zápory

- vyšší pořizovací cena
- hluk od podvozku
- nepříliš přesné řazení

Motorizace:

Přeplňovaný řadový čtyřválec
Objem: 1560 ccm
Nejvyšší výkon: 88 kW/120 koní při 3 500 ot./min
Nejvyšší točivý moment: 285 Nm při 1 750 ot./min

Výkony:

Maximální rychlost: 190 km/h
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 9,4
Výrobcem udávaná spotřeba paliva: město/mimo/kombi (l/100 km): 4.4 / 3.2 / 3.6
Objem palivové nádrže: 46 litrů

Vytisknout

Diskuze: TEST: Peugeot 208 1,6 BlueHDI S&S - Je úsporný, je rychlý, bude to ale stačit?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

Nové speciální folie na automobily

Chcete si vylepšit svůj vůz šrámy, špínou a rzí? Teď to již bude naplno možné

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud