TEST: Luxusně vybavená dálniční stíhačka - Škoda Superb Combi 2.0 TSI 4x4 (206 kW) Laurin & Klement

ar5, 10. prosince 2015, 07:50 Google+

Mnozí z vás znají "výbavu" naší dálniční policie, kterou tvoří Škody Superb druhé generace s atmosferickým šestiválcem o objemu 3.6 litru. Jenže tento rok se na trhu objevila náhrada v podobě nového Superba s dvoulitrovým turbomotorem a ještě silnějším výkonem. A právě nejrychlejší možnou verzi nové vlajkové lodi od Škodovky jsme podrobili důkladnému testu. Jak obstál plně vybavený Superb s karoserií Combi a s motorem, který známe například z nového Seatu Leon Cupra 280?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Škoda Superb Combi 2.0 TSI (206 kW) L&K

Škoda Superb Combi 2.0 TSI (206 kW) L&K | foto: Roman Havlín

Sdílejte článek

Dravec v luxusním oděvu

Popisovat již po několikáté vzhled trojkového Superba je poměrně složitým úkolem. Je totiž velmi těžké se neopakovat, ale verze s nejvýkonnějším benzínovým motorem má jedno specifikum. Když pomineme luxusní výbavu Laurin a Klement, jenž auto vyzdobila hnědým metalickým lakem, litými koly Turbine a znáčky Laurin a Klement na bocích karoserie, máme tu i dvě stříbrné koncovky výfuku.

img-responsive

Škoda Superb Combi 2.0 TSI (206 kW) L&K | foto: Roman Havlín

Ostré linky, spousta zajímavých prolisů, karoserie ozdobena četnými chromovanými doplňky, to jsou další znaky toho, že tohle není nic obyčejného. Vzhledově se naše testovaná verze prostě pyšnila dokonalou kombinací laku a kol a troufám si říct, že ani v metalické bílé by to autu tak neslušelo.

Odlišuje se jen minimálně

I přes nejvyšší výbavu L & K je interiér této verze stále jednoduchý a díky tomu i přehledný. Moderní ostré linky se tu protínají s prvky, které známe z menší Octavie. Naopak výsadním prvkem výbavy Superba je podsvícení interiéru za pomoci LED-pásku.  U něj lze nastavit jednu ze čtyř barev a nejvíce se mi zamlouval modrý odstín. Intenzita každé barvy se dá přitom regulovat a to jak ve dveřích, tak na palubní desce.

Velkým plusem je i příplatkový televizní tuner, který v případě stojícího vozu nabídne nespočet digitálních programů a ve spojení s příplatkovým audiosystémem Canton se z kabiny stává koncertní (nebo kino) sál. Je doslova k nezaplacení v autě sledovat svůj oblíbený pořad, a to hlavně ve chvíli, kdy je například dálnice na vaší trase na nějaký čas uzavřená. To si pak skoro říkáte, jestli by ta uzavírka nemohla trvat o něco déle.

img-responsive

Škoda Superb Combi 2.0 TSI (206 kW) L&K | foto: Roman Havlín

Za příjemné považuji i dotykové ovládání středového displeje, které je dostatečně přesné, palubní systém nezamrzává a má bleskurychlé reakce. Bohužel, přes všechno pozitivní se tu najdou i chyby. Ve vrcholné výbavě se totiž dočkáte jen minimálního odlišení od ostatních verzí. Rozdíly tak tvoří pouze celokožené čokoládově hnědé sedačky s logy Laurin a Klement. Ty ostatně najdeme dále na prazích vozu a liště palubní desky. Až za příplatek si můžete dopřát odvětrávání předních sedáků, jejich masáž už ale škodovka nenabízí (má ji sesterský VW Passat).

Vůbec poprvé jsme taktéž otestovali verzi Combi, která oproti liftbacku přináší některé novinky. Vůz například dostal střešní ližiny, které může doplňovat velká otevíratelná panoramatická střecha. Klasický běžný Superb přitom nabídne za příplatek maximálně klasické střešní okno. Hlavním kladem je však zavazadelník, který v základu nabízí objem 660 litrů. Komu to přijde málo, po sklopení zadních sedadel (avšak ne zcela do roviny) se objeví prostor o objemu 1950 litrů. To je velká porce prostoru a ve spojení s výkonným benzínem pod kapotou se z tohohle Superba stává neskutečně flexibilní auto.

Jemně dávkovatelná brutalita

To nejlepší se ale skrývalo pod kapotou. Už při přebírání vozu jsem byl doslova natěšený na to, až prošlápnu plynový pedál hluboko do podlahy a vypustím na všechna čtyři kola výkon 280 koní. Ano, přesně tolik jich bylo ukryto pod kapotou, kde je umístěn čtyřválcový dvoulitr TSI, který jej produkuje v 5600 ot./min. a dodává točivý moment 350 Nm v 1700 - 5600 ot./min. Mimochodem, s tímto motorem je možnost mít výhradně automat DSG se šesti stupni a pádly pro řazení pod volantem. Ten pracuje bleskurychle, jen ve městě se občas rozmýšlí, co po něm vlastně chcete.

Po prvotním nastartování jsem pak měl hned jasno, při otevření dveří jsem nemohl přeslechnout, jak si koncovky výfuku jen tiše pobrukují a dávají na obdiv výkonový potenciál auta samotného. O to víc zamrzí fakt, že při klasické jízdě se už z výfuků takový zvuk neozýval a okolí tak prakticky nevědělo, co kolem něj projelo. U této „dynamicky“ smýšlející verze bych proto celé ústrojí lehce přiostřil. Zapomenout ovšem nejde na adaptivní tlumiče, jenž zvládaly i velmi ostrou jízdu a nabízely režimy Comfort, Normal, Individual a Sport.

img-responsive

Škoda Superb Combi 2.0 TSI (206 kW) L&K | foto: Roman Havlín

A jak vlastně novodobý nástupce atmosférického dvojkového Superba se šestiválcem jezdí? Na rovinu je potřeba říct, že chybějící dva válce skoro nejsou znát. Turbodmychadlo se totiž velmi snaží, výkon není nárazový a dá se velmi citelně dávkovat. Při plném sešlápnutí pedálu plynu pak vůz vystřelí jak kulička z praku. Nový Superb s testovaným motorem dynamicky a výkonově svého atmosférického předchůdce překonává, ale například zvukovým projevem na něj naopak hodně ztrácí, a to je škoda. Co se týče řízení, vůz je díky pohonu všech kol na silnici více jistější a i přes lehký nárůst hmotnosti bych řekl, že auto se pohybuje na okreskách s dostatečnou lehkostí. Pozor však na to, že koncepce pohonu 4x4 má své meze a jak se jednou prekročí, bývá někdy hodně zle. Adaptivní tlumiče fungují na jedničku a upřímně si neumím představit, že bych je ve svém Superbu neměl.

Celkově se pak dá říci, že se opravdu jedná o plnohodnotnou dálniční stíhačku. Maximálka 250 km/h a zrychlení z nuly na stovku za 5,8 sekundy asi hovoří za vše, vždyť takové parametry nabízí i o něco menší Seat Leon Cupra 280. Vysoký výkon si logicky vybírá svou daň na spotřebě, ovšem nastává otázka - řešil by někdo spotřebu u takhle výkonné motorizace? Myslíme si, že nikoliv a tak je asi zbytečné dále rozpitvávat průměrnou spotřebu okolo devíti litrů v klidném režimu. Kdo za to bude chtít vzít a nebo být "vymetačem" levého pruhu na dálnici, ten se musí připravit na hodnotu okolo 16 litrů na 100 km.

Závěr

Aktuálně nejvýkonnější Superb historie se víc než povedl. Ať se jedná o motorizaci, výbavu a nebo vzhled, na každém zmíněném bodě se chyby hledají jen ztěží. Maximum komfortu bylo pro tentokrát doplněno o hutný zátah motoru, vysoký výkon a neskutečnou dynamiku, které jsem chvílemi nemohl uvěřit. Jasně, takový Leon Cupra je zcela bez pochyby hbitější na okresce, užijete si s ním více zábavy, ale nenabídne vám tolik prostoru v kabině, kufru a i podvozek je odladěn trošku jinak. Za mě se tohle Škodovce povedlo a snad jen instalace větších brzdových kotoučů by pomohla v situacích, kdy to řidič přežene. Ten se totiž posléze spolehá jen na sériovou brzdovou soustavu a ta v extrému brzdí.. ehm... průměrně.

Celkové hodnocení: 95 %

Základní cena vozu: 1 143 800 Kč

Cena testované verze s příplatky: 1 286 600 Kč

KLADY

- silný a pružný motor

- bohatá výbava

- lehce dravější vzhled

- komfort a pohodlí v kabině

ZÁPORY

- absence silnějších brzd

- zvuk výfuků při běžné jízdě

Motorizace
řadový čtyřválec s turbem
objem: 1984 cm3
nejvyšší výkon: 280 koní při 5600 - 6500 ot/min.
největší točivý moment: 350 Nm při 1700 - 5600 ot/min.
 
Výkon
nejvyšší maximální rychlost: 250 km/h
zrychlení z 0 na 100 km/h: 5,8 sekundy
spotřeba dle výrobce (město, mimo, kombinovaná): 9,0 l / 6,2 l / 7,2 l
objem palivové nádrže: 66 litrů
Vytisknout

Diskuze: TEST: Luxusně vybavená dálniční stíhačka - Škoda Superb Combi 2.0 TSI 4x4 (206 kW) Laurin & Klement

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

Před 25 lety bylo rozhodnuto o tom, že se Škoda stane součástí Volkswagenu.

Před pětadvaceti lety byla schválena privatizace Škodovky

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud