Test vozu: Toyota RAV4 2.0 D-4D

Petr Horák, 8. května 2004, 02:13 Google+

Toyota RAV4 je v Evropě nejprodávanějším vozem kategorie SUV.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
RAV4 2.0 D-4D

RAV4 2.0 D-4D | foto: Toyota

Sdílejte článek

Nedávno prošla lehkou modernizací, která ji má zaručit místo na výslunní. Čeho se dotkly poslední změny a jaký vlastně je lídr jednoho z nejrychleji rostoucích segmentů jsme zjišťovali v redakčním testu.

Toyota RAV4 už dávno není autem s pověstí vozítka pro manželky a milenky bohatých podnikatelů a provedený facelift tento trend jen potvrzuje. V žádném případě to ovšem neznamená, že by tratila něco na své svěžesti. Právě naopak! Nově pojaté přední partie, pozměněné koncové svítilny, nové designy litých kol, to vše „ravku“ patřičně omladilo. Na výbornou hodnotím tvarování pátých dveří. Jejich spodní okraj sahá až pod vůz a při otevření se tak nezamažete o špinavý nárazník. Navíc díky rezervě na vnější straně je hrana zavazadlového velmi nízko a zavazadelník pojme solidních 520 litrů. Trochu nešťastné je ovšem stranové otevírání pátých dveří v evropských poměrech směrem k chodníku.

Svěží duch panuje také uvnitř vozu. Palubní deska převzala některá řešení z většího land cruiseru, použity jsou kvalitnější materiály a celkové zpracování je zase o krok dál. Celistvost tmavých plastů vkusně rozbíjejí prvky v imitaci hliníku. Najdete je na řadicí páce, středové konzole, madlech dveří a nebo v přístrojové kapličce, kde tvoří rámečky sportovně pojatých kruhových přístrojů. Zajímavě působí i nové látkové potahy sedadel.

Druhý směr provedených změn byl zaměřen na vyšší bezpečnost a komfort. Nově se tak objevuje ve výbavě brzdový asistent, kontrola trakce a stabilizační systém, velké množství nejrůznějších airbagů a bezpečnější konstrukce sloupku řízení. Systém důrazně žádající zapnutí bezpečnostních pásů zesilujícím se pípáním donutí i notorické zapomětlivce připoutat se hned po usednutí do vozu.

Pod kapotou testované Toyoty RAV4 se skrýval dvoulitrový turbodiesel D-4D s vysokotlakým vstřikováním common rail. Jeho výkon 85 kW je přenášen přes pětistupňovou převodovku na všechna kola. Točivý moment 250 N.m je k dispozici v rozmezí 1800 – 3000 ot./min. Vzhledem k tomu, že podobných parametrů dosahují i srovnatelné agregáty konkurence, dvoulitrový turbiodiesel je pro takové auto naprosto vyhovující, disponuje dostatečným zátahem a lidově řečeno moc nežere. V případě našeho testu to bylo mezi sedmi a osmi litry nafty na 100 km, a to jsme hodně kilometrů najeli po německých dálnicích rychlostí okolo 150 – 160 km/h.

A jak se s novou Toyotou RAV4 jezdí? Změny provedené na podvozku ji činí na silnici velmi stabilní. Vyšší posaz se samozřejmě příznivě odráží v přehledu řidiče v dění na silnici a větším pocitu bezpečí celé posádky. Kůží potažený volant padne dobře do ruky a příjemné je i ovládání rádia na něm. Oranžové podsvícení přístrojů v kombinaci se světlejším pozadím „budíků“ působí sportovně, stejně jako celý vůz. V případě dieselové verze tomu ještě přidává otvor pro vstup vzduchu na přední kapotě. Podtrženo sečteno, Toyota RAV4 má i po faceliftu všechny předpoklady k tomu, aby udávala krok v kategorii SUV.

Foto: Toyota
Vytisknout

Diskuze: Test vozu: Toyota RAV4 2.0 D-4D

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Speedster

Návrat modelu Porsche 356 Speedster?

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud