TEST: Volkswagen Passat 2,0 Bi-TDI - ať žije král, díl osmý

ar2, 27. března 2015, 13:33 Google+

Jeden z nejdůležitějších modelů druhé největší automobilky světa ve své nejnovější generaci nabízí spoustu nejmodernějších asistentů, inovativní technologie, vynikající jízdní vlastnosti a dvoulitrový diesel s výkonem 240 koní. To zní pomalu jako triumf, který konkurence nepřebije. Ovšem každá mince má dvě strany. A zdánlivě bezchybný král střední třídy umí poměrně výrazně klopýtnout. Chytí se toho konkurence?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Volkswagen Passat

Volkswagen Passat | foto: Filip Toužimský, AutoRoad.cz

Sdílejte článek

Čerstvý držitel ocenění světové auto roku 2015 patří mezi automobilové ikony. Během čtyř dekád si vybudoval pověst skvělého automobilu a pomyslně kraluje mezi vozy střední třídy. V poslední osmé generaci však míří výš. Nebojí se konfrontace s prémiovou konkurencí, která v poslední době láká čím dál více zákazníků střední třídy. A tak kromě nejmodernější techniky můžete mít i dvoulitrový diesel, který se výkonově podobá třílitrovým šestiválcům z roku 2010.

Design – rodová linie nenarušena

Pokud se u piva chlapi pustí do diskuze o Passatu, vždy se téma vzhled vyvíjí stejně. Někteří se ohání slovy, šeď, nuda, výjimečně i hnus. Ti druzí zase promyšlenost, decentnost, a nestárnutí designu.

Oba tábory mají v podstatě pravdu. Design Passatu nepatří k těm odvážnějším popřípadě zajímavějším, tedy alespoň co se týče předchozích generací. V jistém pohledu se u osmé nejnovější generaci odehrála revoluce. Passat nikdy nepůsobil tak dynamickým a luxusním dojmem. Mnoho chromovaných doplňků a lišt, ostré jasné linky, které jsou pevně spjaty se všemi díly vozu. Každá linka navozuje dojem promyšlenosti.

Je pravda, že během testovacího týdne jsem zaregistroval nespočet zvědavých pohledů kolemjdoucích a často lidé přišli a obdivovali a ptali se. Zřejmě se Volkswagen trefil do vkusu široké skupině lidí. Přitom však nezapomněl odkazovat na předchozí generace.

Osobně se mi design Passatu nějak extrémně nelíbí. Neuráží mě, ale že bych z něj byl unešený, to vskutku ne. Nicméně, jako pokaždé, nechám závěrečný verdikt nad designem na vás a vašem osobním vkusu.

Interiér – v digitálním věku

Pokud se exteriér výrazně změnil a čekáte podobnou „revoluci“ i uvnitř, tak vás zklamu. Uvnitř nového Passatu se toho příliš nezměnilo. Majitel předchozí generace bude v interiéru jako doma. Podobná sedadla, ovládací prvky, volant, páčky madla… Krom LCD displeje místo budíků a chromovaných lamel odkazujících na příď vozu se vám interiér bude zdát dosti podobný tomu v předchozí generaci.

To ale rozhodně není špatně. Logické uspořádání, vše se perfektně ovládá a na vše má řidič dosah. V ergonomii není co vytknout a to ani v oblasti kvality materiálů, která je na danou třídu perfektní.

Co mě osobně překvapilo, byla skvělá pozice za volantem. Nízký posez, na delší nohy a přitom krátké ruce, to se v poslední době jen tak nevidí. K tomu ještě dobře tvarované sedačky s poctivým bočním vedením. Najednou jsem měl dojem, že nesedím v manažerské limuzíně.

Zpět do reality mě přivedl velkorysý prostor, jak v příčném tak i podélném směru. Zvláště pak v podélném směru je prostoru mnoho. Tomu pomohlo i prodloužení rozvoru, díky čemuž je na délku uvnitř o 33 milimetrů více. Zadní sedadla jsou stejně příjemně polstrovaná jemnou kůží jako ty přední. V oblasti ramen se sice vzadu ve třech budete trochu tlačit, ale to téměř všude.

Zavazadlový prostor nabízí 586 litrů objemu. Zde si vybírá svou daň ladnější karoserie sedan. Víko kufru nabízí dosti omezený otvor a samotný zavazadelník je poměrně hluboký. Dosáhnout až dozadu je téměř artistický úkon.

Jízda – óda na podvozek a motor

Jak jsem již nakousl v úvodu, Passat se chystá i mezi prémiové automobily a k tomu je bezpodmínečně potřeba silný motor. Nejlépe dieselový šestiválec. Toto roli však hravě zvládne dvoulitrové TDI s dvojicí turbodmychadel. Nikoliv to, které jsme měli možnost otestovat v Amaroku.

Tento dvoulitr patří do rodiny EA288 a jeho dvojice turbodmychadel vyvíjí maximální plnící tlak 3,8 barů. Přičemž výsledek je úctyhodný. Maximum točivého momentu 500 Nm je dostupný od 1750 do 2500 otáček. V praxi to znamená, že lineárně rostoucí akcelerace nastupuje při cca. 2 tisících otáček a trvá až do 4,5 tisíc. Dynamika Passatu je tedy velmi překvapující. Sprint z 0 na 100 km/h zvládá za 6 sekundy.

Síla motoru nastupuje plynule, bez turbo efektu, jakéhokoliv kopance. Prostě plynule nabírá sílu a až blízko červenému poli otáčkoměru začne síla uvadat. Vysoký provozní tlak ve válcích má však za následek trochu hlučnější chod motoru. Zvláště pak u nezahřátého agregátu a při maximální zátěži.

Volnější tempo a nebo dálniční cestování nastíní dobře odvedenou práci v oblasti odhlučnění motoru, který při těchto jízdních režimech téměř neslyšíte.

Motoru sekunduje sedmistupňový automat. Ten bych označil za asi největší slabinu. Nahoru řadí ukázkově rychle a přesně. Bohužel při podřazování a nebo řazení více rychlostí za sebou v manuálním režimu si dává načas. Občas si také neodpustil jemné škubnutí.

Podvozek mi ukázal tu nejzajímavější tvář Passatu. S nastavitelnými adaptivními tlumiči, byla možnost měnit charakter motoru a převodovky. Celkově bylo možné auto přenastavit tak výrazně, jak jsem to ještě nezažil.

V komfortním módu Passat žehlil nerovnosti s velmi dobrým výsledkem a to i na 18-ti palcových kolech. Ostré příčné nerovnosti sice oznámil mírným zatřesením, ale bez bouchnutí. Sportovní mód znatelně přitvrdil a tuhost podvozku byla ukázková. Auto se dlouho chová neutrálně, a to i když přeženete nájezdovou rychlost. Typická nedotáčivost je popírána nebývalým způsobem a auto v oblouku je dlouho neutrální a po celou dobu jisté a nezáludné.

Zbylé dva režimy Eko a normal už tolik zábavy nepřinášejí. V režimu normal se auto chová asi nejcivilněji, přičemž eko, jak již z názvu je jasné, dbá na co největší hospodárnost.

Tím jsem nakousl téma spotřeby. Ve městě se držela pod 7 litrů, mimo něj uměla spadnout i pod 6 dálniční 130 km/h znamenala spotřebu okolo 6,7 litrů. Celkový odběr za týden byl 6,5, přičemž u testovaného vozu byla dlouhodobá spotřeba na 5500 km 7,7 litrů.

Závěr

Passat opět potvrzuje svou neotřesitelnou pozici na trhu. A ač se to může zdát jako klišé, je svým způsobem vzor a etalon třídy. Nastavuje měřítka v oblasti jízdních vlastností, technologií a také zpracování interiéru. To však neznamená, že je bez chyb. Pomalejší převodovka nebo občasné zaváhání systému Start/Stop či sebevědomá cena vás může donutit se podívat jinam. Já s klidným svědomím Passat doporučím, ale jako vždy je dobré, se svést i s ostatními rivaly.

Konkrétně námi testovaná verze bude spíše okrajem prodejů. Volkswagen odhaduje něco kolem 3-5%. Svou univerzálnost tak spíše bude ukazovat verze kombi se slabším 150 koňovým dvoulitrem.

Celkové hodnocení: 96 %

Základní cena: 647 900,- Kč

Cena testované verze: 1 303 400 ,- Kč

Klady:

+působivý design

+odhlučnění interiéru

+zpracování, ergonomie a materiály v kabině

+silný a živý motor

+jisté jízdní vlastnosti

 

Zápory:

-pomalejší převodovka

-pomalý Start/stop systém

 

Motorizace:

Vznětový přeplňovaný čtyřválec

objem: 1968 cm3

nejvyšší výkon: 176 kW

maximum točivého momentu: 500 N.m.

palivo: nafta

 

Provozní vlastnosti:

Maximální rychlost: 240 km/h

Zrychlení 0 - 100 km/h: 6 s

Spotřeba: město/mimo/kombi 6.4 / 4.6 / 5.3

Vytisknout

Diskuze: TEST: Volkswagen Passat 2,0 Bi-TDI - ať žije král, díl osmý

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Toyota RAV4 také ve verzi Hybrid debutuje 2.dubna - anotační foto

Toyota RAV4 také ve verzi Hybrid debutuje 2.dubna

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud