TEST: Renault Scénic 1.6 dCi – rodino zapomeň na kombík

ar2, 27. listopadu 2014, 10:59 Google+

Na segment MPV se často zapomíná, však i u nás se na test objevují čistě sporadicky. Tak jsem ani neváhal, když mi v hledáčku uvízl Scénic. Léty prověřený, mezi řidiči oblíbený a mnohdy opomíjený. Zvládne povinnosti rodinného vozu lépe, než kombík nižší střední třídy? Rozhodl jsem se ho během testu porovnat s nedávno testovaným Méganem, tedy „koněm z vlastní stáje“.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
renault scénic

renault scénic | foto: Filip Toužimský, AutoRoad.cz

Sdílejte článek

Design

Scénic poslední generace prošel už druhým faceliftem. Je to sice trochu nezvyklé u jedné generace udělat dva facelifty, u Renaultu to až tak zvláštní není. Dřívější podoba, která měla výraznou masku s úhelníkovými křivkami, nepatřila k těm pohlednějším. Prvním faceliftem v roce 2012 se pokusili o jemnější retuš, což trochu pomohlo, ale stále to nebylo ono. Až poslední facelift udělal z rodinného Scénica, pohledné auto. Design se nese v novém duchu celé značky a tak zapadá mezi nejnovější modely a upřímně, mě se tento styl líbí.

Design Scénicu, ostatně i dalších Renaultů jasně specifikuje samotné auta. Nemaskuje je, nepřevléká do kostýmů. Design je elegantní, umírněný a k pohodlným, nenáročným a v celku zdařilým modelům se hodí. Ostatně to platí i u Scénica. Jediný přešlap, který se týká vzhledu je krátký zadní převis, který při pohledu z boku bije do očí, přední je totiž o výrazný kus delší. Má to však i své vysvětlení, Scénic se prodává ve dvou „velikostí“ a větší Grand má zadní převis mnohem delší, než námi testovaný „krátký“.

Interiér

Devízou rodinného Francouze je interiér, který je prostorný a přehledný, přitom působí až překvapivě kvalitně a hodnotně. S tímto interiérem, by se nemusel stydět ani vůz střední třídy. Všude kam se podíváte jsou měkčené plasty, které jsou perfektně zpracovány, dobře lícují, vypadají hezky a na dotek jsou příjemné.

Za volantem si lehce nalezne snad každý řidič tu optimální pozici, z které je dobrý výhled, za což vděčí užším A sloupkům.  Horší výhled je jen šikmo vzad přes C sloupek, který je skutečně rozměrný.

Sedadla jsou příjemně měkká a dobře tvarovaná. Mají dostatečně dlouhý sedák, který je umístěn poměrně vysoko a tak všichni, kteří rádi sedí ve voze trochu výše, si ve Scénicu přijdou na své. To, že se pohodlně sedí cestujícím v předu, neznamená, že ti vzadu budou o prostor a pohodlí ochuzeni. Tři samostatné sedačky, lze libovolně posouvat, nastavovat sklon opěradla a navíc mají velké a měkce polstrované hlavové opěrky. Zadní cestující budou mít ve všech směrech dost prostoru, tedy pokud nepůjde o tři hokejisty ve výstroji. V tomto ohledu má výrazný náskok oproti kombíkům.

Scénic navrhovali skutečně lidé na svém místě. Proto nechybí nespočet ukládacích prostor. Jak ve dveřích, kam se vejde i 1,5 litrová lahev, tak v loketní opěrce, kam se toho vejde neskutečně mnoho, tak v šuplících pod dvěma předními a zadními sedadly, tak i v prostorech v podlaze pod koberečky. A k tomu další spousta menších přihrádek. Vzadu nechybí ani sklopné stolky, které ocení hlavně děti.

Jak to již bývá, testovaný Scénic byl v „novinářské“ výbavě, tudíž nechybělo téměř nic. Nechci tu rozepisovat, co všechno měl ve výbavě. Jen zmíním ty nejzajímavější prvky. Prvním z nich je asistent dálkových světel, který sám přepínal dálkové a potkávací světla. Zapnul se jednoduše při prvním rozsvícením dálkových světel a pak už se o to postaral sám. Občas sice na chvilku oslní protijedoucího řidiče, nebo zhasne kvůli hodně vzdálené lampě. Dobře fungovala i navigace, která se ovládala přes sdružený ovladač v loketní opěrce, bohužel se nejednalo o R-Link, takže je navigace a rádio s telefonem a přehrávačem hudby oddělené a obojí ovládáte zvlášť. Což je trochu škoda.

Motor a Jízda

Velkým překvapením byl motor s převodovkou. Druhý nejsilnější agregát se nám jeví jako nejideálnější volba pro ty, kterým nekoluje krev závodníka v žilách. Dieselová 1,6 dCi s výkonem 96 kW, nebo pokud chcete po staru, 130 koní, patří mezi nejlepší motory, které Renault má v současné době v nabídce. Je velice kultivovaný, příjemně živý a přitom nepostrádá rychlejší odezvu na plyn. Zároveň disponuje velkým točivým momentem 320 N.m. který se začíná projevovat nad hranicí 1500 otáček a maximum je dostupné v 1750 ot./min. S tím jde ruku v ruce výraznější turboefekt, kdy pod hranicí 1500 je motor téměř bez jakékoliv síly.

Motor je velmi dobře sladěn s převodovkou. Šestistupňový manuál ve Francii odstupňovali ukázkově. A tak ani při vyšších dálničních rychlostech motor zbytečně netočíte. Přesnost převodovce nechybí, ale chod v kulise ještě není na tak dobré úrovni, tedy jen u 1. a 2. převodového stupně, pak je vše v pořádku, stejně jako kratší dráhy a celkově dobrý pocit z řazení.

Brzdy mají postupný nástup a dobře se dávkují, během testování, kdy jsem s autem nezávodili, ale jezdili tak, jak potencionální zákazník, nikdy neztratili účinnost a už vůbec ne jistotu, ani při brždění na dálnici, kdy mi ve 130 km/h vjel do levého pruhu řidič jedoucí 90, který předjížděl kamion pomalejší jen o pár kilometrů v hodně.

Podvozek byl naladěn, jak jsem předpokládal, do měkčího a komfortního nastavení. Filtroval velmi schopně všechny druhy nerovností a větší problémy mu dělaly jen delší příčné nerovnosti. Na druhou stranu byl velmi stabilní a i přes vyšší stavbu vozu a tím pádem výše položené těžiště, vykazoval ukázkovou stabilitu a jistotu v zatáčkách. Tudíž téměř stejné jízdní vlastnosti jako Mégane, možná ještě s větší porcí pohodlí.

Spotřeba i takto velkého vozu, s větším odporem vzduchu a i vyšší hmotností oproti kombíkům, není kdo ví jak vysoká. Bez problémů se budete držet pod 6 litry. Ti rychlejší z vás těsně pod touto hranicí, ti rozvážnější a předvídavější na 5,5 litrech. Kdo bude mít chuť jet trochu více ekonomicky, dostane se k 5 litrům na 100 km/h. Spotřeba je tedy velmi podobná jako u obdobně silných kombíků.

Resumé

Už vám je nejspíše jasné, jaké rozuzlení bude mít souboj MPV (Scénic) vs. kombík (Mégane). Kdo má mladou rodinu, s dvěma nebo třemi dětmi, neměl by váhat a zvolit spíše Scénic, který plní rodinnou roli o dost lépe než Mégane. Na druhou stranu, Mégane kombi je levnější a ve většině aspektů ztrácí jen nepatrně. A pro rodinu se staršími dětmi by mohl být vhodnou volbou.

Celkové hodnocení: 87 %

 

Základní cena: 384 900,- Kč

Cena testované verze: 624 400,- Kč

 

Klady:

-elegantní vzhled

-kvalitní interiér zaměřený na rodinné potřeby

-úsporný, živý a silný motor

Zápory:

-navigace a rádio s odlišným ovládáním

-odhlučnění motoru

 

Motorizace:

Vznětový přeplňovaný čtyřválec

objem: 1598 cm3

nejvyšší výkon: 96 kW při 4000 ot/min

největší točivý moment: 320 Nm při 1750 ot/min

palivo: nafta

Vytisknout

Diskuze: TEST: Renault Scénic 1.6 dCi – rodino zapomeň na kombík

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

porsche panamera

Porsche Panamera 2. generace bude i jako kombík

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud