TEST: Hyundai ix20 Cross 1.6 CVVT - Oplastování v hlavní roli

ar5, 25. září 2014, 05:00 Google+

Během posledních pár let se tak trochu roztrhl pytel s oplastovanými malými MPV a stranou nechtěl zůstat ani korejský Hyundai, který se rozhodl, že svůj malý model ix20 předělá do „drsnější podoby. Výsledkem je tak nový Hyundai ix20 Cross, jenž má sice naprosto stejnou světlou výšku jako jeho obyčejná verze, ale za to dostal v dnešní době populární bohaté černé oplastování.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor

Sdílejte článek

Design

O míře pohlednosti nového ix20 Cross se můžeme dohadovat,  za dobu testu jsem se setkal s pozitivními názory, ale i s negativní kritikou. Zajímavostí bylo taktéž to, že pozitivní slova nejvíce šla z úst ženského pohlaví, naproti tomu mužská část vůz spíše hanila. Mě osobně ale nepřijde jeho vzhled tak špatný, usměvavá přední maska chladiče a přední světlomety nevypadají vůbec zle a když se k tomu přidá i světle modrý lak karoserie, spolu s černými plasty a spodním „náznakem“ ochranného plechu (který je ve skutečnosti pouhým plastem) se z malého Hyundaie stal pohledný automobil.

Svým vzhledem a robustností je na trhu postaven proti soupeřům jako jsou Renault Scenic XMOD, plánovaný Fiat 500L Trekking a nebo Dacia Dokker Stepway. Některé weby však uvádějí zcela nesmyslně konkurenty v podobě crossoverů, jako je například francouzský Peugeot 2008, nebojí se ho dokonce srovnat i se Škodou Yeti. To je ale obrovský přešlap a pro ix20 Cross to jsou naprosto nerovní soupeři.

Interiér

Interiér byl oproti mým počátečním očekáváním dobře vyveden, v interiéru vozu sem se hned po usazení do rozměrné sedačky cítil pohodlně, oběma směry seřiditelný tříramenný kožený volant má dobrý rozsah nastavení a jeho celkové provedení odpovídá zaměření vozidla. Při správném nastavení sedadla řidiče se mi naskytl vynikající výhled vpřed skrze rozměrné čelní okno, výhled do stran pro změnu umožňují dvojité A-sloupky, ale jejich tloušťka je poměrně velká, nezřídka se mi stalo, že se mi za ně při odbočování ztratila i dodávka..

Prostorově je na tom ix20 Cross skvěle, přední i zadní pasažéři si nebudou moci stěžovat na to, že mají málo místa v oblasti hlavy, ramen a nebo kolen. Pohodlně se zde na delší trasy usadí pět cestujících, přičemž dozadu se bez potíží posadí osoby do výšky přibližně 185 cm.  Komu by to bylo málo, zadní lavice je dělitelná v poměru 1:2 a sedadla lze posouvat v rozmezí až 13 cm. To má samozřejmě vliv i na velikost zavazadelníku. Ten nabídne ve standardní konfiguraci objem 440 až 570 litrů (v závislosti na posunutí zadní řady). Po sklopení sedaček vznikne rovná plocha o objemu až 1486 litrů, což není vůbec špatné, co říkáte?

Všechna sedadla jsou příjemně měkká, jejich boční vedení sice nepatří k nejlepším, ale co by jste od malého ix20 také chtěli. Výtku bych měl ke středovému tunelu, který občas vedl souboj s mým pravým kolenem. Jeho rozměrnost je větší než bych si osobně přál a tak na delších cestách bych s ním zřejmě měl problém. Jinak je ale interiér zpracován na korejské poměry kvalitně, nikde zde nic nevrže, nechrastí a rozměrově větší tlačítka jsou umístěna intuitivně tam, kde by jste je čekali. 



Ještě bych se vrátil k loketní opěrce mezi předními sedadly. Její přítomnost mě samozřejmě potěšila, ale o to víc mě zamrzelo její nedostatečné nastavení směrem dolu k řadící páce. Zkrátka její nejnižší nastavení je stále tak vysoko, že osoby s kratšími končetinami si jí budou muset vyklopit a řadit bez opory lokte. To je nedostatek, na který jsem narážel po celou dobu testu a jsem zvyklý od ostatních výrobců, že lze bez problémů řadit i v případě, že si chci přitom ruku o opěrku opírat a nebojovat s ní, což u ix20 prostě nejde. 

Motor a jízdy dojmy

Co se týče pohonu, u nejnovější verze Cross je v nabídce jen jedna motorizace, kterou je zážehový čtyřválec o objemu 1,6 litru. Ten je spojen s přesně odladěnou šestistupňovou převodovkou a disponuje slušným  výkonem 124 koní a 156 Nm točivého momentu.

Výkon autu opravdu nechybí, o čemž jsem se mohl nesčetněkrát přesvědčit, když jsem na stoupající okresní silnici chtěl rychle a pohodlně předjet leckdy „mrtvým tempem“ jedoucí traktor či stavební stroj.  Svižná jízda tak není s ix20 žádný problém, a to i když nejste na palubě sami. Pro využití plného výkonu je motor potřeba točit až k hranici 4000 otáček, tehdy vám motor teprve začne ukazovat, co v něm vlastně je a projevuje se i "sportovnějším zvukem".


Výrobce sám uvádí kombinovanou spotřebu na hranici 6,4 litru na 100 km, což se za dobu mého testování potvrdilo jen z části. Při velmi klidné a ekonomické jízdě jsem se dostal na hodnotu 6,2 litru, ale při polovičním obsazení a průměrném silničním tempu, kdy byla střídána okresní silnice s dálničním úseky, se spotřeba ustálila na 7,3 litrech. To se možná zdá jako vysoká hodnota, na druhou stranu si ale musíme uvědomit, že za výkon se platí a za jízdní zážitky taktéž. Kdo hledí na úsporný provoz a nerad je častým návštěvníkem čerpací stanice, pro něho ix20 Cross určitě není.

Jízdně je na tom ix20 Cross dobře, ale na doslovné řezaní zatáček a čirou sportovní jízdu zapomeňte, náklony karoserie jsou při prudších manévrech dost velké, při přejezdu větších nerovností občas taky odskočí zadek a celkově je potřeba s vozem trochu „cítit“, co se asi tak děje pod předními koly, protože zpětná vazba od posilovače řízení není zrovna dvakrát silná. Odhlučení kabiny je ovšem na výborné úrovni, až jsem si sám říkal, že by se od něj mohla konkurence ledacos naučit. Ještě by také bylo vhodné zmínit, že svou povahou je vůz vhodný především na normální silnice a nikoliv do drsného terénu. Ačkoliv se totiž přívlastek vozu snaží naznačit „vezmi mě do terénu“, díky absenci pohonu všech kol a stejné světlé výšce to raději nezkoušejte, nemuselo by to dobře dopadnout. Černé plasty a ochrana podvozku zde slouží spíše jako okrasný doplněk, popřípadě jako ochrana před drobnými kolizemi při parkování. 

Resumé

Od nového Hyundaie ix20 Cross jsem raději nic moc neočekával a o to lepší dojem na mě ve výsledku udělal. Až na pár přešlapů nemám proti vozidlu žádné větší výhrady a připomínky. Jízdní vlastnosti jsou na slušné úrovni, designově automobil taktéž neurazí a oplastovaná verze Cross vypadá oproti běžné ix20 jako silnější a schopnější bratr, který se snaží nabídnout „něco víc“, což do jisté míry i nabízí. Kdo se zakoukal do současné tvorby firmy Hyundai a model ix20 je mu po chuti, může si zvolit zdrsněnou verzi Cross, která bude dobrým společníkem na cestách. 

Celkové hodnocení: 82 %

Základní cena modelu vč. akce: 304 990 Kč
Cena testované verze vč. akce: 330 890 Kč

KLADY
- usměvavý design
- prostorný a útulný interiér
- černé plasty chránící před drobnými oděrkami
- výkonná pohonná jednotka

ZÁPORY
- příliš vysoká loketní opěrka
- zastaralý vzhled volantu

Motorizace
řadový benzínový čtyřválec
objem: 1 591 ccm
nejvyšší výkon: 156 Nm při 4 200 ot./min
největší točivý moment: 124 koní při 6 300 ot./min
palivo: benzín
 
Výkon
nejvyšší maximální rychlost: 10.9 s
zrychlení z 0 na 100 km/h: 184 km/h
spotřeba dle výrobce (město/mimo/kombinovaná): 7.4 l / 5.7 l / 6.4 l 
objem palivové nádrže: 48 litrů

Vytisknout

Diskuze: TEST: Hyundai ix20 Cross 1.6 CVVT - Oplastování v hlavní roli

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Peugeot 2008 DKR odpočítává testovací kilometry - anotační foto

Peugeot 2008 DKR odpočítává testovací kilometry

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud