TEST: Subaru Impreza WRX 265 – hon na STi

ar7, 24. prosince 2009, 00:01 Google+

Každý, komu v hrudi bije alespoň kousek pravého motoristického srdce, k ní chová přirozený respekt. Pro někoho jen předražený hatchback, pro skalní fanoušky ikonická modla. Do našich spárů se sice nedostala královská verze WRX STi, přesto jsme se s posíleným „wéeriksem“ bavili tak jako dlouho v žádném jiném autě.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Impreza WRX 265

Impreza WRX 265 | foto: www.autoroad.cz / Jan Zýka

Sdílejte článek

Aby také ne, když už tak velmi schopná Impreza WRX prošla nedávno faceliftem, v rámci něhož se udály změny v automobilovém průmyslu obvykle označující nové generace. A 265 namísto 230 koní jsou jen takovou třešničkou navrch ukazující, že rozhodně nejde o žádné ořezávátko. A když, tak pořádně nabroušené.

EXTERIÉR

„Kam se poděla typická závodní subaří modř? Impreza WRX v holčičí červené? Nástavce prahů, sání v kapotě, antracitová kola. No nevadí. Auto vypadá i tak docela sexy, byť možná méně nápadně. A hlavně, důležité přece je, jak auto jezdí, no ne?“

Jistě, nemá tak široká ramena (rozuměj blatníky) ani agresivní kukuč (rozuměj přední partie) jako „estéíčko“, přesto budí respekt. Především díky mohutnému nasávacímu otvoru na kapotě, který není jen tak na okrasu, ale je i ryze funkční. Od standardní Imprezy se WRX 265 liší na pohled jiným zadním nárazníkem, nástavci prahů a předního nárazníku a několika dalšími maličkostmi jako třeba maskou chladiče s odlišným žebrováním či „křídly“ v antracitovém odstínu. Oproti WRX před modernizací navíc vzadu přibyl spoiler z STi.

Na druhou stranu ale existuje dieselová Impreza ve speciální výbavě Edition, která má stejné nástavce prahů, nárazníků i nasávací otvor v kapotě. A od ní WRX na první pohled jen tak nepoznáte. Je to možná škoda, ale jakákoliv větší invence ze strany designérů by ohrozila výjimečnost vrcholné STi.

Z praktického hlediska potěší rozměrná zpětná zrcátka i speciální sedmnáctipalcová antracitová kola, která dobře maskují špínu i typickou čerň od brzdových destiček. A pak tu jsou také v téhle třídě nepříliš obvyklé zadní svítilny z LED, byť jejich bezbarvé kryty vypadají poněkud tuningově. Naopak vpředu potěší světlomety s xenonovými výbojkami.

INTERIÉR

„Tak jakpak se Japoncům povedlo uvnitř odlišit ostřejší Imprezu od nepříliš nápadité standardní verze? A vida, bezklíčkové odemykání. Stačí zmáčknout tlačítko na klice a otevřít dveře. Kovové pedály, sportovní sedadla, obrovský otáčkoměr přímo uprostřed rudě podsvětleného přístrojového štítu. Více než vyzývavá pozvánka na dalších 6 dní, po které má být auto mým druhým domovem.“

Imprezu nejnovější generace jsme tu měli už dvakrát a pokaždé jsme bručeli nad ne zrovna srdce rvoucím interiérem. Průměrné zpracování, tvrdé plasty, displeje palubního počítače a rádia jak z konce minulého tisíciletí. Stejný základ pochopitelně zůstal i ve verzi WRX, jen je opatřen nepostradatelným sportovním střihem. Nejzásadnější změnou jsou dobře tvarovaná přední sedadla s integrovanou hlavovou opěrkou, emblémem WRX a protkaná červenou nití, kterou ostatně najdete i na zadních sedačkách a výtečném volantu MOMO. Zajímavé je umístění otáčkoměru, který nyní zaujímá čestný prostor uprostřed mezi ostatními „budíky“. Oproti klasické Impreze chválím i tradiční analogový ukazatel teploty. Testovaný vůz byl ale uvnitř docela rozvrzaný. Stačilo, aby jedno kolo bylo o malinko výše než ostatní a interiérem se nesly nepěkné zvuky.

Ani ergonomii ostatních prvků nelze nic vytknout. Ovladače klimatizace jsou velké, jejich obsluha intuitivní. Výjimkou je jen nepoměrně titěrné ovládání rádia (které navíc vzhledem k cenovce vozu nemá zrovna přesvědčivý zvuk) a změna režimu palubního počítače tlačítkem mezi otáčkoměrem a tachometrem. Takže chcete-li změnit zobrazení aktuální vs. průměrné spotřeby, musíte sáhnout skrz volant.

Pro bagáž je v zavazadlovém prostoru připraveno pouhých 301 litrů, tedy jen o 1000 mililitrů více, než nabízí třeba o segment menší Škoda Fabia. Více místa padlo za oběť komplikované zadní nápravě a na zástavbu náročnému systému pohonu všech kol. Sklopením zadních dělených opěradel lze kufr zvětšit až na 1216 litrů.



MOTOR A SPOTŘEBA


„Levou nohu na spojku, ukazováček levé ruky na stříbrně orámované tlačítko s nápisem „ENGINE START STOP“. Cvak, dioda se rozsvítí, ručičky přístrojů ukážou svá zlověstná maxima a do válců dvouapůllitrového boxeru se začnou drát první kapky osmadevadesáti oktanového benzínu.“

Jen automobilový analfabet by nevěděl, že pod kapotou všech modelů Subaru (s výjimkou malého Justy) pracují motory s protiběžnými písty nebo chcete-li boxery. Ale ne každý boxer dokáže své soupeře knokautovat tak jako přeplňovaný dvouapůllitr v naší Impreze. Předfaceliftovaných 169 kW (230 k) bylo použitím většího turba a dalších maličkostí vyladěno, takže celkový výkon vzrostl o ne nepodstatných 26 kW (35 k) na finálních 195 kW (265 k) při 5200 ot./min.. A to je na auto o hmotnosti necelé 1,5 tuny hodně slušná porce.

Zhruba do 3500 otáček se motor chová civilně a velmi spořádaně, stačí však vydržet a začnou se dít podivuhodné věci. Právě kolem této hranice totiž začnete cítit náběh turbodmychadla, které udeří drtivou silou asi o 500 otáček výš a jehož zátah nepolevuje až k omezovači ležícímu v 6500 ot./min. Výtečný je i zvuk. Žádný uměle naladěný soundtrack výfukového potrubí, ale opravdový mechanický koncert sání a svištění turbodmychadla podbarvený charakteristickým boxeráckým cvrlikáním.

I díky krátce odstupňované pětirychlostní převodovce zvládne Impreza WRX 265 sprint na stovku za rovných 6 sekund (viz. kratičké video na naší facebook stránce). Nedostatkem výkonu tedy rozhodně trpět nebudete a když budete chtít, zmizíte od semaforů rychleji než rigorózní práce z plzeňské knihovny.

Jak asi očekáváte, horší už je to se spotřebou. Při normální jízdě se budete pohybovat mezi 12 a 13 litry, při občasných výletech vstříc nejbližšímu apexu kolem 15 litrů a zajedete-li si svou privátní erzetu, počítejte klidně s dvoucifernými údaji začínajícími dvojkou. Výrobcem udávaná hodnota pro jízdu mimo město 8,1 l/100 km je značně nadsazená. Nám se po půlhodinové meditaci a duševní očistě podařilo jet za 9 litrů. Při ceně 98 oktanového benzínu 30 Kč/litr a nejnižší rozumné spotřebě 10 litrů/100 km vás každý kilometr přijde minimálně na 3 Kč. Ale znáte to. Když ji milujete, není co řešit. My jsme test zakončili s průměrem rovných 13 l/100 km.

JÍZDNÍ VLASTNOSTI

„Blížím se ke známé dvojici rychlých, ale relativně úzkých zatáček levá pravá zakončených asi 300 m dlouhou rovinkou. Podřazuji na trojku a levá kola se blíží jednomu z mnoha vodorovných památníků českých silničářů. Impreza se zhoupne, aby se záhy svým nezaměnitelným způsobem opět stabilizovala a s mojí nohou na podlaze doslova vystřelila vstříc další zatáčce a zmíněné rovince. Stále se zařazenou trojkou začínám brzdit a letmým pohledem na tachometr zjišťuji, že se pohybuji na dálničním limitu.“

Impreza je zářným příkladem, že sportovní podvozek nerovná se podvozek prkenný. Jistě, je konečně tvrdší než u „civilní“ verze, ale rozhodně ne natolik, aby vám při jízdě ze supermarketu udělal z krabice mléka hroudu másla. A to navzdory sedmnáctipalcovým kolům a pneumatikám s profilovým číslem 45. Když už hovoříme o gumách, teplé listopadové počasí zimnímu obutí zrovna nepřálo a ač bylo na voze údajně jen 14 dní, jevilo známky toho, co by soudní lékař bez rozmýšlení nazval pokročilým stádiem rozkladu.



U WRX před modernizací si spousta lidí stěžovala na příliš měkké odpružení a houpavou jízdu, což si inženýři vzali k srdci a zvýšili tuhost pružin na přední (z 26,5 na 38 N/mm) i zadní (z 24 na 34 N/mm) nápravě. Kromě toho byly zesíleny stabilizátory, použity silentbloky z STi a do řízení přidán tlumící ventil eliminující zpětné rázy od kol.

Výsledkem toho všeho je spolu se symetrickým pohonem všech kol naprosto famózní chování na zakroucených a rozbitých okreskách. Stále se sice naklání mnohem více než třeba takový Focus RS, který bude na kvalitním a suchém povrchu možná rychlejší, ale tam, kde by z vás vytřásl duši (a že u nás takových míst je), se budete s Imprezou neskutečně bavit. Zní to jako paradox, ale čím více je silnice rozbitá, tím rychleji toužíte jet. A když se pak přistihnete, že asfaltové krátery schválně vyhledáváte, abyste si zasněně představovali bezchybnou práci ramen a tlumičů a následně vyrazili vstříc nejbližšímu horizontu, uvědomíte si, proč má Subaru po celém světě tolik ortodoxních příznivců a proč jsou jeho podvozky titulovány jako jedny z nejlepších. A to nemluvíme o STi.

Impreza je navíc skvěle vyvážená a pokud chcete jet jinou než čistou stopu a dopřávat si sem tam ustřelenou záď, musíte jet nechutně rychle, což vyžaduje nejen pekelné soustředění, ale může se také velmi rychle zvrtnout v pořádný malér. Více zábavy proto poskytne STi, která nemá mezinápravový diferenciál s viskózní spojkou, ale nabízí možnost volby ze šesti režimů svornosti. 

Převodovku Subaru označuje jako „5-ti stupňovou sportovní manuální“. Slovo sportovní dost dobře nechápu, protože čím rychleji se snažíte řadit, tím více vzdorovitě se chová. V neutrální poloze proto musíte často několik desetinek sekund počkat, než se páka uráčí pokračovat v nastolené dráze. Rychlosti jsou naskládány blízko sebe, což je skvělé na okreskách, ale horší na dálnici. Při 130 km/h točíte na pětku téměř 4000 otáček a hluk a spotřeba budiž vaší noční můrou. Stejně tak maximální rychlost je kvůli otáčkám omezena na 209 km/h, zatímco STi se „šestikvaltem“ zvládne 250 km/h.

ZÁVĚR

Subaru Impreza WRX 265 je více než cokoliv jiného autem pro potěšení pravých řidičských vášní. Takových aut je dnes čím dál méně a zvlášť v době ekonomické i ekologické krize působí jako balzám na duši. Do 3500 otáček se „wéerikso“ chová jako normální civilní auto, když ale motor roztočíte, zatáhne jak nadopovaná lokomotiva a snadno se z něj stane nebezpečná hračka. Nikoliv záludná, při správném zacházení Impreza poslouchá na slovo, ale zkrátka hodně rychlá. Jízda na rozbitých okreskách je pak doslova a do písmene návykovou záležitostí a ten pocit, kdy zadní kola se samozřejmou grácií kopírují každičkou nerovnost, je nepopsatelný a takřka hmatatelný. 

Škoda jen trochu staromódně vyhlížejícího a povrzávajícího interiéru a pouze pětistupňové převodovky. Šestá rychlost je totiž výsadou o 350 tisíc Kč dražší a ultimativnější STi. WRX 265 ale nebude v reálném nasazení o mnoho pomalejší a jako celek nabídne kromě pořádné porce zábavy a praktičnosti rodinného hatchbacku i relativní komfort a především jistou dávku civilnosti, kterou vám doširoka rozkročené STi neposkytne. Říkal jsem to na začátku a řeknu to znovu. Za volantem Imprezy WRX 265 jsme se bavili tak, jako už dlouho v žádném jiném autě.

Nahlédnutí do ceníku:
Nejnižší cena (1.5R Active) 528 800 Kč
Nejnižší cena s testovaným motorem 898 800 Kč
Cena testovaného vozu (WRX 265) 898 800 Kč
Výkony:
Motor Přeplňovaný zážehový čtyřválec, 2457 cm3
Maximální výkon 195 kW/265 k při 5200 ot/min.
Maximální točivý moment 343 Nm při 4000 ot/min.
Zrychlení 0-100 km/h 6,0 s
Maximální rychlost 209 km/h
Převodovka Manuální pětistupňová
Ekologie a ekonomie provozu:
Spotřeba kombinovaná 10,4 l/100 km
Spotřeba ve městě 14,4 l/100 km
Spotřeba mimo město 8,1 l/100 km
Emise CO2 247 g/km
Rozměry a objemy:
Délka 4415 mm
Šířka 1740 mm
Výška 1475 mm
Rozvor 2620 mm
Objem kufru (min/max) 301/1216 l
Objem palivové nádrže 60 l
Pohotovostní hmotnost 1485 kg
Vytisknout

Diskuze: TEST: Subaru Impreza WRX 265 – hon na STi

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

Fiat

Fiat začne do Zastavy investovat ještě letos

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud