TEST: Peugeot 308 SW

Jan Fiala, 31. prosince 2008, 13:00 Google+

REDAKČNÍ TEST: Po roce jsme pro vás opět otestovali Peugeot 308, ale tentokrát v karosářské verzi SW, tedy kombi s prosklenou střechou a možností osazení sedmi sedadly. Zajímá vás, jak se liší od hatchbacku? Pak tedy čtěte dále ...

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
308 SW

308 SW | foto: www.auto-news.cz | Jan Fiala

Sdílejte článek

Opět jsme pod kapotou našli dieselový agregát 1.6 HDi, jenž byl naladěn na výkon 80 kW/110k, osazen filtrem pevných částic FAP a spřažen se šestistupňovou, manuálně řazenou převodovkou. Vůz byl ve výbavě Premium Pack a tak nechyběl multifunkční displej C, kožený volant, hliníková kola Santiaguito 16", pack Look Ochrana, rádio CD MP3 s ovládáním u volantu, Pack Viditelnost 1, Pack Confort, automatická dvouzónová klimatizace, elektricky sklopná vnější zpětná zrcátka + elektrochromatické vnitřní zpětné zrcátko, panoramatická střecha, osvěžovač vzduchu, regulátor a omezovač rychlosti, hlavové airbagy, automatické stěrače + samočinná aktivace světlometů, a reflexní, atermické a akustické čelní sklo.

Motoricky tedy šlo o stejný vůz, který jsme otestovali před rokem, a můžeme tak směle srovnat, jak se jiná karoserie projevila na jízdních vlastnostech i agilitě vozu = ale to až později. Podívejme se totiž nejprve na vizuální rozdíly hatchbacku a kombi.

Přední část je logicky stejná - a tak i u kombi dominuje výrazná přední část karoserie, s elegantními liniemi a obrovským lvem, logem automobilky. Stejná jsou i přední mlhová světla, tvarovaná podobně jako u většího a staršího bratříčka, modelu 407, a elegatní boční směrová světla, integrovaná do spodní části držáků vnějších zpětných zrcátek.

Rozdíl je v zadní polovině vozu, a to nepřehlédnutelný. Tak, jak se mi linie hatchbacku líbily, tak se mi linie kombi zdají neladící s přední částí, a vůbec neodpovídající eleganci přední půlky vozu. Podobně jako u kombi 207 a 407 je zadní okno profilově tvarováno do trojúhelníku, podobně, jako například u Seatu Altea nebo Toledo. Mně osobně je tento design nepříjemný, protože splývající linie přední kapoty a střechy jsou náhle narušeny ostrými úhly opačně sklopeného zadního C sloupku.

Spolu s prohnutým tvarováním zadních světel tak C sloupek působí jako směrová pera šípu. Ocenil jsem naopak eleganci stříbrných střešních ližin. Tvarování zadních partií nicméně není ani aerodynamicky nejlepší - v zimním počasí se na vlhkých silnicích zadní víko kufru velice rychle špinilo a jeho otevření tak vždy znamenalo umazanou ruku.

Po usednutí do vozu mě již nic nepřekvapilo, a tak jsem ani nehledal vypínač protiprokluzového systému, který ve voze prostě a jednoduše není. Co mě tentokrát ale zklamalo, byla horší ergonomie. Na centrálním displeji mezi budíky rychloměru a otáčkoměru je například možno sledovat průměrnou či okamžitou spotřebu vozu, nebo ujeté kilometry, ale bohužel, jeden z nejpodstatnějších údajů v zimním období, tedy údaj o vnější teplotě, je zobrazen jen malým písmem na centrálním displeji nad rádiem, společně s údaji o naladěné stanici či hrané skladbě. Neobvyklé je také použití čtyř samostatných ovládacích páček - dvou na každé straně volantu. Pod páčkou světel a blikačů je páčka pro ovládání tempomatu a omezovače rychlosti, a pod páčkou stěračů a ostřikovačů je ovladač rádia.

Nepřišel jsem na chuť ani zapínání automatických stěračů. Ty se totiž zapnou zmáčknutím páčky do odpružené dolní polohy, která slouží rovněž pro jednorázové setření čelního skla. A tak po jednorázovém setření se zapne automatické stěrání a i při jemném mlžení stírá poměrně často. Vypnutí automatického stírání se provede přepnutím do první polohy stírání a opětného přepnutí zpět do polohy klidové.

Sedadla kombíku jsou, stejně jako u hatchbacku, výrazně profilována a s vynikajícím bočním vedením. Mají optimální tuhost, takže ani po delší jízdě netrpí cestující únavou. Skvělé dojmy především v jasných a slunečných dnech poskutuje prosklená střecha modelu SW. Prosklení se táhne od čelního skla až k C sloupku, a i dětem na zadních sedadlech tak umožní sledovat oblohu a přírodu kolem vozu. Ve voze nebyla sedadla pro sedmou řadu, ale vůz byl na ně připraven - včetně bezpečnostních pásů. Příkladná je variabilita, kdy všechna tři sedadla ve druhé řadě jsou samostatně vyjímatelná, posuvná a sklopná. Lze také vyjmout prostřední zadní sedadlo, dát je do třetí řady, a zbylá dvě sedadla ve druhé řadě posunout k sobě a vytvořit tím komfortní a prostorné posezení.

Zavazadlový prostor má základní objem 624 litrů, ale vyjmutím zadních sedadel jej lze zvětšit až na neuvěřitelných 2149 litrů (využitím prostoru až po střechu). V zavazadlovém prostoru potěší spousta drobností, například jeho vyjímatelné osvětlení, které po vyjmutí z vozu funguje jako kapesní svítilna. Škoda jen, že v palubní síti se po vypnutí motoru do 3 minut vypne i napětí, a nelze tak bez běžícího motoru (ani při zapnutém zapalování) napájet vnější přístroje, například nabíječku mobilu, autochladničku a podobně.

Vůz byl po převzetí zcela nový - měl najeto jen tisíc kilometrů. Přesto se motor 1.6 HDI projevoval jemně, měl skvělý zvukový projev a již nezajetý se vyznačoval střídmostí a perfektním odhlučněním.

Při jízdě po dálnici si motor při dodržování povolených rychlostí řekl v průměru o 5,8 litru paliva, ve městě pak ještě o půllitr více. Na okreskách si pak při jízdě devadesátkou řekne o pouhé 4 litry nafty. Bez problémů tak lze jezdit se spotřebou lehce nad 5 litrů, a to prosím hovoříme o spotřebě běžné, bez snahy o dosažení co nejnižší spotřeby. Při ní se totiž lze dostat na hodnoty 4,5 litru, nebo i níže, pokud se vyvarujeme jízd ve městě. A to jsou na rodinné kombi hodnoty vskutku skvělé.

Samotná jízda je příjemná, charakter motoru umožňuje jak klidnou jízdu v nízkých otáčkách, tak dynamičtější jízdu, při které přijde k užitku funkce overboost, jež dočasně při plném sešlápnutí plynového pedálu zvyšuje dodávaný maximální točivý moment o 20 Nm. Motor se sbírá již od nějakých 1500 otáček a plynule bez kopanců zatahuje až k hranici 4000 otáček, kde pomalu ztrácí dech - ale opravdu pomalu, nekoná se žádná "náhlá smrt", pokud je to nezbytné, dá se motor vytočit až  někam k 4700 otáčkám.

Ve srovnání s hatchbackem má ale při dynamičtější jízdě kombi jízdní vlastnosti horší. Vůz je nedotáčivější, ale to se v určitém okamžiku kvůli těžší zádi a délce překlopí do přetáčivosti. Zkrátka je kombi rodinnějšího zaměření, a v rychle projížděných zatáčkách postrádá jistotu hatchbacku.

Celkově se tedy Peugeot 308 SW povedl. Jde o výborný rodinný vůz nižší střední třídy, a důstojného nástupce modelu 307 SW. A jistě bude úspěšně čeřit vody mezi Golfy Variant, Octaviemi kombi, Focusy kombi, Megany kombi, a dalšími přímými konkurenty.

Zdroj: www.auto-news.cz, Jan Fiala, foto Tomáš Musil

Vytisknout

Diskuze: TEST: Peugeot 308 SW

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Porsche

Perlička: Google zachytil testování Porsche

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud