První dojmy: Bmw X3 2,0d

Martin Kovalčík, 23. ledna 2007, 15:51 Google+

Taky máte špatnou náladu z aprílového počasí a přeplněným městským provozem? Hoďte to za hlavu a mazejte k nejbližšímu prodejci Bmw na zkušební jízdy face-liftovaného modelu X3. Ať už sněží, prší nebo padají trakaře vy budete mít zaručeně úsměv na tváři!

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
X3

X3 | foto: www.auto-news.cz | Martin Kovalčík

Sdílejte článek

Přesně to se stalo nám při cestě do Renocaru, ucpaný provoz a nesmyslné chování řidičů kolem, mne doslova nutil zahodit mé 15let staré auto do nejbližšího příkopu a vrátit se zpět domů po svých. Vše se změnilo až ve chvíli kdy jsem v dáli viděl nablýskané vozy značky Bmw, právě zde nás čekala nová X3.

Interiér a Exteriér:
Pár formalit a už sedíme za volantem, hned při zavírání dveří pocítíte kvalitu zpracování. Námi zapůjčený vůz měl příplatkovou (15.203,-Kč) kombinaci interiéru - látka/kůže v nádherné krémové barvě se stříbrnými lištami a působil tak velmi prostorně a luxusně. Dlouhé sedáky a příjemně tvarované sedadla vás sice pevně neobejmou, ale nemusíte mít strach, že z nich v zatáčce vyletíte. Stejně jako vpředu je i vzadu na sedadlech dostatek místa a pohodlí i pro vyšší postavy. Zavazadlový prostor se pyšní hodnotou 480 litrů s možností sklopení zadních sedadel a prostorem až 1560 l. Multifunkční tří-ramenný volant s tempomatem a ovládáním CD přehrávače s Mp3 kompatibilitou je prošit černou kůží a ladí tak s horní částí přístrojové desky. Středový panel má tradiční uspořádání, nahoře úložný prostor (za příplatek LCD panel s navigací), dvojicí výdechu, autorádio, automatickou klimatizaci a lištu s tlačítky - vyhřívání sedadel, stabilizační systém, či parkovací asistent. Ten kdo už má s vozy Bmw nějakou zkušenost, padne mu rukojeť řadící páky jako ulitá. Teď stačí jen otočit klíčkem a…..

… a co exteriér? Na ten jsme úplně zapomněli! Oproti předchůdci nás na první pohled zaujmou nárazníky v barvě vozu, krom toho jsou také lehce tvarově pozměněny, stejně jako přední a zadní svítilny. Mlhová světla jsou větší a ledvinky mají zakulacené hrany, vzadu přibyla oválná koncovka výfuku a po stranách postrádáme prahové nášlapy. X3 nabízí zákazníkovi hned 7 druhů kol, náš vůz měl 5-ti paprskové o velikosti 17“ s pneumatiky 235/55 R17.

Jízdní vlastnosti:
… a konečně otáčíme klíčkem! Pod kapotou nám tepe čtyř-válcový 2,0 l turbo-diesel s přímým vstřikováním common-rail a filtrem pevných částic o výkonu 110kw / 150k a solidním kroutícím momentem 330Nm od 2.000 ot/min. Zde musím pět samou chválu, hladký start, tichý a kultivovaný chod motoru na volnoběh se podobá spíše 6-ti válcovým motorům. V celku rychle pouštím spojku a čekám škubnutí nebo zhasnutí motoru, ale X3 s 1820kg se rozjíždí naprosto hladce, později zjišťuji, že s tímto autem by se bezproblémově rozjela i „ženská“ bez řidičáku. Výrobce udává zrychlení z 0-100km/h za 10,2s a maximálku 198km/h, ač to nebylo kde ověřit, nemáme důvod tomu nevěřit, zátah čtyř-válce byl s takto těžkým a rozměrným vozem více než slušný a pro běžné zákazníky myslím že naprosto dostačující, a kdyby ne, není problém objednat X3 se vznětovým 3,0sd, 286 koňmi, zrychlením za 6,6s a rychlostí atakující 240 km/h. Ale vraťme se zpět k našemu vozu, zajímavým faktem byl také průběh výkonu, X3 ochotně zrychlovala již z nejnižších otáček a proto nebyl problém pohybovat se rychlostí chůze na druhý převodový stupeň a pak snadno a plynule zrychlovat, což je oproti konkurenčním motorům, kde pod 1.500 ot/min nemá motor žádnou sílu velmi zajímavý paradox.

Na silnici se nám podařilo využít první letošní sníh, a tak jsme měli možnost lehce otestovat pohon všech kol xDrive. Systém xDrive je nově spjat s elektronicky ovládanou lamelovou spojkou, jež nahradila mezinápravový diferenciál, a pomocí něj lze výkon velmi dobře regulovat na jednotlivá kola. Ať už jste v terénu nebo na silnici s rozdílným povrchem je elektronika připravena potlačit jak nedotáčivost, tak přetáčivost. Výkon je rozdělen v poměru 40:60 ve prospěch zadní nápravy, ale pro systém xDrive není problém poslat výkon na kolo, kde je právě potřeba. Podobně, tak uzávěrka diferenciálu jednotlivých náprav spolupracující s brzdnou soustavou přibrzdí protáčející se kola. Přestože naše X3 měla letní gumy, na zasněženém povrchu držela pevnou stopu, v extrémních situacích nám ubrala plyn a snažila se jet ve směru natočeného volantu, k přetáčivosti ji nenuťte, to opravdu X3 neumí. Pohodlné jízdě přispívá kvalitní podvozek, x-trojka je zkrátka skvělý společník pro náš tankodrom, nerovnosti s vámi trochu zacloumají, ale žádné pazvuky nebo rány od kol nečekejte. Pro někoho by mohlo být odpružení snad trochu měkčí, ale pro mě osobně je Bmw sportovní automobilkou a pevný podvozek se vám odmění v rychle projeté zatáčce a s výškovým hendikepem 1674mm velmi dobrou stabilitou. Komunikace mezi řidičem a koly není tak vynikající jako u sedanů Bmw, přeci jen je to SUV, ale volant vám poskytne dostatek informací o tom co se pod vámi právě děje. Výhodou je i 6-ti stupňová převodovka, v našem případě manuální, která ideálně využivá kroutící moment motoru. Řazení je přesné a její chod nadprůměrný.

Bezpečnost a výbava:
2,0d je druhou nejlevnější variantou X3, hned po benzínovém 2,0, proto i výbava je oproti dražším verzím chudší, to ovšem neznamená, že by vám nestačila. Uznejte sami – klimatizace, litá kola, xenonové světlomety s kroužky Angel Eyes, multifunkční volant, palubní PC, kožený volant, elektrická okna a zpětná zrcátka s vyhříváním, překvapivě velmi dobře hrající autorádio s CD, centrální zamykání se samodobíjecím dálkovým ovládáním, funkce „follow me home“ – zpoždění zhasnutí světel, několik odkládacích přihrádek a osvětlení, atd. + nespočet příplatkové výbavy, či sportovních paketů exteriéru.

Z bezpečnostních systému bych zdůraznil především kontrolu trakce DTC, dynamickou kontrolu brždění DBC, stabilizační systém DSC, 8 airbagů, signalizace defektu pneumatiky, předepírající se bezpečnostní pásy, senzor nárazu s automatickým odemknutím a zapnutím vnitřního a výstražného osvětlení nebo přerušení přívodu paliva po nárazu.

Závěr a hodnocení:
Bmw X3 2,0d je vozidlem, kde se jen těžko hledají chyby, ale jen aktivní dojmy zde psát nemohu, výtkou tedy bude tužší řazení druhého stupně u námi testovaného vozu a pro některé tvrdší podvozek. To vše jsou drobnosti, které vás nebudou trápit, tak jako cena – 1.113.700,- Kč v základní výbavě, náš vůz měl cenovku bezmála 1,3mil. Přesto věřím, že když si tento vůz pořídíte, rádi se ne něj budete dívat z okna nebo do garáže, zda tam stále stojí a při jízdě budete mít úsměv na tváři, stejně jako my. Málo který vůz v dnešní době vám totiž poskytne tolik prostoru, bezpečnosti, jízdní dynamiky, výbavy, technologie, kvality a to vše zaštítěno pod zvučnou automobilkou Bmw. Já věděl, že něco zapomněl - jediné co X3 neumí, je vyhnout se pozornosti.

za zapůjčení děkujeme fa. RENOCAR BMW. Více o BMW, aktuální nabídky a ceny najdete na www.renocar.cz

Vytisknout

Diskuze: První dojmy: Bmw X3 2,0d

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Flix

Koncept pojízdného kina - Suzuki XL7 Flix

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud