Off-road test terénních Toyot, zkusili jsme Hiluxe i Land Cruiser

Petr Boháč / AutoRoad.cz, 22. prosince 2021, 15:19 Google+

Zúčastnil jsem se novinářské akce TOYOTA OFFROAD DEN. Program byl tak pestrý, že by byla škoda vměstnat ho celý do jednoho článku. Proto vám budeme přinášet zážitky z této povedené akce ve větším množství článků.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Toyota Hilux

Toyota Hilux | foto: Toyota ČR

Sdílejte článek

Kromě prohánění se po okruhu se sportovními vozy od Toyoty a Lexusu byla možnost si na akci TOYOTA OFFROAD DEN projet i jejich terénní legendy v podobě dvojice vozů Toyota Hilux s manuální i automatickou převodovkou a legendu legend Toyotu Land Cruiser. Navíc na místě spolujezdce seděli instruktoři jízdy v terénu a dohlíželi na to, že děláme vše správně a svěřené Toyoty nehodíme někde na boudu.

img-responsive

Toyota Hilux | foto: Petr Boháč

Ještě před samotnými jízdami v off-roadech proběhla přednáška, při které nám byly objasněny principy konstrukce pohonu všech kol a asistenční systémy, jenž usnadňují jízdu v terénu. Můžeme jich pár vyjmenovat.

Toyota Land Cruiser je vybavena také několika pomocnými systémy, které ještě zlepšují jeho schopnosti a usnadňují řidiči práci. Například Active Traction Control (A-TRC) sám řídí brzdy i motor tak, aby vhodně rozdělil točivý moment mezi všechna čtyři kola. Downhill Assist Control (DAC) snímá otáčky kola, vypočítává rychlost vozu, směr jízdy a sklon kopce, aby usnadnil sjezd. Funguje přitom dopředu i dozadu

img-responsive

toyota land cruiser | foto: Petr Boháč

Funkce Crawl Control sama udržuje konstantní rychlost, aby se řidič mohl v náročném terénu soustředit pouze na řízení. Abyste tuto funkci mohli spustit, musíte jet méně než 25 km/h, zvolit režim L4, zařadit R, D nebo S, mít vypnutou funkci 2nd start a zavřít dveře.

Multi-Terrain Monitor pak ještě vylepší rozhled, protože na displeji zobrazí povrch kolem auta v 360 stupních, a zobrazuje dokonce i oblast pod vozidlem. Používá k tomu přední kameru, která terén nafilmuje přibližně tři metry před aktuální polohou vozidla a poté ho zpětně zobrazuje.

Propracovaný SUV & off-road polygon má délku 650 m a dle instruktorů byla stavěna tak, aby se dala projet s Dacii Duster. Nevědět to a nebýt mi jasné, že Toyota si před novináři nechce udělat ostudu s tím, že by jejich vůz někde uvízl, měl bych z určitých úseku polygonu lehké obavy. Čekaly nás prudké výjezdy a sjezdy. Ostré, nakloněné zatáčky s tak malým poloměrem, že jsem nevěřil, že je Toyota Hilux na podvozku s rozvorem náprav 3085 mm a délkou 5255 mm může projet, aniž by se buď čumákem nezapíchla do stromu a nebo zadkem neskutálela ze svahu.

Jak již bylo psáno ze začátku, celý polygon jsem projel hned třikrát. A to v Hiluxu s automatem, následně s manuálem a na závěr v Land Cruiseru. Každá jízda byla jiná a k terénu měl možná blíže Hilux s automatem a s asistenty pro jízdu v terénu blíže k Land Cruiseru, než k druhému pick-upu s manuálem. Každopádně ve všech třech případech byly Toyoty suverénní a polygon projely bez sebemenšího zaváhání.

Toyotu Hilux jsme u nás v redakci nedávno testovali, tak si zde můžete přečíst názor kolegy. Na nějaké závěry ohledně Land Cruiser je ještě brzy a lepší obrázek si uděláme, až se objeví v našem testu.

img-responsive

Toyota Hilux | foto: Toyota ČR

Závěr Toyota Hilux AT

Toyota Hilux s motorem 2.8D-4D z Land Cruiseru ve výbavě Invincible Sport je skvěle vypadající charismatický pick-up, který je synonymem odolnosti a robustnosti. V terénu zvládá opravdu dost a vůbec nemáte pocit, že ho trápíte, naopak. Motor poskytuje v rámci třídy nadstandardní dynamiku a výkon, trumfne jej pouze šestiválcový Amarok. Za to vše ovšem budete muset překousnout vyšší cenovku a fakt, že je na silnici oproti konkurenci celkem prkenný.

Otázku spolehlivosti u nových vozů těžko hodnotit, ale podíváme-li se na předchozí generace Hiluxu, tak věříme, že u tohoto „nováčka“ půjde taktéž o mimořádně odolného jedince. Větší smysl by mi ovšem dával Hilux v nižší výbavě, který se poté s cenou dokáže vyrovnat svým konkurentům. Ti ale mnohdy nabídnou za stejné peníze automat a vyšší výbavový stupeň. Náš konkrétní kus v „plné palbě“ za více než 1,6 milionu si zaslouží 8/10 bodů.

Vytisknout

Diskuze: Off-road test terénních Toyot, zkusili jsme Hiluxe i Land Cruiser

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

ojetá auta

Předražené ojetinu? Bude hůř!

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud