Test Hondy X-ADV, napříč třídami

Petr Boháč / AutoRoad.cz, 6. října 2021, 19:22 Google+

Sezóna se pomalu chýlí ke konci, ale přesto se ještě podíváme na Hondu X-ADV. Jedná se o křížence skútru a cestovního endura. Jak se tvůrcům podařilo spojit tyto dvě naprosto odlišné třídy motocyklů se můžete dočíst v následujícím článku.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Honda X-ADV

Honda X-ADV | foto: Petr Boháč

Sdílejte článek

Úvod
Ve světě motocyklů se nestává často, aby někdo přišel s neobvyklou myšlenkou, která položí základ zcela novému typu stroje. Značka Honda je však průkopníkem v oblasti inovací a v roce 2016 proto představila zcela novou, nečekanou koncepci – X-ADV.

Jak vůbec takový stroj vznikl? Nejprve byly zváženy všechny atributy běžného enduro motocyklu – robustní dobrodružný vzhled, vzpřímená pozice poskytující vynikající výhled či špičková variabilita a užitná hodnota pro práci i pro zábavu. Poté byl zohledněn typický uživatel, který na motocyklu dojíždí do zaměstnání. Bez ohledu na to, zda používá skútr nebo motocykl, musí se v obou případech jednat o snadno ovladatelný, hbitý a pohodlný stroj s nízkou spotřebou a s praktickým odkládacím prostorem. Progresivní inženýři značky Honda proto oba tyto požadavky zkombinovali a vzniklo z toho něco neobvyklého.

Stroj, který takto vznikl, se vyznačoval robustním a stylovým SUV image, ale přitom je jako doma i v městské džungli. A kromě široké škály prémiových funkcí, které usnadňují život ve velkoměstě, nabídl atraktivní vzhled, výkonný motor i podvozek, které každé jízdě dodávají příslib dobrodružství.

U modelu X-ADV se podařilo zachytit esenci svobody na dvou kolech v atraktivních nových tvarech a přilákat pozornost armády jezdců z celé Evropy hledajících něco nového. Díky tomu se tento stroj stal skutečným prodejním úspěchem. A na důkaz svých terénních schopností se lehce modifikovaná verze tohoto stroje v rukou italského jezdce Renata Zocchiho zúčastnila náročné 7 000kilometrové Gibraltar Rally 2019, kde tento stroj dosáhl celkového vítězství ve třídě 2.

A X-ADV neusíná na vavřínech. Do roku 2021 tento stroj Honda vstupuje s výkonnějším motorem, nižší hmotností , ještě výraznějším stylem a vyšší praktičností. Díky tomu se X-ADV stává ještě atraktivnější a žádoucí.

img-responsive

Honda X-ADV | foto: Petr Boháč


Vzhled a výbava
Unikátní styling modelu X-ADV, za jehož originálním pojetím stojí italský výzkumný a vývojový tým značky Honda, byl pro rok 2021 ještě více přiostřen a zeštíhlen. Silueta stroje zůstává vzpřímená, každý panel kapotáže byl však přepracován s důrazem na ostřejší a výraznější proporce. Porovnání nového a končícího modelu jasně ukazuje, o kolik výraznější je nový styling. Agresivnější, ostřejší a atraktivnější. Jinými slovy - více X-ADV.

Přepracované zdvojené LED světlomety jsou vybaveny světly pro denní svícení (DRL), která se automaticky přizpůsobují intenzitě okolního světla a díky svému jasu a vysoké viditelnosti přispívají k vyšší bezpečnosti při jízdě. Všechna světla jsou vybavena LED diodami.

Z hlediska ergonomie má jezdec díky sedlu ve výšce 820 mm a širokým řídítkům ve výšce 910 mm zajištěný vynikající výhled. Sedlo má nový tvar se štíhlejšími boky, díky čemuž jezdec snáze dosáhne na zem. Nový plexi štít u X-ADV lze pro dojíždění do zaměstnání i pro dlouhé cesty nastavit bez použití nástrojů do jedné z 5 poloh, v nichž nabízí slabší, nebo silnější proudění vzduchu. Celkový výškový rozdíl je 139 mm a úhel sklonu mezi koncovými polohami dosahuje 11°.

Součástí rozhraní u modelu X-ADV, které je dostupné prostřednictvím 5palcového TFT displeje, je i nový systém hlasového ovládání Honda Smartphone Voice Control, který jezdci nabízí možnost propojení s jeho telefonem a umožňuje hlasové ovládání telefonních hovorů, e-mailů, přehrávání hudby a navigace. Pro využití této funkce je zapotřebí komunikátor v přilbě. Telefon se k přístrojovému panelu připojí prostřednictvím technologie Bluetooth. Ovládání systému je možné také prostřednictvím tlačítek na levé rukojeti.

Robustní plastové chrániče rukou chrání jezdce před větrem i deštěm a při jízdě v terénu napomáhají k lepší ochraně rukou i páček před odlétajícími kameny. Spodek stroje je chráněn brokovaným, 2,5mm silným hliníkovým ochranným krytem.

Objem schránky pod sedlem vzrostl o 1 l na 22 litrů, takže schránka bez problémů pojme integrální přilbu. Schránka je navíc osvětlená integrovaným LED světlem, jehož povrchová textura zajišťuje rovnoměrné osvětlení bez oslňování. Nabíjecí USB zásuvka nahrazuje dosavadní 12voltovou autozásuvku a nachází se v zadní části schránky. Parkovací brzda byla přemístěna z pravé kapotáže níže na pravou rukojeť, čímž se uvolnil prostor pro užitečnou a snadno přístupnou schránku na rukavice. Součástí standardní výbavy je středový stojan s náklonovým čidlem, který umožňuje X-ADV zaparkovat na svahu, aniž by hrozilo jeho převrácení.

Pro ještě více pohodlí využívá model X-ADV inteligentní klíč, který má jezdec po celou dobu v kapse a pro ovládání zapalování, víčka palivové nádrže a sedla jej nemusí vyndávat. Má-li jezdec inteligentní klíč u sebe, lze jedním stiskem hlavního tlačítka na stroji odemknout řízení a zapnout zapalování, zatímco pomocí dvou kolébkových spínačů se ovládá víčko palivové nádrže a zámek sedla. Praktická je také funkce „odpovědi“, která umožňuje snadné nalezení stroje na větší dálku pomocí zablikání směrových světel, a pomocí tlačítek se také zamyká a odemyká volitelný „chytrý“ horní kufr. Spojkový mechanismus v hlavním spínači zabraňuje násilnému odemknutí řídítek.

img-responsive

Honda X-ADV | foto: Petr Boháč


Pohonná jednotka
Honda X-ADV používá kapalinou chlazený, 4taktní, 8ventilový, řadový 2 válec SOHC splňuje EURO5 o objemu 745 ccm. Motor je naladěný 43,1 kW při 6 750 ot./min. a točivý moment dosahuje 69 Nm při 4 750 ot./min. Na přání je možné omezení výkonu na 35 kW. Motor spolupracuje se 6stupňovou dvouspojkovou převodovkou DCT. Zadní kolo je poháněno řetězem.

První setkání
Popis od Hondy máme za sebou , a tak se podíváme, jaký je tenhle enduro skútr ve skutečnosti. Na první pohled vypadá X-ADV dobře. Působí na mě jako by Forza 750 prožila noc plnou vášní s Africou Twin. Výsledek je sice zvláštní, ale tak nějak se mi vzhled zamlouvá. Snad za vzhledem nebudou zaostávat její vlastnosti.

Sedám za rovná enduro řidítka a ejhle, první zádrhel. Sedlo je široké a je 820 mm vysoko. Z toho plyne, že s mým průměrným vzrůstem (181 cm) dosáhnu na zem jen tak tak. Slečny a nebo pánové menšího vzrůstu budou mít na X-ADV poměrně problém. Bezklíčové startování tlačítkem je bezva. Stačí mít klíče někde v kapse a může se jet. Odpadá nemotorné hledání klíčů po kapsách v rukavicích, což je opravdu super, když člověk pospíchá. Na volič automatické převodovky volím "D" a můžeme jet. Hned po prvních metrech zjišťuji další nepříjemnost. Prostor pro nohy je extrémně úzký. Ne že by z něj nohy vyloženě padaly, ale pár centimetrů bych uvítal.

img-responsive

Honda X-ADV | foto: Petr Boháč

Jak se jezdí
Ve městě se cítí X-ADV jako ryba ve vodě. Sedím tak vysoko, že vidím přes střechy osobních automobilů a dvouválec jde ochotně za plynem. Hustým městským provozem se Honda proplétá jako štika. Tady bezva, co za městem?

Na okreskách taky paráda. Když má člověk na paměti, že se jedná o kombinaci skútru a cestovního endura, tak mu odpustí těch pár koní, co občas postrádá. Není to žádný závodník, ale jízda je na něm svižná a co víc, opravdu pohodlná. Podvozek filtruje nerovnosti českých okresek druhé třídy (občas bych řekl spíše páté až šesté třídy...) dobře a jen tak něco ho nerozhodí.

Slabší je to na dálnici. Oněch 60 koní opravdu není moc, ale cestovní tempo okolo tachometrových 140 km/h zvládá Honda statečně. Také aerodynamika odvádí slušnou práci a na jezdce není kladen téměř žádný aerodynamický odpor.

Těšil jsem se na jízdu v terénu, ale hned jak jsem opustil asfalt a vjel na štěrkovou cestu plnou velkých kamenů, narazil jsem na zásadní problém. Stupačky jsou za příplatek cca 8000 Kč a bez nich to zkrátka v terénu nejde. Skútr posez rozhodně nenabízí dostatečnou jistotu pro nějaké motokrosové radovánky. Bez stupaček je jízda mimo zpevněné komunikace "velká špatná"

img-responsive

Honda X-ADV | foto: Petr Boháč

Výjezd

Říká se po práci legraci a tak jsem s X-ADV vyrazil po práci z Prahy na Moravu. Cesta vedla asi 1/3 po dálnici a ze 2/3 po okreskách. Cesta byla plná uzávěrek, objížděk a omezení. Ani ne 250 km mi trvalo předlouhé 4 hodiny. Původní plán byl jet Moravu na otočku, ale přestože 4 hodiny za řidítky nebyly na těle téměř znát, tak hlavě se, po pracovním dni a 4 hodinách jízdy, která nebyla z těch nejlepších co jsem kdy zažil, prostě nechtělo, a tak jsem se rozhodl, že domů pojedu až druhý den. To se ukázalo jako velká chyba. Jestli cesta na Moravu byla co se týče počasí v pohodě (polojasno a okolo 20 °C), pak druhý den okolo 5. hodiny ranní, kdy jsem musel vyjíždět, abych byl v práci včas, bylo počasí o hodně horší. Teplota byla ani ne 10 °C a hlavně silný déšť. Z deštivé cesty jsem si odnesl pár poznatků. Určitě bych zainvestoval do vyhřívaných rukojetí. Nepomohla ani zastávka na benzínové pumpě a aplikace "rukavic na rukavice". Jinak kromě zmrzlých prstů jsem byl díky velkému plexi a dobré kapotáži takřka suchý. Jedině protijedoucí kamióny mě sem tam odhodily, ale za to Honda nemůže. Navíc mě překvapilo chování i v poměrně hluboké vodě. Lepší stabilitu a ovladatelnost za deště jsem doposud u žádné motorky nezažil. I za hustého deště se dalo udržet svižné cestovní tempo, což jsem opravdu nečekal. Za chování na mokru u mě palec nahoru.

Po zbytek týdne už to bylo jen ježdění okolo komína a užívání si univerzálnosti stroje. Hodí se jak na cestování po městě, do práce či obchodu, tak i na dlouhé výlety , a se stupačkami možná i na nějakou expedici. Ale... Ale vše to dělá s určitými kompromisy, jako to mají crossovery v automobilovém světě. Také zvládají spojit běžné auto a SUV. Ale třeba takový hatchback bude jezdit lépe, než crossover a to samé platí pro SUV v terénu. Takže Honda X-ADV se hodí pro někoho, kdo chce stroj na denní ježdění i dovolenou, ale nemá v garáži místo pro dva stroje.

Zájemce o X-ADV musí počítat s vyšší cenou, která činí 309 900 Kč , příplatek za stupačky a vyhřívané rukojeti však není možností volby, ale nutností. Za to na oplátku dostane motocykl, který v podstatě nemá přímého konkurenta a až na pár much je vlastně celkem příjemným společníkem pro jakýkoliv druh ježdění. Navíc spotřeba okolo 3,5 až 4 litrů je na váhu stroje a obsahu motoru příjemným bonusem.

Plusy:
- univerzálnost
- ochrana před nepříznivým počasím
- chování na mokru

Mínusy:
- kompromisy
- nehodí se pro jezdce menšího vzrůstu
- cena

Vytisknout

Diskuze: Test Hondy X-ADV, napříč třídami

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Peugeot 308

Peugeot novou 308 slaví 130 let výroby automobilů

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud