Policisté ukončili cvičení na hranicích, zkontrolovali přes 1200 vozů a zjistili 128 přestupků

Ilustrační foto | foto: Škoda Auto

Při dvoudenním cvičení v Plzeňském kraji, které bylo zaměřeno na fiktivní nařízení vlády o znovuzavedení kontrol na ochranu vnitřních hranic, zkontrolovaly hlídky na hranicích více než 1200 vozů a 1500 lidí a zjistily 128 přestupků. ČTK o tom dnes informoval policejní mluvčí Jozef Bocán. Policie podle něj cvičení považuje za úspěšné, spolupráce s armádou, celníky, hasiči, zdravotníky a Vězeňskou službou fungovala. Cvičení skončilo dnes dopoledne.

"Podle samotného průběhu a jeho prvotního vyhodnocení můžeme konstatovat, že pokud by v budoucnosti nastala potřeba ostrého nasazení, jsme připraveni ve stanoveném čase jednotlivé úkoly plnit," uvedl mluvčí.

Cvičení se zúčastnilo zhruba 1200 příslušníků bezpečnostních sborů. Hlídky se zaměřily vedle nelegální migrace na běžnou kriminalitu. Dnes se zapojily i do pronásledování řidiče, který ujížděl německým policistům přes hranici v Lískové. Auto bylo kradené, řidič nakonec havaroval na Domažlicku, kde ho policisté zadrželi.

Ilustrační foto | foto: pixabay.com

"Nyní, krátce po cvičení, jsme jako oblasti pro zlepšení označili oblast logistiky a odstranit bude potřeba také některé nedostatky při spojení komunikačních technologií a evidencí. Komplexní vyhodnocení cvičení bude trvat několik příštích týdnů," dodal mluvčí.

Ve čtvrtek po 11:00 začaly první hlídky obsazovat hraniční přechody a takzvané zelené úseky státní hranice. Hasiči v prostoru bývalého dálničního hraničního přechodu Rozvadov na Tachovsku vybudovali z řady propojených stanů centrální místo pro registraci a třídění migrantů.

Účastníci cvičení odbavili při šesti modelových situacích 200 figurantů představujících nelegální migranty, kteří prošli bezpečnostní kontrolou, evidencí, důkladným ověřením totožnosti a nezbytnou lékařskou prohlídkou. Následovalo několik eskort do přijímacích zařízení.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy