Kia možná nabídne vlastní pick-up, chvíli to však ještě potrvá

Hyundai Santa Cruz | foto: Hyundai

Není žádným tajemstvím, že Hyundai pracuje na vývoji produkční varianty konceptu stylového pick-upu Santa Cruz, který byl poprvé představen v roce 2015 na autosalonu v Detroitu. Nabízí se tak otázka, zda pick-up na stejném základu nechystá i automobilka Kia.

Využít základy produkčního pick-upu Hyundai Stana Cruz i pro model značky Kia by dávalo smysl z mnoha důvodů, o budoucnosti tohoto projektu však evidentně ještě nebylo rozhodnuto, jak v rozhovoru pro MotorTrend naznačil Michael Cole, výkonný vice prezident Kia Motors America, během autosalonu v New Yorku.

Cole se vyhýbal jednoznačné odpovědi, takže nic nevyvrátil, ale současně ani nepotvrdil. Podle jeho slov by se v portfoliu Kia skutečně mohl objevit i pick-up, ale rozhodně to ještě nějakou chvíli potrvá. Segmentem, na který se teď Kia soustředí, jsou totiž vozy typu SUV a možná překvapivě i sedany. Tedy minimálně co se amerického trhu týče.  

„Soustředíme se teď na to, o čem si myslíme, že je pro nás klíčové území: SUV a automobily." uvedl Cole. Podle jeho slov by sice pro pick-upy „mohl existovat prostor," ale rozhodně to teď není na pořadu dne.

Vozidla typu Pick-up přitom rostou na popularitě nejen v zámoří, ale konečně i na starém kontinentu. To je ostatně vidět při pohledu na silnice i do nabídky řady automobilek. Často se sice jedná o sdílená šasi, přesto dnes pick-upy nabízí i automobilky jako Mercedes-Benz, Renault, Fiat, Volkswagen a brzy by měl dorazit i SsangYong s modelem Musso, který je v zahraničí velice kladně hodnocen.

Pojďme se ale ještě na chvíli vrátit ke konceptu Santa Cruz, jehož produkční variantu se automobilka snaží držet pod pokličkou - i když nepříliš úspěšně. Výroba produkčního modelu měla být schválena již v roce 2016, přičemž premiéra se nečeká před rokem 2020.

Design produkčního modelu by se měl od konceptu výrazně lišit, nicméně zatím nemáme k dispozici žádné špionážní fotky. Podle některých spekulací by však vůz mohl technicky vycházet z SUV Hyundai Tucson, který nabízí ověřenou techniku a slušné schopnosti v lehčím terénu.

Stále však není jasné, o jak velký pick-up se bude jednat a zda ho Hyundai nabídne i na starém kontinentu. Vzhledem ke vzrůstajícímu zájmu však doufáme, že někdo tuto možnost alespoň zváží. Ostatně i Jeep již dříve potvrdil, že do Evropy pošle určité množství svých pick-upů Gladiator.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy