Zloději mají nový cíl. Drahou součást vozu, bez které se neobejdete, odvezou za okamžik

Zloději katalyzátorů se neštítili krádeže ani za bílého dne, katalyzátor z Priusu získali za necelou minutu (Twitter/@KeithPrinceAM) | foto: twitter

Už jste někdy slyšeli o zlodějích katalyzátorů? Pokud ne, pak buďte rádi. V posledních letech se totiž vlivem přísnějších emisních limitů tento druh krádeží objevuje stále častěji. A například v Londýně už se zloději nebojí si výfuk přivlastnit ani z automobilu zaparkovaného na ulici a to během bílého dne. Celá krádež jim přitom netrvá ani minutu.

Majitelé starších automobilů jistě znají ty nervy, kdy čekají na výsledky měření emisí na STK. Pokud totiž přístroje naměří nadlimitní hodnoty, s největší pravděpodobností to bude znamenat nefunkční katalyzátor a jeho výměna nebývá zrovna levná záležitost. Tedy alespoň pokud nakupujete u prodejce nových dílů s jasným původem.

Katalyzátory totiž k čistění jedovatých látek z výfukových plynů využívají různé vzácné kovy, což se podepisuje na jejich ceně. Někteří zloději už však vědí, že v zastavárnách či na různých vrakovištích mohou za uloupený katalyzátor dostat slušné peníze. A tak se neštítí je krást ani z ulic za bílého dne. To ostatně dokazuje i toto video, které se objevilo na Twitteru.

Zachycuje totiž dvojici extrémně drzých zlodějů, kteří se rozhodli ukrást katalyzátor ze zaparkované Toyoty Prius. Na místo zloději přijeli modrým Fordem Focus a hned se pustili do práce. Zatímco jeden zloděj auto zvedl, druhý si pod něj lehl a s akumulátorovou pilou začal odřezávat část výfukového potrubí s katalyzátorem. Jeho komplic přitom stojí u auta a hlídá okolí s jakousi trubkou v ruce

Jakmile je katalyzátor odříznut, zloděj ho odhazuje do kufru auta a nasedá. Ve stejnou dobu jeho komplic prudce spouští automobil na heveru dolů a hever ukládá do zavazadlového prostoru Fordu. Poté i on nastupuje a oba zlodějíčci z místa odjíždějí. Krádež jim zabrala necelou minutu, majiteli Priusu však způsobí pořádnou ránu do rozpočtu.

Jak přitom dodává web TheDrive, který na případ upozornil, rozhodně se nejedná o ojedinělý případ. V britském hlavním městě dochází k nárůstu tohoto typu krádeží a jen za minulý rok jich policisté zaznamenali okolo 900. Mnoho z nich se přitom děje v podobném duchu, kdy zloději rozebírají cizí automobil na ulici za bílého dne. Lidé přitom chodí okolo a nikoho nenapadne, že by se snad mohlo jednat o krádež a měli by zavolat policii.

Policisté připisují stoupající počet krádeží katalyzátorů především stále přísnějším emisním normám a snaží se s výrobci automobilů tento problém řešit. Čistě ze zvědavost by nás ale zajímalo, jak je něco podobného vůbec možné vyřešit. Uklidňující je tak alespoň skutečnost, že tato dvojice zlodějů už je v hledáčku policistů a dříve nebo později snad skončí za mřížemi.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy