Volkswagen Golf s výkonem 400 koní? Koncept R400 možná vstane z popela

Volkswagen Golf GTI TCR | foto: Volkswagen CR

Když automobilka Volkswagen představila v roce 2014 koncept Golf R400 o výkonu 400 koní, všem se nám tajil dech. Kvůli skandálu s aférou Dieselgate byl projekt nakonec uložen k ledu, nicméně podle nejnovějších spekulací ze zahraničí se zdá, že si v automobilce opět začínají pohrávat s myšlenkou na podobně extrémní hot-hatch.

Podle informací webu Autocar si vedení automobilky pohrává s myšlenkou představit v osmé generaci modelu Golf i extrémně výkonný model, který by mohl konkurovat rivalům jako je třeba chystaný Mercedes-AMG A45. Novinka by mohla nést označení Golf R Plus a svým způsobem by se mohlo jednat o následovníka konceptu R400.

Co se osmé generace VW Golf týče, na vrcholu nabídky by měl opět stanout model s označením R, pod jehož kapotou bude ukryt 2.0 litrový přeplňovaný benzínový čtyřválec o výkonu cca 320 koní. Všem je ale jistě dobře zřejmé, že tenhle motor umí nabídnout i mnohem více.

To právě připomíná i koncept R400 z roku 2014, který měl nabídnout 400 koní a 450 Nm točivého momentu. Později pak použila stejnou pohonnou jednotku i Audi, která z ní ve svém konceptu Audi Quattro Sport dokázala získat až 4714 koní. Projekt R400 byl nakonec kvůli skandálu Dieselgate zastaven, nicméně jak minulý rok naznačil Frank Welsch, šéf vývoje, automobilka znovu začíná model zvažovat.

Pokud by projekt nakonec dostal zelenou, pravděpodobně by 400 koní pod kapotou doplňoval i pohon všech kol a sedmistupňový automat DSG. Jak navíc upozorňuje web Carscoops, technici ve Volkswagenu by mohli dát hlavy dohromady a nabídnout i tzv. Drift mode, kterým se chlubí u svých hot-hatchů třeba Ford a který by mělo dostat i připravované AMG A45.

Pokud by tedy Golf R Plus dostal zelenou, jistě by to bylo neskutečně zábavné a úchvatné auto. Otázkou však je, jestli se ho vůbec někdy dočkáme. Josh Capito, šéf divize R, totiž v nedávném rozhovoru prohlásil, že Golf s výkonem 400 koní zatím není na pořadu dne. Navíc jsme si jisti, že protlačit podobný model ve vedení automobilky by také nebylo nic snadného. Zvláště v dnešní době škrcení emisí a masivní elektrifikace.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy