Dělá vám potíže parkování? Ve Francii je zařízení, u kterého jsou auta jako v bavlnce

Na francouzském letišti Lyon-Saint Exupéry za vás zaparkuje robot společnosti Stanley Robotics | foto: youtube.com

Francouzské letiště v Lyon-Saint Exupéry se může pochlubit parkovištěm, o kterém sní řada řidičů. Stačí totiž zaparkovat vůz do prostorné garáže, vzít si věci a o zbytek už se postará inteligentní robot Stan z produkce společnosti Stanley Robotics, který zde zahájil svůj provoz.

Společnost Stanley Robotics provozuje na francouzském letišti Lyon-Saint Exupéry vcelku unikátní parkovací systém, který se obejde bez jakékoliv lidské obsluhy. Stačí zajet s autem do speciální garáže, vzít si věci a o zbytek se postará chytré autonomní vozítko, které bude s vaším vozidlem nakládat opatrněji, než kdejaký poslíček.

Robot pojmenovaný Stan poté ke garáži přijede z druhé strany, na které je umístěno samotné parkoviště. Pod automobil pak zasune plošinu, po jejíž stranách jsou umístěny výklopná ramena. Ta se automaticky rozmístí kolem pneumatik a poté vůz nepatrně nadzvednou nad povrch, aby s ním mohl robot volně manipulovat.

Robot spolupracuje s rezervačním systémem, do kterého musí zákazník ještě před objednáním parkoviště uvést den odletu a očekávaný den a čas příletu. Robot pak automobily rozmisťuje po parkovišti tak, aby k nim měl v očekávanou dobu příletu co nejsnazší přístup. Navíc vůz připraví ještě krátce předtím, než letadlo dosedne na zem.

Celý systém autonomního parkování se v Lyonu teprve rozjíždí a tak má společnost k dispozici pouze 500 parkovacích míst a 4 autonomní roboty. Do budoucna už ale existují plány na další rozšiřování, přičemž nakonec by systém mohl obsluhovat až 6 000 parkovacích míst.

zdroj: youtube.com

Letiště Lyon-Saint Exupéry navíc není jediné, kde se lze s touto službou setkat. Jak uvádí web Carscoops, který na systém upozornil, již v lednu se objevily zprávy, podle kterých chce stejný systém uvést do provozu i londýnské letiště Getwick.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy