Toyota udělala z ventilátoru zbraň, zastaví krádeže aut slzným plynem?

Ilustrační foto | foto: pixabay.com

Automobilka Toyota si před cca týdnem nechala patentovat nový systém, který by měl být schopen automaticky provonět váš vůz vaším oblíbeným parfémem. Při podrobnějším pročítání patentového zápisu se však zjistilo, že tento systém může být použit i jako zbraň proti zlodějům automobilů.

Jak upozornil server CNET, Toyota si nechala 7. března patentovat nový systém „Vehicle Fragrance Dispenser," který by měl učinit cestování automobilem opět o něco pohodlnější. Systém totiž dokáže automaticky rozeznat řidiče vozu (zřejmě podle telefonu) a následně přizpůsobí vůni interiéru jeho požadavkům. Po zastavení pak vůz opět vyvětrá a připraví pro dalšího řidiče.

Podobné systémy, ačkoliv tedy ne tak komplexní, známe i od jiných automobilek, ovšem žádná se nerozhodla využít svůj systém i jako zbraň proti zlodějům aut. Systém uvolňování vůní má totiž podle patentu Toyoty spolupracovat s několika dalšími bezpečnostními systémy, včetně zámku dveří nebo imobilizéru.

Pokud by tedy řídící jednotka zjistila, že se do auta dostal někdo bez klíčů a pokouší se obejít imobilizér, mohl by se interiér vozu začít rychle plnit slzným plynem. A to už by mohlo odradit i ty nejodhodlanější zloděje, nemyslíte?

Ovšem každá mince má dvě strany a v tomto případě by mohla nádržka se slzným plynem, která je neustále napojena na ventilaci, napáchat více škod než užitku. Ačkoliv je Toyota pověstná svou spolehlivostí, elektronika se prostě může zbláznit kdykoliv a kdekoliv. Navíc existuje i riziko, že by se nádržka s plynem mohla poškodit během dopravní nehody. Zraněný člověk by pak čekal zaklíněný ve voze a přitom inhaloval podivnou směs parfémů a slzného plynu.

Dá se tedy předpokládat, že pokud se něco z tohoto patentu dostane i do produkčních vozů, nádržka se slzným plynem to nebude. Samotná myšlenka uvolňování parfémů v závislosti na uživateli vozidla se nám však rozhodně líbí.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy