Ruský šestikolový stroj GAZelle dostal extrémní terénní úpravy. Může ale i na silnici!

GAZelle | foto: ГазСтройМашина

Ruská dodávka GAZelle je ve své domovině tím nejčastějším vozem své kategorie. Ani GAZelle však není schopna obsloužit všechny končiny Ruska, což se rozhodli změnit konstruktéři z GazStroyMashina, kteří představili extrémní úpravu nové generace dodávky.

GAZelle se na ruské silnice dostala poprvé v roce 1994 a původní model se s několika facelifty drží v prodeji dodnes, jako Gazelle Business. Češi tento vůz znají asi především z YouTube videí, ve kterých GAZelle bývá jednou z nejčastějších obětí řidičského umu ruských občanů, občas je však k vidění i na českých ulicích. Od roku 2013 se však vyrábí i druhá generace, nazvaná GAZelle Next, která dostala zcela novou kabinu s modernějším designem, vylepšený podvozek a hromadu dalších úprav. 

GAZelle | foto: ГазСтройМашина

Právě GAZelle Next se zvýšenou karosérií typu van využili pro svoji stavbu v GazStroyMachina ze sibiřského města Ťumeň. Ta se věnuje stavbě terénních vozů do těch nejtěžších podmínek už od 90. let a vyvinula řadu vlastních komponent nutných pro přestavbu civilních automobilů. 

Stroj, nazývaný v ruštině sněhoblátochod, je postaven na novém podvozku GazStroyMashina SKB-900, který ale konstrukčně vychází z GAZ-66. Z legendárního náklaďáku, vyráběného od 60. let až do roku 1999, pochází například modifikované nápravy s uzávěrkou. Pohon všech šesti kol obstarává standardní dieselový čtyřválec Cummins o objemu 2.8 litru, který se montuje do GAZelle Next, je však vybaven elektrickým předehřevem motoru. 

GAZelle | foto: ГазСтройМашина

Specialitou podobných strojů jsou pneumatiky, které díky rozměrům a nízkému tlaku neničí podklad, po kterém jedou a jsou tak šetrné k životnímu prostředí. Umožňují také efektivnější průjezd blátem a dokonce jsou schopné nadnášet vozidlo na vodě. 

zdroj: Youtube.com/Excellent Beat

Stroj s karosérií GAZelle Next je schopen v težkém terénu převážet až 900 kg nákladu a usadí se v něm šest pasažérů. Kromě této karosérie se však na stejný základ dají postavit zcela jiné varianty, firma staví například i valníky s karosérií GAZon Next. Cena za hotové vozidlo s karosérií GAZelle je 1.2 milionu korun a v Rusku je možné jej legálně provozovat na silnicích. 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy